iStock

”Rådgivare ska tacka nej till uppdrag som inte tål dagens ljus”

25 april, 2016

”Grundbulten i de yrkesetiska reglerna är att inte främja orätt, och här innebär det att skatt ska betalas utifrån tillämpliga regelverk.” Det skriver  FAR:s generalsekreterare Dan Brännström i sin blogg med anledning av Panamaläckan.

För några veckor sedan avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning tillsammans med journalister över hela världen att advokabyrån Mossack Fonseca i Panama skapat komplexa strukturer för undvika skatt med hjälp av brevlådeföretag. Avslöjandet gjorde att skatterådgivarna hamnade i fokus och bland annat pekades Nordea ut som inblandade i skatteplaneringen.

I dag skriver SvD att även revisionsbyråerna hjälpt sina kunder med liknande upplägg. Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare, konstaterar i sin blogg att han under sina sammanlagda 35 år inom stor byrå och på FAR inte träffat på Panamaupplägg eller något liknande.

”Jag känner heller inte igen att det skulle förekomma rådgivning från ”dolda dotterbolag”, utan jag bedömer att branschens rådgivning har blivit försiktigare över tiden.” skriver Dan Brännström.

Ökad medvetenhet och rådande samhällsdebatt tros vara en av orsakerna till detta. En annan är att FAR sedan 2011 börjat auktorisera skatterådigvare. Med auktorisationen följer kvalitetskontroll och krav på att följa branschens yrkesetiska regler.

”Grundbulten i de yrkesetiska reglerna är att inte främja orätt, och här innebär det att skatt ska betalas utifrån tillämpliga regelverk. Reglerna trycker på rådgivarens roll att upplysa kunden om de möjligheter till resultatreglering som står till buds enligt gällande skatteregler, men det är alltid kunden som i slutänden måste göra sin bedömning och fatta beslut.” skriver Dan Brännström.

Han konstaterar också att om kunden väljer att genomföra ett riskfyllt upplägg som inte tål dagens ljus ska rådgivaren lämna sitt uppdrag.

Taggar: auktoriserad skatterådgivare Dan Brännström kvalitetskontroll Panama-papers rådgivning

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp