Foto: iStock

”Rådgivare ska tacka nej till uppdrag som inte tål dagens ljus”

25 april, 2016

”Grundbulten i de yrkesetiska reglerna är att inte främja orätt, och här innebär det att skatt ska betalas utifrån tillämpliga regelverk.” Det skriver  FAR:s generalsekreterare Dan Brännström i sin blogg med anledning av Panamaläckan.

För några veckor sedan avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning tillsammans med journalister över hela världen att advokabyrån Mossack Fonseca i Panama skapat komplexa strukturer för undvika skatt med hjälp av brevlådeföretag. Avslöjandet gjorde att skatterådgivarna hamnade i fokus och bland annat pekades Nordea ut som inblandade i skatteplaneringen.

I dag skriver SvD att även revisionsbyråerna hjälpt sina kunder med liknande upplägg. Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare, konstaterar i sin blogg att han under sina sammanlagda 35 år inom stor byrå och på FAR inte träffat på Panamaupplägg eller något liknande.

”Jag känner heller inte igen att det skulle förekomma rådgivning från ”dolda dotterbolag”, utan jag bedömer att branschens rådgivning har blivit försiktigare över tiden.” skriver Dan Brännström.

Ökad medvetenhet och rådande samhällsdebatt tros vara en av orsakerna till detta. En annan är att FAR sedan 2011 börjat auktorisera skatterådigvare. Med auktorisationen följer kvalitetskontroll och krav på att följa branschens yrkesetiska regler.

”Grundbulten i de yrkesetiska reglerna är att inte främja orätt, och här innebär det att skatt ska betalas utifrån tillämpliga regelverk. Reglerna trycker på rådgivarens roll att upplysa kunden om de möjligheter till resultatreglering som står till buds enligt gällande skatteregler, men det är alltid kunden som i slutänden måste göra sin bedömning och fatta beslut.” skriver Dan Brännström.

Han konstaterar också att om kunden väljer att genomföra ett riskfyllt upplägg som inte tål dagens ljus ska rådgivaren lämna sitt uppdrag.

Taggar: auktoriserad skatterådgivare Dan Brännström kvalitetskontroll Panama-papers rådgivning

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
Annons
Far Online

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk om nya webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram Agoy som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

Hållbarhetsspecialisterna hyllar EU:s taxonomi

29 juni, 2020 EU:s kommande taxonomiförordning kan vara första steget mot ett IFRS för icke-finansiell information.

”Ju mer man ger desto mer får man tillbaka”

26 juni, 2020 En byrå som hjälper andra blir del av attraktionskraften i kampen om bra medarbetare.

Revisorer går mot ny yrkesroll

25 juni, 2020 Färsk studie: Anamma nya tekniska lösningar ett måste om revisorn vill hålla sig a jour.

 Upp