Foto: iStock

”Rådgivare ska tacka nej till uppdrag som inte tål dagens ljus”

25 april, 2016

”Grundbulten i de yrkesetiska reglerna är att inte främja orätt, och här innebär det att skatt ska betalas utifrån tillämpliga regelverk.” Det skriver  FAR:s generalsekreterare Dan Brännström i sin blogg med anledning av Panamaläckan.

För några veckor sedan avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning tillsammans med journalister över hela världen att advokabyrån Mossack Fonseca i Panama skapat komplexa strukturer för undvika skatt med hjälp av brevlådeföretag. Avslöjandet gjorde att skatterådgivarna hamnade i fokus och bland annat pekades Nordea ut som inblandade i skatteplaneringen.

I dag skriver SvD att även revisionsbyråerna hjälpt sina kunder med liknande upplägg. Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare, konstaterar i sin blogg att han under sina sammanlagda 35 år inom stor byrå och på FAR inte träffat på Panamaupplägg eller något liknande.

”Jag känner heller inte igen att det skulle förekomma rådgivning från ”dolda dotterbolag”, utan jag bedömer att branschens rådgivning har blivit försiktigare över tiden.” skriver Dan Brännström.

Ökad medvetenhet och rådande samhällsdebatt tros vara en av orsakerna till detta. En annan är att FAR sedan 2011 börjat auktorisera skatterådigvare. Med auktorisationen följer kvalitetskontroll och krav på att följa branschens yrkesetiska regler.

”Grundbulten i de yrkesetiska reglerna är att inte främja orätt, och här innebär det att skatt ska betalas utifrån tillämpliga regelverk. Reglerna trycker på rådgivarens roll att upplysa kunden om de möjligheter till resultatreglering som står till buds enligt gällande skatteregler, men det är alltid kunden som i slutänden måste göra sin bedömning och fatta beslut.” skriver Dan Brännström.

Han konstaterar också att om kunden väljer att genomföra ett riskfyllt upplägg som inte tål dagens ljus ska rådgivaren lämna sitt uppdrag.

Taggar: auktoriserad skatterådgivare Dan Brännström kvalitetskontroll Panama-papers rådgivning

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
Far Online

Ny HD-dom om mutbrott – var går gränsen?

1 april, 2020 HD har avgjort ett uppmärksammat mål om mutor. IMM samt auktoriserade revisorn Helena Adrian kommenterar.

Välj livsstil – sedan jobb

31 mars, 2020 Roger Zinders har inte låtit jobbet styra hur han lever eller var han bor.

REDO för delat ledarskap

30 mars, 2020 Arbetar nästan helt digitalt och har vuxit från tre till fjorton personer på tre år.

Tillfällig lag ska underlätta bolagsstämmor

26 mars, 2020 Regeringen agerar nu för att bolags- och föreningsstämmor ska kunna genomföras.

Revisorsprovet i maj skjuts fram

25 mars, 2020 Vårens revisorsexamen senareläggs till 18-19 augusti 2020. Det meddelade RI i dag.

Informationsplikt för skatterådgivare kan senareläggas

24 mars, 2020 Införandet av rapporteringsplikt för skatterådgivare kan skjutas fram på grund av coronaepidemin.

 Upp