Getty Images

Rekordfå klarade vårens revisorprov

9 oktober, 2020

Bara 45 procent klarade vårens framflyttade revisorprov. Revisorsinspektionen utesluter inte att det kan bero på coronapandemin.

Våren 2020 fick de som skulle avlägga revisorsexamen se provet flyttas till augusti, något Balans berättat om här. Nu har Revisorsinspektionen (RI) gått ut med resultatet. Och det är ingen munter läsning.

Endast 36 personer av de totalt 80 tentanderna fick godkänt, det vill säga 45 procent.

”Resultatet av vårens prov är sämre jämfört med tidigare år. Det kan inte uteslutas att rådande pandemiläge haft en negativ påverkan på resultatet”, skriver Revisorsinspektionen på webben.

De 116 personer som hade ansökt om att få skriva vårens prov resulterade alltså slutligen i 80 tentander, 28 personer som valde att vänta till höstprovet som sker på tre orter 23-24 november 2020 samt sex personer som avstod helt från provet.

Resultatet på 45 procent godkända kan jämföras med det från i januari 2020, då 111 av 228 personer som skrev revisorsexamen fick ett positivt besked. Det motsvarade 49 procent och ansågs vara ett dåligt resultat. Genomsnittet för de som har klarat provet sedan hösten 2013 låg då på 60 procent.

Balans har sökt RI-chefen Per Johansson för en kommentar.

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Corona examen revisor Revisorsinspektionen revisorsprov

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp