Getty Images

Reko 2021 på gång

5 oktober, 2020

Ökat utrymme för medlemsföretagets egna riktlinjer och rutiner samt fler exempel kopplat till lönetjänster. Det är två av nyheterna i Reko 2021.

Reko-standarden gavs ut första gången 2008. Sedan dess har standarden reviderats ett antal gånger, senast 2018, och nu är det dags igen. Sedan våren har en Reko-grupp, bestående av redovisnings- och lönekonsulter samt jurister, arbetat med uppdateringen.

− Reko vänder sig till auktoriserade redovisnings- och lönekonsulter som är medlemmar i FAR, men även andra medarbetare på företag som är medlem i FAR och som arbetar med redovisnings- eller löneuppdrag, säger Camilla Carlsson, auktoriserad redovisningskonsult på FAR.

Camilla Carlsson. Foto: Lieselotte van der Meijs

Den nya utgåvan ska vara tydligare än den förra och några av nyheterna som finns i Reko 2021 är att uppdragsnära rådgivning är en naturlig del vid utförandet av redovisnings- och lönetjänster.

− Konsultens roll går mer emot en rådgivande roll och vi vill ha en tydlig koppling till rådgivningstjänsterna. Därför har vi valt att ha två avsnitt som berör rådgivning, uppdragsnära rådgivning och fristående rådgivning, säger Camilla Carlsson.

I Reko 2021 finns också ökat utrymme för medlemsföretagets egna riktlinjer och rutiner, en tydligare koppling till FAR:s yrkesetiska regler och fler exempel kopplat till lönetjänster. Reko 2021 kan tillämpas redan nu i höst, men ska tillämpas senast från och med 1 januari 2021. Den finns tillgänglig i FAR Online och via far.se.

Taggar: auktoriserad lönekonsult auktoriserad redovisningskonsult FAR reko

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Rapportering: ”Det är dags att ta i hand”

  2 juli, 2021 EU:s gröna omställning av ekonomin innebär att hållbarhetsexperterna och redovisningsspecialisterna nu måste samarbeta.

  Modernisering av bokföringslagen – viktigaste punkterna

  2 juli, 2021 En modernisering av bokföringslagen har länge varit på tapeten. Nu har utredningen lämnats till regeringen.

  RI:s nya chefsrevisor: ”Ska inte pilla i detaljer”

  1 juli, 2021 Anna-Karin Brusk Rönnqvist är ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen (RI) från 1 juli.

  ”Låt korttidsstödet komma till den nytta som avsågs från början”

  1 juli, 2021 Korttidsstödet har kantats av allvarliga problem - menar Åsa Lundvall och Karin Apelman från FAR.

  ISQM närmar sig – det här ska du ha koll på

  30 juni, 2021 ISQM innebär ett nytt sätt att hantera kvalitetsfrågor på revisionsbyråer.

   Upp