Foto: Håkan Målbäck, Getty Images

Regler om näringsförbud sammanfattade: ”Bra för revisorer”  

15 juni, 2020

Fackbok om näringsförbud riktad till bland annat revisorer och ekonomer når hyllorna. Balans får en pratstund med författaren Mikael Berglund.

Nya lagen om näringsförbud kom 2014 och motiverades bland annat av att det skulle bli svårare att kunna undgå ett förbud. Den bristfälliga kontrollen hade länge varit ett omvittnat problem och det hade därför funnits ett behov av att effektivisera och förnya lagstiftningen.

Antalet personer som har dömts till näringsförbud har ökat från knappt 200 fall i mitten av 1990-talet till över 1 000 personer årligen under 2010-talet. Ett näringsförbud innebär alltså att företagaren under högst tio år förbjuds att driva näringsverksamhet.

Tidigare har det varit snårigt att leta rätt på uppdaterad information kring näringsförbudslagen. Det var något som Mikael Berglund, docent i processrätt vid Uppsala universitet och professor emeritus i juridik vid Handelshögskolan i Stockholm, ville ändra på. Nyligen gav han ut Näringsförbud – I svensk rätt, utländsk rätt och Europarätten.

I boken tar han ett konsekvent grepp om näringsförbud och de förändringar som skett i lagstiftningen under senare år. Boken är den första i sitt slag som behandlar näringsförbudsbestämmelserna i svensk rätt, men även kortfattat lagstiftningen i flera andra EU-länder.

– I första hand riktar boken sig till praktiker som behöver få en tydlig överblick och fördjupning inom området. Ekonomer av olika slag, revisorer och andra som är verksamma i näringslivet, säger Mikael Berglund.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Tentand om revisorsprovet: ”Snabbaste sex timmar jag upplevt”

  18 januari, 2021 Elvira Stehn var en av tentanderna som skrev revisorsprovet i hemstaden Luleå.

  Grant Thorntons VD hyllar medarbetarna: ”Dragit ett tungt lass”

  15 januari, 2021 Trots utmaningarna 2020 har det gått bra för GT. Nu hyllar VD Anna Johnson medarbetarna.

  På kundens villkor

  14 januari, 2021 På Varbergs Revisionsbyrå finns ingen färdig mall – fokus är på kundens individuella behov.

  Svidande kritik mot Tillväxtverkets effektutvärderingar

  13 januari, 2021 Riksrevisionen riktar skarp kritik mot tre myndigheter vars analyser i näringspolitiska insatser brister i tillförlitlighet.

  Vill göra skatterätt lättillgängligt

  12 januari, 2021 Det behövs en ny approach till det skatterättsliga materialet, menar skatterättsprofessorn Eleonor Kristoffersson.

   Upp