Kjell Marténg

Redovisningskonsult och pastor – yrken med likheter

Faktaruta

Ulrica Järpehult

Verksam som: Auktoriserad redovisningskonsult

Ålder: 47 år

Bor: På landet utanför Habo

Familj: Man och två barn på åtta respektive fem år

Intressen: Cykla mountainbike och läsa

Favorituttryck: Allt löser sig, det omöjliga tar bara lite längre tid

Drömmer om: Semester

Inspireras av: Utmaningar

15 juni, 2013

Uppvuxen i en företagarfamilj i Habo, nordväst om Jönköping, med ett intres­se för ekonomi och engagerad i kyrkan valde Ulrica Järpehult att utbilda sig till pastor. Nu har hon lämnat pastors­yrket och arbetar som auktoriserad redovisningskonsult på PwC. Hon har dock inte släppt den andliga biten utan predikar då och då i församlingen hon tillhör.

Finns det några likheter mellan de två yrkena?

– För mig handlar det om att tjäna andra. När jag var pastor var det kanske mer själs­ligen, medan jag som redovisningskonsult hjälper företag. För mig är det viktigt att känna att jag kan serva och hjälpa andra, det gjorde jag som pastor och det gör jag definitivt i mitt nuvarande jobb.

 

Din pappa drev eget byggvaruhus. På vilket sätt har det påverkat ditt yrkesval?

– Jag har alltid tyckt att det är roligt med ekonomi, och som yngre hjälpte jag till i pappas företag med inventering och lik­nande men sedan även med ekonomi.

 

Kombinationen ekonomi och pastorsutbildning är ovanlig:

– Ja, men jag har alltid trivts bra med den. Jag har haft många olika jobb, men ofta kunnat kombinera de båda yrkena. När jag jobbade som pastor i Götene gjorde jag det på 50 procent samtidigt som jag arbetade 50 procent med ekonomi på Sjödalshus. Nu är jag anställd på PwC, men engagerad i Smyrna församling i Habo där jag predi­kar några gånger om året.

 

Hur hamnade du i Habo?

– 2006 var jag föräldraledig och såg att PwC sökte en redovisningskonsult till sitt kontor i Habo. Då sa jag till min man att den tjänsten ska jag ha. PwC kände till mig sedan tidigare eftersom företaget jag jobbat åt anlitat PwC för revisionen. Jag fick tjänsten och började i Habo efter min föräldraledighet.

 

PwC i Habo är inte ett eget kontor utan en filial till PwC i Jönköping. Hur är det att jobba på en filial?

– För mig är det perfekt. Vi har ingen egen kontorschef utan lyder under kontors­chefen i Jönköping, men har mycket eget ansvar och frihet. Med tanke på hur tekni­ken utvecklats är det heller inget problem att sitta på två olika ställen och arbeta med samma kund. Till kontoret i Habo kommer det också en revisor vid behov, och vi kan arbeta i Jönköping om vi vill.

 

Varför har du valt att bli auktoriserad redovis­ningskonsult?

– För mig är auktorisationen en trygghet. Den är ett kvitto på kunskap och i och med den finns ett krav på att ständigt hålla sig uppdaterad. Jag har inte den traditionella bakgrunden med högskoleutbildning utan blev auktoriserad tack vare de övergångs­regler som fanns. Jag var bland de första som skrev provet och tycker att auktori­sationen stärker statusen för oss redovis­ningskonsulter och våra tjänster.

 

 

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult PwC

Text: Charlotta Danielsson

 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp