Foto: iStock

”Som redovisningskonsult måste man kunna sova gott om natten”

14 juni, 2017

Som redovisningskonsult, särskilt om du är auktoriserad, finns det en mängd lagar och regler som är en naturlig del av vardagen. Ansvaret är stort i både rollen som bokförare och som rådgivare. Men vilket är egentligen redovisningskonsultens formella ansvar och hur kommer det att förändras i framtiden?

I takt med att lagar och regler har blivit mer komplexa har det blivit allt viktigare att tydliggöra redovisningskonsultens roll kontra revisorns roll. Redovisningskonsulten är producenten, medan revisorn är granskaren. Men båda kan ha den rådgivande funktionen.

Redovisningskonsultens roll och ansvar har tydliggjorts genom införandet av den branschgemensamma standarden Reko, som säkerställer god sed vid utförande av redovisningstjänster. Den som driver ett företag har ansvar för att lagar och regler följs, det är tydligt i Reko. En auktoriserad redovisningskonsult har också ett ansvar och ska ha grundläggande kunskaper om regelverket och var gränsen går för medhjälp till exempelvis bokföringsbrott.

– Vilka skyldigheter som Reko och lagen om penningtvätt stipulerar är frågor som är grundläggande i din vardag som redovisningskonsult, konstaterar Kristina Lilja, ordförande i styrgruppen i FAR:s sektion Redovisning och redovisningskonsult på PwC.

Kristina Lilja.

Kristina Lilja.

För drygt ett år sedan dömdes en redovisningskonsult till bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll eftersom hon inte hade slagit larm om de bristfälliga underlagen i kundens redovisning. Klienten drev en pizzeria som inte hade underlag för intäkter och kostnader, och inte heller redovisade all deg, så att säga, som kom in.

– Det var ingen som pratade om bokföringsbrott och skattebrott när jag började som revisor på 1980-talet, men det har blivit bättre kontroll och en ökad vilja att göra rätt för sig, menar Kristina Lilja.

När varningsklockorna ringer är det ofta något lurt på gång, är Kristina Liljas erfarenhet. Då gäller det att agera  direkt.

– Om oegentligheterna inte pågår så länge kan du som redovisningskonsult stå fri från ansvar, men det gäller att påtala bristerna så fort som möjligt och agera. I en del domar har det pratats om ett år som ”relativt kort tid”. Har du som redovisningskonsult agerat och upplever du att det är du som styr din agenda kan du sova gott om natten.

Texten är en förkortad version av fokusartikeln Man måste kunna sova gott om natten, i Balans nr 6, 2017.

Text: Christian Albinsson

tips@tidningenbalans.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Månadens medlem: Lisa Axelssson

19 oktober, 2017 Hej Lisa Axelsson! Varje månad tar vi tempen på en medlem i FAR.

RI inför riskbaserad tillsyn

17 oktober, 2017 RI:s nya tillsynsform riskbaserad tillsyn ska användas för tillsyn baserad på identifierade eller misstänkta riskfaktorer.

Siktet inställt mot auktoriserad lönekonsult

13 oktober, 2017 I november skriver Karin Conradzon FAR:s prov för att bli auktoriserad lönekonsult.

FAR-podden: Så behåller branschen talangerna

11 oktober, 2017 Branschen rankas högt bland studenterna men det är en utmaning att få talangerna att stanna.

Experterna: Höstens hetaste skattefrågor

9 oktober, 2017 De här skattenyheterna ska du hålla koll på i höst.

Ärligt talat, Dan! – om rekryteringsläget i branschen

8 oktober, 2017 Under vinjetten Ärligt talat, Dan! ställer Balans vassa frågor till FAR:s generalsekreterare Dan Brännström.

 Upp