iStock

Rådgivaren som företagets guide: ”Det blev bättre än vi någonsin trodde”

4 maj, 2017

För Meri Textil i Östersund har samarbetet med redovisningsbyrån gått från ett löneuppdrag till något betydligt större.

Meri Textils resa startade för 30 år sedan i Östersund. Fyra barndomskamrater började sälja tröjor med tryck i liten skala. I dag är ägarna desamma som då, men där tar likheterna slut.

Företaget har 25 anställda med kontor i Östersund, Stockholm och Helsingborg och omsätter 70 miljoner kronor. Verksamheten omfattar bland annat försäljning av profilkläder, gåvor, reklam och logistiktjänster För ett år sedan valde man att för första gången ta in en extern vd, Henrik Wahlstedt, och sedan dess har även samarbetet med den redovisningsbyrå Meri Textil anlitar vuxit ordentligt.

Henrik Wahlstedt. Foto: Privat

Henrik Wahlstedt. Foto: Privat

– För ett år sedan behövde tillfällig hjälp med våra löner en kort period och, mer eller mindre av en slump, blev det Stabilisator som fick det uppdraget. Samarbetet växte snabbt och i dag hjälper de oss med att strukturera upp det ekonomiska flödet, utbildning av vår ekonomiansvariga, bokslut och löner. Dessutom hjälper de oss att hitta ett ekonomisystem som fungerar bra för just oss, säger Henrik Wahlstedt.

Henrik tror att det för många företag handlar om att få nya ögon på verksamheten. Men det kräver också att man sänker garden och vågar be om hjälp utifrån. Bara för att man klarar av att driva ett företag betyder det inte att man inte har nytta av extern hjälp.

– Ofta handlar det om att man som företagare tror att man måste klara allting själv. Men det är inte farligt att be om hjälp. Självklart är det viktigt att ha en målbild och en vision om vart man vill med sin verksamhet. Så det man behöver få hjälp med är kanske inte vart man ska – utan om hur man tar sig dit på bästa sätt.

Läs mer: Rådgivaren som företagets guide

Petra Örjegren är auktoriserad redovisningskonsult och vd på Stabilisator, en ekonomibyrå i Östersund som erbjuder sina kunder ekonomisk coaching i en mängd skepnader.

Petra Örjegren. Foto: Robert Henriksson

Petra Örjegren. Foto: Robert Henriksson

Hon konstaterar att alla företag har nytta av rådgivning, men att många inte känner till att deras redovisnings- eller revisionsbyrå kan hjälpa till med betydligt mer än traditionella bokföringstjänster.

Hur vanligt är det att företagarna efterfrågar ekonomisk coachning från sin redovisnings- eller revisionsbyrå?

– Min erfarenhet är att det är väldigt ovanligt. Företagarna vet inte att man kan få den typen av hjälp och ofta tror jag byråerna är dåliga på att erbjuda den här typen av tjänster. Sedan kan det nog vara så att man som företagare tror att man ska kunna allting själv. Men de flesta har nog ingen aning om hur mycket hjälp man faktiskt kan få av sin byrå.

Vilka typer av företag kan ha nytta av ekonomisk coachning?

– Jag skulle säga att de flesta typer av företag alltid kan ha nytta av att ta in rådgivning från sin revisions- eller redovisningsbyrå. En typ av företag vi ofta hjälper är de som inte har en aktiv extern styrelse. Där kan vi göra stor nytta genom att ge input och fungera som bollplank i både stort och smått. Vi kommer in med nya ögon och ställer frågor som företagsledningen kanske normalt inte behöver ta ställning till.

Kan du ge några konkreta exempel på vad ni brukar hjälpa företagare med?

– Vi kan exempelvis hjälpa till att effektivisera de administrativa flödena. Auktoriserade redovisningskonsulter har ofta ett stort nätverk så där kan vi hjälpa företag med idéer och vägar framåt. Det kanske är så att företaget behöver en ny bankkontakt, och då hjälper vi till med det. Men inte minst kan vi hjälpa företagare att utveckla sitt företagande. Då sitter vi och diskuterar allt utom siffror och kvitton.

Läs mer: Stabilisator – kunden som gemensamt ansvar

Texten har tidigare publicerats i Resultat, nr 2, 2017.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: rådgivare redovisning

Text: Mats Rimér

mats.rimer@far.se
 • Rapportering: ”Det är dags att ta i hand”

  2 juli, 2021 EU:s gröna omställning av ekonomin innebär att hållbarhetsexperterna och redovisningsspecialisterna nu måste samarbeta.

  Modernisering av bokföringslagen – viktigaste punkterna

  2 juli, 2021 En modernisering av bokföringslagen har länge varit på tapeten. Nu har utredningen lämnats till regeringen.

  RI:s nya chefsrevisor: ”Ska inte pilla i detaljer”

  1 juli, 2021 Anna-Karin Brusk Rönnqvist är ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen (RI) från 1 juli.

  ”Låt korttidsstödet komma till den nytta som avsågs från början”

  1 juli, 2021 Korttidsstödet har kantats av allvarliga problem - menar Åsa Lundvall och Karin Apelman från FAR.

  ISQM närmar sig – det här ska du ha koll på

  30 juni, 2021 ISQM innebär ett nytt sätt att hantera kvalitetsfrågor på revisionsbyråer.

   Upp