iStock

Rådgivaren som företagets guide

4 maj, 2017

Hur ofta använder du din revisor eller redovisningskonsult som bollplank, inspiratör eller analytiker? För de flesta är nog svaret – aldrig. Det är synd. Rådgivningen kan lyfta ditt företag och hjälpa dig ta ut rätt riktning.

Många små och medelstora företag ser kontakterna med sin revisor eller redovisningskonsult som ett nödvändigt ont. Man lämnar sina kvitton och papper och håller kontakten till ett absolut minimum. Inte för att man misstror dem, tvärtom, utan för att många vill ha hjälp med något som anses krångligt men viktigt. Och kanske även väldigt tråkigt. Så behöver det inte vara.

I bokslut och årsredovisningar finns en mängd matnyttig information, om man bara kan tolka den på rätt sätt. Och det är här din konsult eller revisor kan tillföra mervärde.

Med den genomgripande digitaliseringsprocess som skett i samhället i allmänhet, och i redovisnings- och revisionsbranschen i synnerhet, har det skett en förändring.

I takt med den förändringen har många byråer nu börjat erbjuda företag rådgivning i en helt annan omfattning än tidigare. Du kan få hjälp med att utveckla ditt företag och ditt företagande. Byrån kan fungera som bollplank i smått och stort. Du kan få hjälp med coachning i ekonomiska frågor och få stöd med att exempelvis sätta konkreta mål för verksamheten.

Bengt Skough. Foto: Lieselotte van der Meijs

Bengt Skough. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Vi vet att redovisnings- och revisionsbranschen har ett högt förtroende bland Sveriges företagare. Men vi måste bli bättre på att berätta för våra kunder vilka tjänster vi kan erbjuda och vilka kunskaper vi faktiskt har, säger Bengt Skough, godkänd revisor på FAR, branschorganisationen för lönekonsulter, revisorer, redovisningskonsulter och rådgivare.

För branschen handlar det också om att börja tänka i nya banor för att kunna erbjuda den stora kunskap som finns ackumulerad.

– Jag hjälpte exempelvis ett familjeägt företag, som hade en del konflikter kring ägarförhållanden, att komma vidare, säger Petra Örjegren, auktoriserad redovisningskonsult på Stabilisator.

Läs mer: Rådgivaren som företagets guide: ”Det blev bättre än vi någonsin trodde”

Texten har tidigare publicerats i Resultat, nr 2, 2017.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: rådgivare

Text: Mats Rimér

mats.rimer@far.se
 • WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp