iStock

Rådgivaren som företagets guide

4 maj, 2017

Hur ofta använder du din revisor eller redovisningskonsult som bollplank, inspiratör eller analytiker? För de flesta är nog svaret – aldrig. Det är synd. Rådgivningen kan lyfta ditt företag och hjälpa dig ta ut rätt riktning.

Många små och medelstora företag ser kontakterna med sin revisor eller redovisningskonsult som ett nödvändigt ont. Man lämnar sina kvitton och papper och håller kontakten till ett absolut minimum. Inte för att man misstror dem, tvärtom, utan för att många vill ha hjälp med något som anses krångligt men viktigt. Och kanske även väldigt tråkigt. Så behöver det inte vara.

I bokslut och årsredovisningar finns en mängd matnyttig information, om man bara kan tolka den på rätt sätt. Och det är här din konsult eller revisor kan tillföra mervärde.

Med den genomgripande digitaliseringsprocess som skett i samhället i allmänhet, och i redovisnings- och revisionsbranschen i synnerhet, har det skett en förändring.

I takt med den förändringen har många byråer nu börjat erbjuda företag rådgivning i en helt annan omfattning än tidigare. Du kan få hjälp med att utveckla ditt företag och ditt företagande. Byrån kan fungera som bollplank i smått och stort. Du kan få hjälp med coachning i ekonomiska frågor och få stöd med att exempelvis sätta konkreta mål för verksamheten.

Bengt Skough. Foto: Lieselotte van der Meijs

Bengt Skough. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Vi vet att redovisnings- och revisionsbranschen har ett högt förtroende bland Sveriges företagare. Men vi måste bli bättre på att berätta för våra kunder vilka tjänster vi kan erbjuda och vilka kunskaper vi faktiskt har, säger Bengt Skough, godkänd revisor på FAR, branschorganisationen för lönekonsulter, revisorer, redovisningskonsulter och rådgivare.

För branschen handlar det också om att börja tänka i nya banor för att kunna erbjuda den stora kunskap som finns ackumulerad.

– Jag hjälpte exempelvis ett familjeägt företag, som hade en del konflikter kring ägarförhållanden, att komma vidare, säger Petra Örjegren, auktoriserad redovisningskonsult på Stabilisator.

Läs mer: Rådgivaren som företagets guide: ”Det blev bättre än vi någonsin trodde”

Texten har tidigare publicerats i Resultat, nr 2, 2017.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: rådgivare

Text: Mats Rimér

mats.rimer@far.se
 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp