Foto: iStock

PwC-revisorerna friade från misstankar om mutbrott

15 juni, 2017

Anna-Clara af Ekenstam och Anders Lundin begick inget mutbrott när de deltog i SCA:s älgjakt. Det konstaterar kammaråklagare Thomas Forsberg, som nu lägger ner förundersökningen mot de båda revisorerna.

2015 inleddes en förundersökning om misstanke om givande av muta från företrädare från SCA, efter att media uppmärksammat bolagets jaktrepresentation. Samtidigt delgavs även PwC-revisorerna Anna-Clara af Ekenstam och Anders Lundin misstanke om tagande av muta för sitt deltagande.

Läs mer: Revisorer ska inte delta i jaktresor

Nu väljer åklagaren att sätta punkt. Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har beslutat att lägga ned förundersökningen om mutbrott i sin helhet.

– Kammarrätten har funnit att revisorernas agerande bryter mot det regelverk de har att följa. Enligt min bedömning är dock agerandet, såvitt jag kan bevisa, inte otillbörligt i sådan grad att det bryter mot bestämmelserna om mutbrott. Därför anser jag inte att jag kan förvänta mig en fällande dom. Dessutom anser jag att, om förfarandet skulle träffas av bestämmelserna om mutbrott, att det avser ett brott som inte kan förväntas leda till en strängare påföljd än böter. Då är det faktum att de tilldelats varning en omständighet som talar för att man inte också ska väcka åtal för gärningarna. Förundersökningen ska därför läggas ned även i denna del, säger Thomas Forsberg i ett pressmeddelande.

Revisorerna har tidigare varnats av Revisorsinspektionen för sitt deltagande i SCA:s aktiviteter. Revisorsinspektionens varningar har sedan fastställts av både förvaltningsrätten och kammarrätten.

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Månadens medlem: Lisa Axelssson

19 oktober, 2017 Hej Lisa Axelsson! Varje månad tar vi tempen på en medlem i FAR.

RI inför riskbaserad tillsyn

17 oktober, 2017 RI:s nya tillsynsform riskbaserad tillsyn ska användas för tillsyn baserad på identifierade eller misstänkta riskfaktorer.

Siktet inställt mot auktoriserad lönekonsult

13 oktober, 2017 I november skriver Karin Conradzon FAR:s prov för att bli auktoriserad lönekonsult.

FAR-podden: Så behåller branschen talangerna

11 oktober, 2017 Branschen rankas högt bland studenterna men det är en utmaning att få talangerna att stanna.

Experterna: Höstens hetaste skattefrågor

9 oktober, 2017 De här skattenyheterna ska du hålla koll på i höst.

Ärligt talat, Dan! – om rekryteringsläget i branschen

8 oktober, 2017 Under vinjetten Ärligt talat, Dan! ställer Balans vassa frågor till FAR:s generalsekreterare Dan Brännström.

 Upp