Getty Images och PwC

PwC-revisor Martina Larsson utnämnd fastighetstalang

6 maj, 2020

Martina Larsson, auktoriserad revisor PwC, utses som en av morgondagens stjärnor i fastighetsbranschen, en av ”35 fastighetstalanger under 35. Balans ringer upp.

När Fastighetsnytt efterlyste unga talanger i fastighetsbranschen blev responsen massiv. När listan ”35 fastighetstalanger under 35” sedan väl sattes ihop fick auktoriserade revisorn Martina LarssonPwC en given plats i uppställningen av morgondagens stjärnor. ”De är kunniga, ambitiösa och har lång erfarenhet trots sin unga ålder”, skriver Fastighetsnytt på webben. Till vardags arbetar Martina Larsson med bolag inom fastighets- och entreprenadssektorn.

Martina Larsson. Foto: PwC

Grattis till utnämningen! Hur kommer det sig att du blev uppmärksammad som talang tror du?
– Tack! Jätteroligt att jag blev en av 35 talanger. Det jag tycker är lite extra kul är att en revisor får en sådan utnämning, något som troligen inte hör till vanligheterna. Det kanske bidrog till att jag uppmärksammades.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut som revisor i fastighetsbranschen?
– Det är svårt att prata om en typisk arbetsvardag när vi tänker i cykler och år och dagarna kan skilja sig åt i stor utsträckning. Ett år i fastighets- och entreprenadbranschen består av bland annat granskning av årsbokslut i januari-februari, kvartalsbokslut främst i oktober, genomgång och tester av interna kontroller samt förvaltning under hösten.

– Nu har de flesta årsredovisningar släppts och vi planerar för det kommande året. Stort fokus ligger exempelvis på att säkerställa korrekta värderingar av fastigheter och värdering av pågående projekt. Vi är vanligtvis team på 3–6 personer på mina kunder och i mitt dagliga arbete ingår även att leda och coacha teammedlemmarna i deras arbete.

I motiveringen står det att du ”brinner för att få möjlighet att träffa projektledare och göra platsbesök”. Vad gillar du bäst med att jobba med den här typen av verksamheter?
– Om man förstår hur ett projekt styrs, leds och drivs, så förstår man lättare siffrorna bakom. Att träffa projektledare och göra platsbesök är en stor del av vad som gör arbetet roligt och intressant då det skapar denna förståelse. Med tanke på coronaviruset har mycket skötts via länk och telefon på sista tiden, vilket har funkat förvånansvärt bra.

Vilka är de mest aktuella frågorna just nu inom ditt fält?
– Det ska bli intressant att se hur värderingar av fastigheter påverkas baserat på den effekt som covid-19 eventuellt kan ha på bolagets framtida kassaflöden. Vilket i sin tur beror på vilken typ av fastigheter det handlar om och vilken typ av verksamhet som drivs i lokalerna.

– Nu i samband med årsredovisningar och delårsrapporter är det viktigt för bolagen att tänka på upplysningar kring hur verksamheten påverkas av covid-19, som upplysningar om händelser efter balansdagen på grund av coronapandemin. Den typen av frågor och diskussioner blir särskilt speciella och viktiga i år för att säkerställa att marknaden får korrekt information. Det har också blivit en hel del samtal med kunderna om hyresnedsättningar efter regeringens beslut.

Hur tror du att coronavirusets framfart lär förändra ditt arbetssätt?
– I vanliga fall tillbringar vi stor del av tiden med att träffa kunderna och göra granskningarna hos dem. Jag tror att många möten som vi i normala fall skulle ha tagit ansikte mot ansikte kommer att ske via länk framöver. Det är en lärdom, att se till att de digitala förutsättningarna finns på plats.

– Men eftersom en av de roligaste delarna med jobbet är att träffa människor och vara ute i verksamheterna, så tror jag inte att det går att ersätta det personliga mötet helt och hållet. Det är alltid väldigt trevligt att ses och att få till det sociala småsnacket, även om jag har lärt mig att mycket går bra digitalt också.

Taggar: auktoriserad revisor Corona PwC revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp