Foto: Peter Nyllinge och Carl Bildt. Foto: Pressbild PwC och Pawel Flato

Carl Bildt: Företagen måste vara medvetna om de politiska förändringarna

5 maj, 2017

PwC-vd:n Peter Nyllinge intervjuar Carl Bildt om samspelet mellan näringsliv, politik, arbetsliv och teknik.

I början av året lanserade PwC sin årliga undersökning CEO Survey, där närmare 1 400 företagsledare i 79 länder berättar om sin nuvarande syn på det globala näringslivet. Något Balans tidigare har uppmärksammat på olika sätt.

I samband med studien brukar revisions-, redovisnings- och rådgivningsbyrån djupintervjua näringslivstoppar. I år föll valet på den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt.

3 maj publicerades den cirka fem minuter långa videointervjun, som PwC:s vd Peter Nyllinge gör med Carl Bildt på engelska, på byråns Youtubekanal.

­­– Carl Bildt har en bred insikt i näringslivet vilket inte många politiker har. En av de stora slutsatserna i undersökningen är samspelet mellan den politiska världen och näringslivet och det var något Carl Bildt refererade till i sina svar, förklarar Peter Nyllinge valet av intervjuperson när Balans ringer upp.

Vad tar du med dig av samtalet?

– Att företagen är duktiga på att hantera frågorna med att vara ett internationellt företag i en global värld. Det Carl Bildt tryckte på är att man även måste ta hänsyn till den politiska dimensionen. Tidigare var det olika kulturer man behövde hantera som företagsledare, nu behöver man även hantera politiken, säger Peter Nyllinge.

– I dag finns det en liten pendel som slår tillbaka mot näringslivet. Det kan vi se i Sverige i dagsläget. Det som händer med skattefrågor och annat som politikerna styr över. Och som styr det vi gör, avslutar han.

I videointervjun får den forne ministern bland annat frågan hur han skulle säga att tekniken förändrar arbetslivet.

­– Tekniken förändrar allt. Den ändrar arbetsklimatet på ett positivt sätt, svarar Carl Bildt och tillägger:

– Lyssnar man på debatten om automatisering just nu i olika länder pratar man om att många jobb kommer att försvinna och att människor kommer att bli arbetslösa. De tre länder som har den högsta användningen av industrirobotar är Tyskland, Sydkorea och Japan – och de har den minsta arbetslösheten i världen. Så jag håller inte med debattörerna. Ja, jobb kommer att försvinna, men jobb kommer också att tillkomma.

Peter Nyllinges intervju med Carl Bildt.

Taggar: Carl Bildt CEO Survey digitalisering Peter Nyllinge PwC

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020 Ola Almquist lämnade jobbet som revisor för en tjänst som ekonomichef. Nu har han återvänt.

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

 Upp