Foto: iStock

Farväl, PUL! – så gör branschen

10 mars, 2017

Hur förbereder sig branschen inför EU:s nya dataskyddsförordning? Balans tar tempen på revisionsbyråerna Deskjockeys och Deloitte.

Jonny Boström är operativ chef på revisions- och ekonomibyrån Deskjockeys. Han ansvarar för företagets implementering av dataskyddsförordningen och har under det senaste året lagt mycket tid på att utbilda sig i de nya reglerna. Han konstaterar att de nya reglerna berör många delar av verksamheten.

Jonny Boström. Foto: Saerun Norén

Jonny Boström. Foto: Saerun Norén

– Det räcker att någon anmält sig till vårt nyhetsbrev för att personen ska finnas i våra register. Om vi hjälper en kund med att göra deras löner, så innebär det att vi har många detaljuppgifter. Nu måste vi vara väldigt noggranna med vad vi noterar och vad vi får och inte får registrera.

Precis som många andra företag använder Deskjockeys molntjänster för lagring av information, ett förfarande som i sin tur styrs av särskilda regler.

– När informationen lagras i externa moln uppstår nya säkerhetsfrågor. Var finns molnet och vem kan se uppgifterna som lagras där?

EU:s nya dataskyddsförordning börjar gälla 25 maj 2017. Foto: iStock

EU:s nya dataskyddsförordning börjar gälla 25 maj 2017. Foto: iStock

En annan viktig fråga är hur länge uppgifterna får lagras. Jonny Boström menar att krockar kan uppstå mellan dataskyddsförordningen och bokföringslagen.

– Praxis kan exempelvis vara att radera kunduppgifter ett år efter avslutat uppdrag. Men enligt bokföringslagen måste vissa uppgifter sparas i upp till sju år. Här är det viktigt att reda ut i detalj vad som gäller i varje enskilt fall, säger Jonny Boström.

Läs mer: Farväl, PUL!

Deskjockeys planerar även att erbjuda sina kunder rådgivning i frågor som rör dataskyddsförordningen.

– Vi vill hjälpa våra kunder att göra rätt och att förbättra sin verksamhet. Den som inte följer de nya reglerna riskerar stora sanktionsavgifter, regler som många mindre företag kanske inte ens vet att de bryter mot.

Marcus Sörlander. Foto: Deloitte

Marcus Sörlander. Foto: Deloitte

Marcus Sörlander är auktoriserad revisor och partner på Deloitte. Han arbetar med riskrådgivning och hjälper företag att tillämpa dataskyddsförordningen. Han påtalar att det handlar om komplexa frågor och att delar av regelverket fortfarande är föremål för tolkning och tillkommande vägledning.

– Vi har bevakat utvecklingen ända sedan förslaget presenterades 2012 och haft en dialog med våra kunder om alla förändringar. Det har varit många frågetecken under resans gång. Många har rätats ut, men en del utredningar pågår ju fortfarande, säger han.

Genom grundliga nulägesansalyser hjälper Deloitte sina kunder att utvärdera sina befintliga processer i förhållande till de nya kraven, för att därefter skräddarsy åtgärdsprogram åt dem.

Läs mer: Farväl, PUL! – 14 steg att ta redan nu

Marcus Sörlander har upplevt intresset som ovanligt stort hos sina kunder, mer än vad som ofta är fallet i till exempel compliance-frågor. Han tror att det kan bero på att vi alla berörs av den nya lagstiftningen även som privatpersoner.

– Jag tror att de flesta tycker att det är välkommet med nya regler som ligger mer i tiden. Den tekniska utvecklingen går så snabbt, det är viktigt att lagstiftningen och integritetsskyddet hänger med. För större organisationer är det också positivt med en mer enhetlig syn inom EU.

Läs mer om PUL i Balans, nr 3, 2017.

Taggar: EU GDPR PUL

Text: Nina Quist och Josefin Svenberg

Annons
Far Online

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

”Yrkesstolthet är viktigt”

16 september, 2020 Sofia Berglin driver enmansbyrå: Lägga tiden på rätt saker efter egen planering de största fördelarna.

 Upp