Foto: iStock, Christian Gustavsson

RI-chefen Per Johansson: Inom tre år ska vi förbättra revisionsrollen

20 april, 2017

Tidigare i dag anordnade Revisorsinspektionen (RI) ett välbesökt panelsamtal där namnkunniga ansikten från branschorganisationen FAR, byråerna, universitet och Stockholms läns landsting närvarade. Syftet? Att diskutera revisionens framtid och utmaningar. För RI-chefen Per Johansson är det tydligt vad som behöver göras.

Fem panelmedlemmar var inbjudna till träffen 20 april i Stockholm. Förutom FAR:s generalsekreterare Dan Brännström, närvarande även Cecilia Forss, ordförande i Revisorsdelegationen SKL, Stefan Lundgren, nytillträdd riksrevisor, Riksrevisionen, Anneli Lagebo, revisionsdirektör i Stockholms läns landsting, samt Peter Öhman, professor Mittuniversitetet.

En namnkunnig panel på plats. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

En namnkunnig panel på plats. FAR:s generalsekreterare Dan Brännström, andra fr.v. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Frågorna som ställdes av Per Johansson var:

  • Hur stärker vi revisionen?
  • Hur bibehåller vi revisionens relevans?
  • Hur behåller vi attraktiviteten för yrket?

Per Johansson vill ha gemensamma, grundläggande krav för all revision, oavsett om den genomförs i privat eller offentlig verksamhet, något som Balans tidigare har uppmärksammat. Efter dagens två timmar långa panelsamtal kunde man tydligt konstatera att de fem panelmedlemmarna både var rörande överens – och inte alls.

– Vi tycker ju inte lika, men det var inte tanken. Vad jag hör är en vilja till förändring och samarbete, men där vi är just nu är förutsättningarna begränsade. Den här diskussionen måste fortsätta. Millennials, vad tycker de? Vad är revision? Det står för något, men vad? Är det en profession? Vad händer nu?, avslutade Per Johansson.

När Balans får tag på RI-chefen efteråt utvecklar han sina tankar.

Min fråga till dig är samma som din. Vad händer nu?

– Vi har startat diskussionen, nu ska vi diskutera vidare med olika perspektiv och insikter. I nästa steg känns det naturligt att prata med beställarna, säger Per Johansson.

Vad ser du för tidsperspektiv framför dig?

– Det är olika departement som tittar på olika delar. Vår uppgift är att highlighta frågorna. Min önskar är att vi i inom en treårsperiod ska se en förbättring och ett tydliggörande av revisionsrollen.

Läs mer: Kan vem som helst bli revisor?

Taggar: auktoriserad revisor revisor Revisorsinspektionen

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020 Ola Almquist lämnade jobbet som revisor för en tjänst som ekonomichef. Nu har han återvänt.

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

 Upp