iStock

Osäkerhet hos revisorer om förbjudna lån

21 mars, 2018

Det har funnits en tendens bland revisorer att anmärka på förbjudna lån trots att det juridiskt inte har varit en korrekt bedömning. FAR:s föreningsjurist Sara Orback manar till eftertanke.  

Alla revisorer känner till förfarandet: Om det finns ett förbjudet lån i verksamheten måste revisorn anmärka på detta i revisionsberättelsen. Revisorn måste sedan skicka en kopia av revisionsberättelsen till Skatteverket.

Ett förbjudet lån ska beskattas som intäkt av tjänst hos låntagaren. Dessutom tar Skatteverket ut skattetillägg av den som lämnat oriktig uppgift kopplat till egen beskattning.

Men vad många inte tänker på är att företagaren även kan drabbas av en ekobrottsutredning – och i värsta fall dömas till fängelse. Även om det är ganska ovanligt, så händer det. Nyligen dömdes en styrelseledamot till en månads fängelse efter ett förbjudet lån, trots att pengarna hade betalats tillbaka efter räkenskapsårets slut.

Att osäkerheten är påtaglig märker FAR:s medlemsrådgivning, som året om får många frågor kring just förbjudna lån. Det berättar Sara Orback, föreningsjurist på FAR.

Sara Orback, FAR:s föreninsgjurist. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Som revisor måste man göra en juridisk bedömning om det verkligen är fråga om förbjudet lån och utreda om det fanns en låneavsikt vid utbetalningstillfället. Aktiebolagslagens regler om kapitalskydd är komplicerade. Ett uttag av företagsledaren behöver inte vara ett förbjudet lån utan är oftast att bedöma som lön, men kan även utgöra en värdeöverföring från bolaget. Det är mer sällan fråga om ett förbjudet lån, säger Sara Orback.

Hon menar att det har funnits en tendens bland revisorer att anmärka på förbjudet lån, trots att det juridiskt sett inte har varit att bedöma som just det. Vad Sara Orback vill påminna om är att en sådan anmärkning är ytterst allvarlig.

– Man får inte glömma att en anmärkning i revisionsberättelsen om förbjudet lån väger tungt i bevishänseende i domstol.

Läs mer: Ökad risk för skattetillägg vid förbjudet lån

Taggar: förbjudna lån revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp