Foto: iStock

Osäkerhet hos revisorer om förbjudna lån

21 mars, 2018

Det har funnits en tendens bland revisorer att anmärka på förbjudna lån trots att det juridiskt inte har varit en korrekt bedömning. FAR:s föreningsjurist Sara Orback manar till eftertanke.  

Alla revisorer känner till förfarandet: Om det finns ett förbjudet lån i verksamheten måste revisorn anmärka på detta i revisionsberättelsen. Revisorn måste sedan skicka en kopia av revisionsberättelsen till Skatteverket.

Ett förbjudet lån ska beskattas som intäkt av tjänst hos låntagaren. Dessutom tar Skatteverket ut skattetillägg av den som lämnat oriktig uppgift kopplat till egen beskattning.

Men vad många inte tänker på är att företagaren även kan drabbas av en ekobrottsutredning – och i värsta fall dömas till fängelse. Även om det är ganska ovanligt, så händer det. Nyligen dömdes en styrelseledamot till en månads fängelse efter ett förbjudet lån, trots att pengarna hade betalats tillbaka efter räkenskapsårets slut.

Att osäkerheten är påtaglig märker FAR:s medlemsrådgivning, som året om får många frågor kring just förbjudna lån. Det berättar Sara Orback, föreningsjurist på FAR.

Sara Orback, FAR:s föreninsgjurist. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Som revisor måste man göra en juridisk bedömning om det verkligen är fråga om förbjudet lån och utreda om det fanns en låneavsikt vid utbetalningstillfället. Aktiebolagslagens regler om kapitalskydd är komplicerade. Ett uttag av företagsledaren behöver inte vara ett förbjudet lån utan är oftast att bedöma som lön, men kan även utgöra en värdeöverföring från bolaget. Det är mer sällan fråga om ett förbjudet lån, säger Sara Orback.

Hon menar att det har funnits en tendens bland revisorer att anmärka på förbjudet lån, trots att det juridiskt sett inte har varit att bedöma som just det. Vad Sara Orback vill påminna om är att en sådan anmärkning är ytterst allvarlig.

– Man får inte glömma att en anmärkning i revisionsberättelsen om förbjudet lån väger tungt i bevishänseende i domstol.

Läs mer: Ökad risk för skattetillägg vid förbjudet lån

Taggar: förbjudna lån revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
ANNONS
Far Online

Han leder Sveriges största startup

3 april, 2020 Med ett egenutskrivet recept tar sig Ola Gunnarsson an rollen som VD för Aspia.

Tänka kundvärde ett måste i konsultens roll  

2 april, 2020 "Redovisnings- och lönekonsulter behöver gå mer mot den coachande rådgivarens roll och fokusera på kundvärdet."

Ny HD-dom om mutbrott – var går gränsen?

1 april, 2020 HD har avgjort ett uppmärksammat mål om mutor. IMM samt auktoriserade revisorn Helena Adrian kommenterar.

Välj livsstil – sedan jobb

31 mars, 2020 Roger Zinders har inte låtit jobbet styra hur han lever eller var han bor.

REDO för delat ledarskap

30 mars, 2020 Arbetar nästan helt digitalt och har vuxit från tre till fjorton personer på tre år.

Tillfällig lag ska underlätta bolagsstämmor

26 mars, 2020 Regeringen agerar nu för att bolags- och föreningsstämmor ska kunna genomföras.

 Upp