Foto: Dreamstime

Obligatorisk kvalitetskontroll av skatterådgivare 2017

21 juni, 2016

Nu sjösätts den standard som ska ligga till grund för kvalitetskontrollen av skatterådgivare.

Till hösten genomförs de första frivilliga kvalitetskontrollerna och från och med 2017 blir de obligatoriska.

Skatterådgivning är i ständigt fokus. Under våren har skatterådgivning diskuterats utifrån medias avslöjande kring de så kallade Panama-dokumenten, och i Almedalen 4 juli kommer FAR att hålla ett seminarium under rubriken: Kan skatteplanering vara samhällsnyttig? Då kommer skatteplanering att diskuteras utifrån frågeställningar som om det är rimligt att använda skatteplanering som verktyg för ökad vinst, och om det gör någon skillnad om verksamheten är privat eller offentlig.

Samtidigt tar FAR:s kvalitetskontroll av skatterådgivarna form. Nu har den standard som ska ligga till grund för kvalitetskontrollen, och som initierats av styrgruppen för FAR:s sektion skatt, antagits av FAR:s styrelse. Syftet med standarden är att det ska finnas fasta riktlinjer och rutiner att följa. För medlemmarna ska det alltså vara tydligt vad som förväntas av dem i sin yrkesroll och inför kvalitetskontrollen.

Efter sommaren drar de första kvalitetskontrollerna av skatterådgivarna igång. Då är kontrollerna frivilliga, och den som känner att den egna verksamheten bedrivs i enlighet med standarden och vill bli en av de första att genomgå kontroll kan anmäla sitt intresse till Maria Bengtson på FAR:s kvalitetssekretariat. Från och med 2017 blir kvalitetskontrollen obligatorisk. De drygt 350 skatterådgivarna som är medlemmar i FAR kommer dock inte att kontrolleras samtidigt, utan kontrollerna är fördelad över de kommande sex åren.

Syftet med kvalitetskontrollen är att näringslivet och samhället i övrigt med stort förtroende ska kunna förlita sig på medlemmarnas arbete samtidigt som kontrollen är ett stöd för medlemmarna i deras eget kvalitetsarbete.

Standarden för kvalitetssäkring av skatterådgivningsverksamhet hittar du här: Standard för kvalitetssäkring av skatterådgivningsverksamhet

Taggar: auktoriserad skatterådgivare kvalitetskontroll rådgivning

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
ANNONS
ANNONS

Enklare för nordiska företag utbyta data

24 september, 2020 Näringsministrar i Norden godkänner färdplan som förenklar samarbete mellan nordiska företag och med myndigheter.

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

 Upp