Getty Images

Obligatorisk digital ingivning av årsredovisning på gång

22 oktober, 2020

Att lämna in årsredovisningen digitalt kommer att bli obligatoriskt. Det är bara en fråga om när. Bolagsverket finslipar nu på de sista detaljerna i en hemställan till regeringen.

Bolag som redovisar enligt K2 och K3 har sedan ett par år tillbaka kunnat lämna in årsredovisningen, och eventuell revisionsberättelse, till Bolagsverket. Myndigheten vill nu att ett lagkrav införs där det blir obligatoriskt att lämna in digitalt. Oavsett om bolaget redovisar enligt K2, K3 eller K4.

− Taxonomin och tekniken måste förstås finnas på plats, men vi ser gärna att det här blir verklighet så snart som möjligt, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket.

Nina Brede. Foto: Bolagsverket

I grannländerna Danmark och Norge finns sedan flera år redan kravet att bolagen ska ge in årsredovisningen digitalt. I Sverige släpar det efter. Förklaringarna är flera, men Nina Brede tror att en av orsakerna kan vara att myndigheterna i de andra länderna styrs på ett annat sätt.

− I Sverige får myndigheten ett uppdrag av regeringen och vi ska sedan se till att det blir utfört. Regeringen säger åt oss vad vi ska göra men inte hur, konstaterar hon.

2016 fick Bolagsverket i uppdrag kortsiktigt skapa en frivillig digital inlämning av årsredovisningar och långsiktigt verka för att den digitala ingivningen blir obligatorisk. Det är det myndighet nu gör genom den hemställan som kommer att lämnas in till regeringen under hösten.

− Vi ser en ökad acceptans för den digitala ingivningen, kanske har coronapandemin bidragit till att företag och ombud blivit ännu mer digitaliserade. Hittills i år har vi fått in drygt 85 000 årsredovisningar digitalt. Det ska jämföras med knappt 40 000 under hela förra året, säger hon.

Målet för Bolagsverket är att få in minst 100 000 årsredovisningar digitalt under året.

Taggar: Bolagsverket digital årsredovisning digitalisering

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp