Getty Images

Obligatorisk digital ingivning av årsredovisning på gång

22 oktober, 2020

Att lämna in årsredovisningen digitalt kommer att bli obligatoriskt. Det är bara en fråga om när. Bolagsverket finslipar nu på de sista detaljerna i en hemställan till regeringen.

Bolag som redovisar enligt K2 och K3 har sedan ett par år tillbaka kunnat lämna in årsredovisningen, och eventuell revisionsberättelse, till Bolagsverket. Myndigheten vill nu att ett lagkrav införs där det blir obligatoriskt att lämna in digitalt. Oavsett om bolaget redovisar enligt K2, K3 eller K4.

− Taxonomin och tekniken måste förstås finnas på plats, men vi ser gärna att det här blir verklighet så snart som möjligt, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket.

Nina Brede. Foto: Bolagsverket

I grannländerna Danmark och Norge finns sedan flera år redan kravet att bolagen ska ge in årsredovisningen digitalt. I Sverige släpar det efter. Förklaringarna är flera, men Nina Brede tror att en av orsakerna kan vara att myndigheterna i de andra länderna styrs på ett annat sätt.

− I Sverige får myndigheten ett uppdrag av regeringen och vi ska sedan se till att det blir utfört. Regeringen säger åt oss vad vi ska göra men inte hur, konstaterar hon.

2016 fick Bolagsverket i uppdrag kortsiktigt skapa en frivillig digital inlämning av årsredovisningar och långsiktigt verka för att den digitala ingivningen blir obligatorisk. Det är det myndighet nu gör genom den hemställan som kommer att lämnas in till regeringen under hösten.

− Vi ser en ökad acceptans för den digitala ingivningen, kanske har coronapandemin bidragit till att företag och ombud blivit ännu mer digitaliserade. Hittills i år har vi fått in drygt 85 000 årsredovisningar digitalt. Det ska jämföras med knappt 40 000 under hela förra året, säger hon.

Målet för Bolagsverket är att få in minst 100 000 årsredovisningar digitalt under året.

Taggar: Bolagsverket digital årsredovisning digitalisering

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp