Foto: Getty Images

Obligatorisk digital ingivning av årsredovisning på gång

22 oktober, 2020

Att lämna in årsredovisningen digitalt kommer att bli obligatoriskt. Det är bara en fråga om när. Bolagsverket finslipar nu på de sista detaljerna i en hemställan till regeringen.

Bolag som redovisar enligt K2 och K3 har sedan ett par år tillbaka kunnat lämna in årsredovisningen, och eventuell revisionsberättelse, till Bolagsverket. Myndigheten vill nu att ett lagkrav införs där det blir obligatoriskt att lämna in digitalt. Oavsett om bolaget redovisar enligt K2, K3 eller K4.

− Taxonomin och tekniken måste förstås finnas på plats, men vi ser gärna att det här blir verklighet så snart som möjligt, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket.

Nina Brede. Foto: Bolagsverket

I grannländerna Danmark och Norge finns sedan flera år redan kravet att bolagen ska ge in årsredovisningen digitalt. I Sverige släpar det efter. Förklaringarna är flera, men Nina Brede tror att en av orsakerna kan vara att myndigheterna i de andra länderna styrs på ett annat sätt.

− I Sverige får myndigheten ett uppdrag av regeringen och vi ska sedan se till att det blir utfört. Regeringen säger åt oss vad vi ska göra men inte hur, konstaterar hon.

2016 fick Bolagsverket i uppdrag kortsiktigt skapa en frivillig digital inlämning av årsredovisningar och långsiktigt verka för att den digitala ingivningen blir obligatorisk. Det är det myndighet nu gör genom den hemställan som kommer att lämnas in till regeringen under hösten.

− Vi ser en ökad acceptans för den digitala ingivningen, kanske har coronapandemin bidragit till att företag och ombud blivit ännu mer digitaliserade. Hittills i år har vi fått in drygt 85 000 årsredovisningar digitalt. Det ska jämföras med knappt 40 000 under hela förra året, säger hon.

Målet för Bolagsverket är att få in minst 100 000 årsredovisningar digitalt under året.

Taggar: Bolagsverket digital årsredovisning digitalisering

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Skatterådgivare frustrerade över oklara coronastödsregler

  25 november, 2020 Coronastödsreglerna är otydliga och otidsenliga. Det är några kommentarer i Balans intervju med tre skatterådgivare.

  Pernilla Lundqvist expert i utredning om bokföringslagen

  24 november, 2020 Redovisningsspecialisten och FAR-profilen Pernilla Lundqvist tar plats som expert i utredningen om en modernare bokföringslag.

  Kampen mot penningtvätt – du som redovisningskonsult har en viktig roll

  23 november, 2020 Redovisningskonsulter är bra på att upptäcka misstänkta transaktioner.

  Kampen mot penningtvätt – ”Ta hjälp av FAR och var stolt”

  23 november, 2020 Klaes Gidlund är kvalitetskontrollanten som själv blev kontrollerad av länsstyrelsen.

  Mentorprogram öppnar dörrar: ”Integration gynnar byråerna”

  20 november, 2020 Omar Doughoz engagerar sig i PwC:s mentorprogram för att hjälpa ungdomar i socialt utsatta områden.

  Luften går ur efter inställt revisorsprov: ”Går aldrig att få igen all förlorad tid”

  19 november, 2020 Besvikelsen är enorm efter dagens besked att Revisorsinspektionen (RI) ställer in revisorprovet 23–24 november.

   Upp