iStock

Nya 3:12-förslaget: Så påverkas ditt företag

27 mars, 2017

Regeringen har presenterat ett nytt förslag till 3:12-regler. Experter Resultat talar med menar att det genom förslaget sker en omviktning till fördel för större ägare av mindre företag och till nackdel för mindre ägare av större företag.

Resultat har tidigare listat vinnarna och förlorarna utifrån 3:12-utredningen med hjälp av skatteexperterna Roger Zinders på Zinders Skatt och Stefan Asklöf på Deloitte. Efter att förslaget mötts av hård kritik under remissrundan har regeringen nu backat.

Några av de mest kritiserade förslagen rörde bland annat att skattesatsen skulle höjas från 20 till 25 procent på utdelning, schablonbeloppet enligt förenklingsregeln skulle sänkas och kravet på löneuttag för den lönebaserade uttagningen skulle höjas.

När utkastet till lagrådsremiss nu går ut på remiss har ovanstående förslag modifierats. Roger Zinders och Stefan Asklöf har analyserat lagrådsremissen åt Resultat och menar att regeringens förslag innebär försämringar för alla jämfört med dagens regler.

Roger Zinders. Foto: Freja Zinders

Roger Zinders. Foto: Freja Zinders

– Förutom ljuspunkten att skatteneutraliteten mellan generationsskiften och externa försäljningar ökar innebär förslaget försämringar. Att skattesatsen inom gränsbeloppet höjs med hela 25 procent, från 20 procentenheter till 25 procentenheter, drabbar förstås alla fåmansföretagare rakt av, säger Roger Zinders.

Läs mer: Nya 3:12-förslaget: Regeringen vs utredningen

– Dessutom lever den så kallade fyraprocentsspärren vidare, om än i något lägre grad, med dess fortsatt skadliga tröskeleffekt, fortsätter han.

Stefan Asklöf. Foto: Deloitte

Stefan Asklöf. Foto: Deloitte

Han får medhåll av Stefan Asklöf:

– Jämfört med 3:12-utredningens förslag från november 2016 ser vi, sammanfattningsvis, en omviktning till fördel för större ägare av mindre företag, och till nackdel för mindre ägare av större företag, säger han.

Roger Zinders och Stefan Asklöf konstaterar att i regeringens direktiv till 3:12-utredning från januari 2015 anges som allmän utgångspunkt att reglerna i möjligaste mån ska vara enkla att tillämpa.

Läs mer: Nya 3:12-förslaget: Vinnare och förlorare

–  Säga vad man vill om regeringens nu presenterade förslag till nya regler, men enkla att tillämpa är inte det första som slår en, säger Roger Zinders.

Remissinstanserna ska lämna sina svar senast 24 april och sedan ska den slutgiltiga lagrådsremissen utformas. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 januari 2018.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: 3:12

Text: Charlotta Marténeg

charlotta.marteng@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp