iStock

Ny tullagstiftning leder till högre kontrollkrav

3 september, 2017

Tullfrågor är ofta lågt prioriterade hos företag – åtminstone sett till vilken skillnad en bra tullhantering kan göra för ekonomin. När den nya tullagstiftningen nu implementeras blir kraven dessutom högre på kompetens och kontroll över sin import och export.

För drygt ett år sedan började den nya unionstullkodexen, UCC, att tillämpas i Sverige. Förändringarna är omfattande och påverkar de flesta tullförfaranden. De olika delarna ska införas successivt fram till år 2020.

En av de första stora förändringarna gäller hanteringen av tullager, det vill säga platser godkända av Tullverket där man kan lagra importerade varor som inte ska användas eller säljas direkt. Till exempel ska alla uppgifter beträffande tullager lämnas elektroniskt och alla tillstånd omprövas av Tullverket.

Läs mer: Rådgivaren om nya tullagstiftningen: ”Var mer proaktiv”

Framöver ska all tullhantering ske elektroniskt, vilket innebär att många företag måste ändra sina datasystem för att anpassa dem till UCC. En annan viktig förändring är att villkor och kriterier för ett flertal tillstånd kommer att göras om, vilket innebär att tillstånden måste omprövas. Dessutom kommer kraven på egenkontroll att höjas och medföra ett större kompetenskrav.

– De nya reglerna kan skapa viss osäkerhet, men målet är att det ska bli en enklare och snabbare hantering, säger Anders Persson, informatör och utbildare hos Tullverket.

I vilken utsträckning företag påverkas av unionstullkodexen är väldigt individuellt. För att säkerställa att företaget klarar övergången till UCC är det hög tid att agera, även om det bara berörs av förändringarna som införs i slutet av införandeplanen. Börja med att titta på hur tillstånd, leverantörer, processer, system och så vidare ser ut i dagsläget. Undersök sedan vilka delar av UCC som kommer att påverka och vad företaget behöver göra för att anpassa sig till de nya kraven.

En noggrann förberedelse gör att risker och fördelar blir tydligare. Kanske framkommer också fördelaktiga lösningar, som går att införa redan nu, samtidigt som tullhanteringen i dagsläget säkerställs.

Läs mer: På Tullverkets hemsida finns mycket information kring företag och tullhantering

Texten har tidigare publicerats i Resultat, nr 5, 2017.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Eget företag företagare

Text: Josefine Svenberg

resultat@far.se
 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp