Foto: iStock

Ny revisorsutbildning på Handels i höst

10 april, 2017

Efter dialog med revisions- och redovisningsbranschen inrättar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ett nytt kurspaket för den som satsar på att bli auktoriserad revisor.

Med start hösten 2017 lanserar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet en ny utbildning som riktar sig till studenter som vill bli auktoriserad revisorer, ekonomichefer, controllers eller konsulter.

Den ettåriga utbildningen Avancerad externredovisning med juridik kännetecknas framförallt av dess bredd, berättar universitetslektorn och kurskoordinatorn Anna-Karin Pettersson.

Anna-Karin Pettersson. Foto: Pressbild Göteborgs universitet

Anna-Karin Pettersson. Foto: Pressbild Göteborgs universitet

– Både branschen och studenter har efterfrågat ett sådant kurspaket, den nya utbildningen är ett tydligt alternativ för den som vill bli auktoriserad revisor. Här får man de kurser som krävs för att uppfylla de utbildningsmässiga kraven. Men kurspaketet är bredare än att man ”bara” blir revisor, den kan leda till andra karriärer också, säger Anna-Karin Pettersson.

Läs mer: Höj utbildningskravet på revisorer

De fyra kurserna som ingår är avancerad externredovisning, juridik för ekonomer, beskattningsrätt och magisteruppsats inom externredovisning. För att utforma ett så bra och branschspecifikt kursprogram som möjligt har Handelshögskolan haft en dialog med de fyra största revisionsbyråerna; EY, Deloitte, KPMG och PwC.

Förutom kurskoordinatorn själv håller revisions- och redovisningsprofilerna Pernilla Lundqvist och Jan Marton i kurser. Studenter kan även förvänta sig gästföreläsare från näringslivet.

Det nya kurspaketet är på avancerad nivå, vilket innebär att det krävs en avslutad kandidatexamen med vissa särskilda kurser för att kunna söka.

Läs mer: Svenska ekonomistudenter dåliga på revision

Svenska revisionsskademin prisade nyligen en uppsats där Tim Engström och Joakim Andersson, tidigare studenter från Högskolan i Halmstad, drog slutsatsen att revisorer framöver kommer att behöva ha gedigen kunskap inom IT och dataanalys – det i spåren av digitaliseringen inom yrket.

Vad tror du om uppsatsförfattarnas slutsatser, Anna-Karin Pettersson?  

– Personligen håller jag med. Det är urviktigt. Handelshögskolan har under tio års tid systematiskt arbetat med att föra in analys av data i utbildningen, till exempel har vi ett Centrum för Affärssystem som arbetar med detta, säger Anna-Karin Pettersson och tillägger:

– Vi utvecklar även kraven på studenternas kunskaper i statistik. Det sker framförallt under studenternas första tre år av utbildningen. Under det fjärde året som kurspaketet omfattar fokuserar vi på avancerade kunskaper i externredovisning och juridik.

Läs mer om kursen Avancerad externredovisning med juridik här.

Taggar: auktoriserad revisor revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Far Online

Välj livsstil – sedan jobb

31 mars, 2020 Roger Zinders har inte låtit jobbet styra hur han lever eller var han bor.

REDO för delat ledarskap

30 mars, 2020 Arbetar nästan helt digitalt och har vuxit från tre till fjorton personer på tre år.

Tillfällig lag ska underlätta bolagsstämmor

26 mars, 2020 Regeringen agerar nu för att bolags- och föreningsstämmor ska kunna genomföras.

Revisorsprovet i maj skjuts fram

25 mars, 2020 Vårens revisorsexamen senareläggs till 18-19 augusti 2020. Det meddelade RI i dag.

Informationsplikt för skatterådgivare kan senareläggas

24 mars, 2020 Införandet av rapporteringsplikt för skatterådgivare kan skjutas fram på grund av coronaepidemin.

Hallå där… Carl Svernlöv och Fredrik Ljung

20 mars, 2020 Duon om ett bolags möjlighet att ta tillbaka en utdelning det redan fattats beslut om.

 Upp