Peter Lindstrand är ny ordförande för FAR:s Strategigrupp Skatt. Foto: Knut Koivisto

Ny ordförande med skatt på agendan

10 juni, 2021

Skatt som hållbarhetsfråga ligger definitivt på bordet. Men viktigt är också att råda bot på föreställningen om skatterådgivaren som en möjliggörare för skatteundandragande. Det säger Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

1 juni tog Peter Lindstrand över rollen som ordförande för FAR:s Strategigrupp Skatt, efter Magnus Larsson som gick i pension.

En av sakerna han understryker är att skatt som hållbarhetsfråga är viktigt för FAR som organisation att engagera sig i.

– Skatt är ett av de strategiska områden varje företag har att förhålla sig till i en väl hanterad och hållbar verksamhet. Vi måste som rådgivare därför omfamna den här diskussionen och ta hand om den på ett bra sätt. Hållbarhetsfrågan bubblar hela tiden, säger Peter Lindstrand till Balans.

Peter Lindstrand. Foto: Knut Koivisto

Lång erfarenhet av skatterådgivning
Han har varit skatterådgivare på PwC i 25 år, varav de senaste tio åren som auktoriserad sådan. Han har också suttit i Strategigrupp Skatt i drygt två år, innan han nyligen axlade rollen som ordförande.

Förutom att framhålla hållbarhet som ett hett ämne inom skatt, pekar Peter Lindstrand på att frågan om transparensen och rapporteringsskyldigheten för skatterådgivare (DAC6) har varit ett energikrävande arbete hos alla rådgivare.

– Vi jobbar fortfarande med att i samtal med Skatteverket få fram tydliga riktlinjer och på andra sätt mejsla ut exakt vad som gäller inom DAC6, säger Peter Lindstrand.

– Hos våra medlemsföretag finns arbetsgrupper och specialister som jobbar aktivt med tolkningen av reglerna. DAC6 tolkas inte alltid på samma sätt i de länder vi verkar i. Det är också intressant att långt färre arrangemang hittills har rapporterats än vad Skatteverket och lagstiftaren förväntat sig, fortsätter han.

Många skattefrågor på g
Andra skatteämnen i ropet är 3:12-reglerna, stöd och skatteregler i spåret av pandemin samt en eventuell skattereform.

Även företrädaransvaret och förändrade källskatteregler är sådant som berör skatterådgivare på sikt.

Just att skatteområdet är så föränderligt och tvingar dess utövare att ständigt ha ett finger i luften är en av fördelarna med yrket, säger Peter Lindstrand. Och han betonar vikten av auktorisationen.

– Auktorisationen stödjer rådgivarens renommé. Genom den vidmakthåller vi förtroendet för yrkesrollen och vad vi står för, säger han och tillägger:

– Det finns ett medietryck och det är lätt att gå fel i diskussionerna. Det har ibland framförts en uppfattning att skatterådgivaren är en möjliggörare för företag att undvika betala den skatt de ”borde”. Det är inte det vi gör och står för – och det tycker jag att vi förmedlar på ett bra sätt.

Taggar: FAR skatt

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp