Jenny Hammar. Stående från vänster: Malin Nilsson, Marit Vaagen, Lise Tormod, Charlotte Mattfolk, Maria Grimberg. Sittandes från vänster: Malin Knave, Susanne Tillqvist, Christina Bergman, Elisabeth Vestin. Saknas på bild: Tone Myhre-Jensen, Jenny E Kaiser, Maria Arnoldsson.

Ny grupp delägare nagelfar konsult- och rådgivningsbranschen

19 december, 2018

En ny sammansättning partners från olika håll driver på rejäl förändring av konsult- och rådgivningsbranschen. Balans söker upp en av gruppens medlemmar, BDO-vd:n Malin Nilsson för att veta mer.

I veckan presenterades ett nytt initiativ och samarbete mellan tolv ledare och delägare från byråer och bolag i revisions-, advokat-, kommunikations- och managementkonsultbranschen.

Samtliga tolv kvinnor samlas under plattformen WizWomen, grundad av Susanne Tillqvist, tidigare konsult och delägare på EY, tillika den som drog igång EY:s jämställdhetspodd Pod for Parity 2016 – och som nu driver Still Consulting.

Enligt ett pressmeddelande är syftet med WizWomen ”att med gemensam kraft och rörelse bidra till utvecklingen av framtidens konsult- och rådgivningsbransch med fokus på jämställdhet, hållbarhet och transparens”.

Malin Nilsson, vd BDO, är en av de tolv.

– Vi vill använda våra erfarenheter och positioner och vara transparenta genom att peka på de förändringar vi vill åstadkomma. Vi vill inspirera och lyfta det faktum att en hållbar och jämställd arbetsplats är något som gagnar oss alla på arbetsmarknaden, säger hon till Balans.

Läs mer: Malin Nilsson – första kvinnan på toppen

Malin Nilsson. Foto: Jenny Drakenlind

Plattformens sida på LinkedIn och en framtida podd kommer att vara forum för en aktiv roll i debatten och samling kring frågorna, fortsätter Malin Nilsson. Så även evenemanget WizWomen Summit 8 mars nästa år. Ett event som gruppen planerar att arrangera årligen och som tar avstamp i frågan: Hur kan förutsättningar skapas för fler kvinnor på ledande positioner inom professional services?

– Det blev tydligt i den grupp som samlades att vi delade många utmaningar och möjligheter och kände att vi ville göra någonting gemensamt för rådgivningsbranschen. Främst handlar det nog om sammansättningen och drivkraften i gruppen. Vi såg en möjlighet, inte nödvändigtvis just för att det ligger bra i tiden, utan just där och då, här och nu, påpekar BDO-vd:n.

Malin Nilsson berättar att Balans årliga jämställdhetsundersökning har haft en betydande roll för att sätta jämställdhetsfrågor högt på agendan.

– Ett första steg i jämställdhetsarbete är att belysa frågan och öka medvetenheten. Balans jämställdhetundersökning har satt strålkastarljuset på detta. Det har, åtminstone för mig på BDO, hjälpt till att få upp frågan på bordet och bidragit till att partnerkollektivet fått en högre medvetenhet om betydelsen av att arbeta aktivt med jämställdhet – inte minst ur ett affärsperspektiv.

I ett längre perspektiv hoppas Malin Nilsson att WizWomen inte längre kommer att ha ett existensberättigande.

– Vi vill se konkreta resultat, att andelen kvinnliga partners och ledare ökar för att ta ett exempel. Sedan önskar vi förstås att plattformen så småningom spelar ut sin roll och inte behövs.

WizWomen 2018

Susanne Tillqvist. Grundare – Still Consulting

Lise Tormod. VD – Cordial

Charlotte Mattfolk. VD – Cartina

Malin Nilsson. VD – BDO

Malin Knave. Managing Partner – Ascend

Elisabeth Vestin. Delägare – Hannes Snellman

Jenny E Kaiser. Partner – The North Alliance och Åkestam&Holst

Tone Myhre-Jensen. Managing Partner – Advokatfirman Cederquist

Marit Vaagen. Grundare och styrelseordförande – Sirona Health Solutions och Scandinavian FemHealth

Maria Grimberg. VD – JKL

Christina Bergman. Delägare – Deloitte

Maria Arnoldsson. Delägare – Advokatfirman Lindahl

Taggar: hållbarhet jämställdhet WizWomen

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp