Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

NRF i Stockholm – hetaste frågorna 2019

13 februari, 2019

Under onsdagen träffas Nordiska Revisorsförbundet (NRF) för att komma överens om vägen framåt. Här är de viktigaste punkterna i protokollet.

1 januari 2019 tillträdde FAR:s tidigare chefsjurist Helene Agélii formellt som NRF:s generalsekreterare. Nu har det blivit dags för första mötet med vd:arna i de nordiska branschorganisationerna.

Under onsdagen ansluter representanter från samtliga grannländer i Stockholm för att bestämma riktningen framåt. Förutom Helene Agélii närvarar Sanna Alakare, vd Suomen Tilintarkastajat ry, (Finlands Revisorer), Per Hanstad, vd Den norske revisorsforening (DnR), Charlotte Jepsen, vd Danske Revisorer (FSR), Sigurður Arnþórsson, vd Félag löggiltra endurskoðenda (FLE), Island, samt Karin Apelman, vd och generalsekreterare FAR.

Vilka är dagens viktigaste frågor? Balans hör efter med Helene Agélii.

Helene Agélii. Foto: Lieselotte van der Meijs

Vilka frågor har NRF på agendan?

– Vi kommer framför allt att ägna oss åt oss strategiarbete; vilka frågor vill vi driva och på vilket sätt. Vi kommer dessutom att diskutera agendan för det nordiska årsmötet i augusti som i år äger rum i Stockholm. På agendan finns även Brexit och dess påverkan på revisorer och revisionsföretag, IAASB:s kommande diskussionspapper om revision av mindre komplexa företag, samt frågor från IFAC om förändringar i dess governance-struktur. Därutöver är det allmän omvärldsbevakning och mer praktiska frågor.

Vad snackas det annars om i Norden?

– Rent allmänt är ju fokus på revisorns och revisionens framtida roll och relevans. Ett konkret exempel på nordisk nivå är arbetet inom Nordic Smart Government, vars syfte är att förenkla tillvaron för små och medelstora företag i Norden. Dessutom är det ju en flera olika diskussioner som sker utanför Nordens gränser, men som även kommer att påverka oss och som vi därför bör hålla oss uppdaterade om.

Vilka andra internationella frågor är på tapeten?

– Den pågående debatten i Storbritannien om revisionskvalitet, marknadskoncentration och för- och nackdelar med ”multidisciplinary firms” bevakar vi eftersom resultaten sannolikt kommer att få konsekvenser även utanför landets gränser. Självklart är även fokuset på SME:s som nu finns inom IAASB väldigt intressant och något som vi aktivt följer och deltar i. Ett annat område är Monitoring Groups arbete med att ta fram alternativa förslag till hur det arbete med standardsättning som i dag sker inom IAASB och IESBA ska bedrivas i framtiden.

Läs mer: Helene Agélii – på den internationella scenen

Taggar: FAR NRF

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

KPMG:s vd Magnus Fagerstedt lämnar

26 mars, 2019 Magnus Fagerstedt lämnar KPMG med omedelbar verkan. Han och styrelsen är oense om framtiden.

Pernilla Lundqvist ny krönikör i Balans

22 mars, 2019 Ordförande för FAR:s policygrupp för redovisning Pernilla Lundqvist fattar pennan.

”Jag klarade provet!”

21 mars, 2019 För att öka chanserna att klara redovisningskonsultexamen bad Josefin Emitslöf om många olika arbetsuppgifter.

Månadens medlem: Jannike Gellerstam

20 mars, 2019 Jannike Gellerstam är auktoriserad revisor på Frejs, jobbar med generationsskiften och brinner för konsultationer med kunderna.

Bolagsverket: Revisorer – lämna in årsredovisningen digitalt!

19 mars, 2019 Obligatorium: Det gäller för digital inlämning av årsredovisning för aktiebolag som följer K2 och K3.

Det här innebär de nya utbildningskraven för dig och din byrå

15 mars, 2019 De nya reglerna om utbildning för revisorer ställer krav på byråerna.

 Upp