Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

NRF i Stockholm – hetaste frågorna 2019

13 februari, 2019

Under onsdagen träffas Nordiska Revisorsförbundet (NRF) för att komma överens om vägen framåt. Här är de viktigaste punkterna i protokollet.

1 januari 2019 tillträdde FAR:s tidigare chefsjurist Helene Agélii formellt som NRF:s generalsekreterare. Nu har det blivit dags för första mötet med vd:arna i de nordiska branschorganisationerna.

Under onsdagen ansluter representanter från samtliga grannländer i Stockholm för att bestämma riktningen framåt. Förutom Helene Agélii närvarar Sanna Alakare, vd Suomen Tilintarkastajat ry, (Finlands Revisorer), Per Hanstad, vd Den norske revisorsforening (DnR), Charlotte Jepsen, vd Danske Revisorer (FSR), Sigurður Arnþórsson, vd Félag löggiltra endurskoðenda (FLE), Island, samt Karin Apelman, vd och generalsekreterare FAR.

Vilka är dagens viktigaste frågor? Balans hör efter med Helene Agélii.

Helene Agélii. Foto: Lieselotte van der Meijs

Vilka frågor har NRF på agendan?

– Vi kommer framför allt att ägna oss åt oss strategiarbete; vilka frågor vill vi driva och på vilket sätt. Vi kommer dessutom att diskutera agendan för det nordiska årsmötet i augusti som i år äger rum i Stockholm. På agendan finns även Brexit och dess påverkan på revisorer och revisionsföretag, IAASB:s kommande diskussionspapper om revision av mindre komplexa företag, samt frågor från IFAC om förändringar i dess governance-struktur. Därutöver är det allmän omvärldsbevakning och mer praktiska frågor.

Vad snackas det annars om i Norden?

– Rent allmänt är ju fokus på revisorns och revisionens framtida roll och relevans. Ett konkret exempel på nordisk nivå är arbetet inom Nordic Smart Government, vars syfte är att förenkla tillvaron för små och medelstora företag i Norden. Dessutom är det ju en flera olika diskussioner som sker utanför Nordens gränser, men som även kommer att påverka oss och som vi därför bör hålla oss uppdaterade om.

Vilka andra internationella frågor är på tapeten?

– Den pågående debatten i Storbritannien om revisionskvalitet, marknadskoncentration och för- och nackdelar med ”multidisciplinary firms” bevakar vi eftersom resultaten sannolikt kommer att få konsekvenser även utanför landets gränser. Självklart är även fokuset på SME:s som nu finns inom IAASB väldigt intressant och något som vi aktivt följer och deltar i. Ett annat område är Monitoring Groups arbete med att ta fram alternativa förslag till hur det arbete med standardsättning som i dag sker inom IAASB och IESBA ska bedrivas i framtiden.

Läs mer: Helene Agélii – på den internationella scenen

Taggar: FAR NRF

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Hovrättens friande dom mot Grant Thornton står fast

17 maj, 2019 Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd i målet mellan Troms Kraft och Grant Thornton.

Saldo Redovisnings vd utnämnd till supertalang

16 maj, 2019 Matias Aphram, vd Saldo Redovisning, har utsetts till en av Sveriges 101 Supertalanger 2019.

Fortsatt skyhögt förtroende för revisionsbranschen

13 maj, 2019 Förtroendet och kundnöjdheten i revisionsbranschen är fortsatt mycket stark jämfört med andra branscher.

Månadens medlem: Sven-Arne Nilsson

10 maj, 2019 Sven-Arne Nilsson är redovisningsspecialist på Deloitte och har studerat hur företagen identifierar immateriella tillgångar.

Experten: Nya regler för vouchers – det här gäller

8 maj, 2019 Britt-Inger Andersson svarar på de vanligaste frågorna kring nya regler för vouchers.

 Upp