Foto: Eric Hellqvist

Nodum: Från tre till tio på ett år

Faktaruta

Byrån i siffror

Grundades år: 2108 av Bodil Adolfsson, Johan Lagerqvist och Lina Mattsson.

Antal medarbetare: 10, varav två är timanställda.

Antal delägare: 6.

Omsättning 2019: 8,5-9 miljoner.

19 december, 2019

Nodum Revision fyller i Nässjö fyller i dagarna ett år. Med arbetsglädje och personligt bemötande har de tre grundarna lyckats etablera byrån som en aktör att räkna med på det Småländska höglandet.

Det är en mulen dag i oktober när Balans besöker Nodum Revision i Nässjö. Luften är fuktig och det blåser kyliga vindar. Men inne i den ljusa trävillan mitt i Nässjö där byrån har sitt kontor är det varmt och trivsamt. I köket en trappa upp bjuds det på fika. Doften av nybryggt kaffe sprider sig och stämningen runt det stora matbordet är uppsluppen. Samtalen rör allt från familj, vänner och fritid till vad man som företagare bör tänka på när det gäller pensionsavsättningar. Det är uppenbart att gemenskap och arbetsglädje värderas högt.

– Om kunderna känner att vi trivs så blir det också ett trevligt ställe för dem att komma till. Vi tror på personlig kontakt och service, säger Lina Mattsson, en av Nodums tre grundare.

Det var hösten 2018 som Lina Mattsson, Johan Lagerqvist och Bodil Adolfsson bestämde sig för att starta egen byrå tillsammans. De hade varit kollegor på KPMG i Nässjö ett antal år och visste att de jobbade bra som team.

– Man kan säga att vi kompletterar varandra och ser på saker på lite olika sätt. När någon av oss kommer med en idé så ställer vi ofta frågor utifrån olika aspekter, som hur man har tänkt om det blir på ena eller andra sättet och liknande, säger Lina Mattsson.

– Vi kompletterar varandra bra även erfarenhetsmässigt, fyller Johan Lagerqvist i.

Lina Mattson, Bodil Adolfsson och Johan Lagerqvist. Foto: Eric Hellqvist

Bodil Adolfsson är auktoriserad revisor, Johan Lagerqvist auktoriserad revisor och Lina Mattsson redovisningskonsult. Nodum Revision erbjuder tjänster inom redovisning, revision, skatt och rådgivning, skräddarsydda och paketerade utifrån kundens behov och önskemål.

I mitten av oktober 2018 flyttade trion in i lokalerna i den gamla trävillan. I början var det en hel del jobb med att inhandla datorer, program och licenser, skaffa möbler och att kontakta kunder.

– Det var väldigt nervöst. Tänk om vi inte skulle få några kunder?, säger Bodil Adolfsson.

Sedan dess har kunderna strömmat till. De flesta är mindre ägarledda företag verksamma i Nässjö och på Småländska höglandet, men även några företag i andra delar av landet.

– Det var faktiskt lättare än vi trodde, trots allt. Vi hade inte någon särskild strategi, utan vi körde bara på, säger Johan Lagerqvist.

För många företagare är kontakten med revisorn och redovisningskonsulten väldigt personlig och en hel del av de tidigare kunderna valde att gå över till Nodum när de fick kännedom om att byrån hade startat. Och kanske var tajmingen att starta en byrå som erbjuder både revision och redovisningstjänster den bästa tänkbara. Tidigare samma år hade nyheten att PwC skulle sälja sin redovisningsverksamhet till ett riskkapitalbolag överraskat branschen, och några månader senare startades Aspia. Efter ytterligare några månader blev det känt att även KPMG:s redovisningsdel skulle bli en del av Aspia.

– Många kunder vill ju ha en byrå att vända sig till. Vi erbjuder en kombination, även om det är olika personer beroende på vilken tjänst eller vilket uppdrag det gäller. Och det uppskattas, säger Johan Lagerqvist.

Hittills har det rullat på över förväntningarna. Under året som gått har byrån vuxit och har nu totalt tio medarbetare, varav två är deltidsanställda och två har nått pensionsålder och är timanställda. Tre av de nya medarbetarna har blivit delägare.

– Att vara delägare skapar ett starkt engagemang och ger en stabil grund både för medarbetare och kunder, säger Bodil Adolfsson.

Nodum Revision har dessutom ett nära samarbete med en extern konsult som också sitter i lokalerna.

I huset finns en tredje våning, med plats för fyra personer till. Planerar ni att växa?

– Vi växer gärna, men inte på bekostnad av vår personal eller våra kunder. Det är viktigt för oss att behålla den goda arbetsmiljön och stämningen och att skapa värde för våra nuvarande kunder. Men det är klart, en tom våning känns onödigt …, säger Johan Lagerqvist.

Och så var det namnet; Varför Nodum?

– Nodum betyder knut på latin, och vi knyter ihop tjänster till en helhetslösning för våra kunder. Vi vill också hjälpa kunderna att lösa de knutar och problem som kan uppstå när man driver företag, säger Lina Mattsson.

Nässjö är dessutom Sveriges mesta järnvägsknut, där sex järnvägar strålar samman på en och samma station. Här finns en lång historik av att människor passerat och mötts och att idéer som fötts har omsatts i företag och projekt. Med andra ord utgör platsen en solid grund för en byrå som värdesätter det personliga mötet och vill bli det naturliga alternativet för det lokala näringslivet. Eller som byrån själv marknadsför sig: Nodum Nässjös lokalaste revisionsbyrå.

Johan Lagerqvist. Foto: Eric Hellqvist.

Så löser vi ekvationen

Erbjudande. Nodum Revision är en helhetsleverantör inom revision, redovisning, skatt och rådgivning. Erbjuder hjälp med hela eller delar av företagets ekonomi. Personlig kontakt och service är viktigt.

Medarbetarna. Totalt tio anställda, varav två har uppnått pensionsålder och är timanställda, vilket gör det enklare att planera för arbetstoppar och undvika onödigt mycket övertid.

Kunderna. I huvudsak ägarledda företag med upp till 15-20 anställda. Inom ett brett spektrum av branscher.

Arbetstider Flexibla arbetstider, möjlighet att jobba hemma. Viktigt är glädje och engagemang i arbetet.

Sticker ut. Första mindre byrån som fick sin utbildningsplan godkänd av Revisorsinspektionen (i maj 2019).

Taggar: auktoriserad revisor vår byrå

Text: Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se
Annons
Far Online
Annons

WeAudit – framtidens revisionsbyrå tar för sig

20 maj, 2020 Med kärnvärden som modiga, i framkant och innovativa strävar WeAudit efter att revolutionera branschen.

Hallå där… Petra Örjegren – ny ledamot i insynsrådet för SWEDAC

18 maj, 2020 Auktoriserade redovisningskonsulten Petra Örjegren ny ledamot i insynsrådet för Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. 

Allvarliga rättssäkerhetsfrågor i turer kring lagstiftning 

15 maj, 2020 Många vändor kring vilka företag som ska kunna få statligt stöd vid korttidspermittering. 

Anna Svanberg: Öppenhet är en förutsättning

15 maj, 2020 I februari tillträdde Anna Svanberg som VD för EY.

Redovisningsstandarder – så väljer företagen

15 maj, 2020 Två logiker styr när företag som driver egen forskning och utveckling redovisar sina tillgångar.

Fika med Karin Jonnergård: Revisorer saknar digitala verktyg för revision

14 maj, 2020 Professor Karin Jonnergård har påbörjat ett projekt inom digitaliseringens effekter på revision och kapitalmark­nad.

 Upp