Foto: En glad Niclas Hellman tog emot CH Witts pris 2020 för bästa artikel i Balans. Priset delades ut av tidningen Balans chefredaktör Charlotta Marténg, och juryns ordförande Johan Rippe, PwC. Foto: Pernilla Halling

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

Faktaruta

Juryn till CH Witts pris 2020 består av:

  • Johan Rippe, juryns ordförande
  • Sophie Nachemson-Ekwall
  • Eva Fallenius
  • Peter Malmqvist
17 september, 2020

CH Witts pris 2020 för bästa artikel i Balans går till Niclas Hellman. ”Fullkomligt lysande” är juryns omdöme om artikeln.

Niclas Hellman, professor vid Handelshögskolan i Stockholm tilldelas CH Witts pris 2020 för bästa artikel i Balans. Artikeln ”Redovisning av kreditförluster i svenska banker” är publicerad i Balans fördjupningsbilaga nr 2 2020.

− Jag är mycket glad över att ha fått det här priset. Idén till artikeln fick jag under våren. Synen på kreditförluster har förändrats över tiden och det är intressant att se hur pendeln svänger, säger Niclas Hellman.

Priset instiftades av PwC till CH Witts minne och delades ut första gången 1981.

Juryns motivering lyder:
”Vi befinner oss i en pandemi som påverkar allt och alla, inte minst bankerna och deras hantering av kreditförluster. För att kunna svara på frågan ”vilka effekter får vi under coronakrisen jämfört med tidigare finansiella kriser?” har Niclas Hellman tagit del av de större bankernas delårsrapporter för första kvartalet 2020.

Författaren jämför bankernas agerande under 1990-talskrisen och finanskrisen 2008-2009 med dagens coronakris. Utvecklingen av kreditförlustkvoten såg olika ut i bankerna under de två förstnämnda kriserna. Under de första månaderna 2020 har bankerna hanterat de ökade riskerna olika. De uppdaterar sina makroprognoser på olika sätt, vilket leder till olika bedömningar och i slutänden påverkar det storleken på förlustreserveringarna. Hur det slutliga scenariot kommer att se ut är förstås för tidigt att säga, men att coronakrisen kommer att få långgående konsekvenser för bankerna står klart redan nu.

Niclas Hellman har en solid forskarbakgrund och hans artikel är inte bara aktuell, den är explosivt bra! Den är fullkomligt lysande! Denna genomgång av bankernas olika tillvägagångssätt borde vara obligatorisk läsning för alla bankanställda, investerare och analytiker. Artikeln kommer att vara aktuell en lång tid framöver och juryn ser framemot uppföljningar.”

Juryns hedersomnämnande går i år till de övriga artiklar som i Balans fördjupningsbilaga nr 2 2020 behandlade olika vinklar på coronakrisen.

Så här skriver juryn:
”De reflekterar samtliga FAR:s snabbhet och det som Balans handlar om, att vara ett aktuellt forum i samhällsdebatten! Skarpa hjärnor går samman och skriver om ett tekniskt och aktuellt ämne!”

Priset delades ut i samband med FAR:s årsstämma 17 september. Förutom äran belönades vinnaren med diplom och en vinstsumma på 25 000 kronor.

Läs den vinnande artikeln här: Redovisning av kreditförluster i svenska banker – vilka effekter får vi under coronakrisen jämfört med tidigare finansiella kriser?

Taggar: CH Witts pris

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
ANNONS
ANNONS

Mötesfria onsdagar och hemarbete – så resonerar storbyråerna

30 oktober, 2020 Onsdagar utan möten - och hemarbete kontra att vara på kontoret - diskuteras flitigt.

Hållbarhetsrapportering – tummen ner för svenska bolag

29 oktober, 2020 Bolagen har en bra bit kvar för att möta kraven på den lagstadgade hållbarhetsrapporteringen.

Så funkar storbyråernas skatterådgivning på distans

28 oktober, 2020 Att ge skatteråd digitalt fungerar bättre är förväntat. Men det finns även gott om utmaningar.

Krishantering och återstarten av ekonomin – det säger skatteexperterna

28 oktober, 2020 Landets skatterådgivare har tvingats ställa om. Hur har det varit – och vad händer härnäst?

Fika med Sara Uhlén: ”Intressant förflyttning för både lön och redovisning”

27 oktober, 2020 Sara Uhlén är ny ordförande för Strategigruppen Redovisnings- och Lönekonsulter FAR.

Nytt direktiv om visselblåsarskydd – så påverkas revisorer

26 oktober, 2020 En ny lag som ger visselblåsare bättre skydd föreslås träda i kraft nästa år.

 Upp