Kristofer Hedlund

Nära relationer – Saldo Redovisning bygger kundmötet på ömsesidig förståelse

Faktaruta

SALDO REDOVISNING

BYRÅNS GRUNDARE: Madeleine Segerbrand.


DELÄGARE:
 Matias Aphram, Madeleine Segerbrand och Mattias Segerbrand.

GRUNDADES ÅR:
2000.

OMSÄTTNING:
 2011 – 5,3 miljoner, 2012 – 6,8 miljoner, 2013 – 9,3 miljoner, 2014 – 8,9 miljoner

ANTAL ANSTÄLLDA: 
2011 – 5, 2012 – 7, 2013 – 9, 2014 – 10

VISION:
 2015 omsättning 12 miljoner, 15 anställda och 100 procent digitala. I det längre perspektivet att vi är ledande bland redovisningsbyråer vad gäller innovation och utveckling.

LEDORD:
 Våga, Nyfiken, Proaktiv, Kritisk och Glad.


TIPS TILL ANDRA VÄXANDE BYRÅER:
 För att växa måste man våga. Man måste ta risker och utmana sina egna tankar. Det är inte bekvämt, men ruskigt häftigt och intressant. Ta in fler kunder, tvinga dig till att anställa, sjukt jobbigt men återigen riktigt, riktigt häftigt och kul. Bygg inte för att du vill tjäna pengar, bygg för att du vill bygga, drivkraften måste sitta i att ut- veckla annars tappar du fokus.

 

4 mars, 2015

Kommunikation och relationen till kunden är a och o hos Saldo Redovisning. Auktoriserade redovisningskonsulten och delägaren Mattias Segerbrand jämför det med en kärleksrelation:

– Om man inte kan samtala på kvällen om det som hänt under dagen, vad är relationen då värd? Samma sak är det i vårt yrke, om man inte kan prata med kunden och skapa ömsesidig förståelse, då ska man inte ha en relation, säger han.

 

Om du promenerar Upplandsgatan norrut i Stockholm, från Norra Bantorget i riktning mot Odenplan, passerar du Saldo Redovisning. En redovisningsbyrå som skiljer sig från många andra. Framför allt genom de stora fönstren ut mot gatan. Här sitter inte någon diskret skylt i trapphuset som skvallrar om att det finns en redovisningsbyrå en trappa upp, snarare tvärtom. Kunderna kan inte missa byrån. Genom fönstren ser man redovisningskonsulterna sitta och arbeta, och det är det som är meningen. Saldo Redovisning är en öppen byrå, där kunderna alltid är välkomna. Oavsett om de har ringt och bokat tid eller om de bara råkar gå förbi.

– Vi är lite som ett café. Det är bara att komma in på en spontan kopp kaffe om man har vägarna förbi. Vi finns alltid här, säger Mattias Segerbrand.

Tillsammans med Madeleine Segerbrand och Matias Aphram driver han Saldo Redovisning och liknelsen med ett café är inte så konstig, framför allt inte om man känner till paret Segerbrands bakgrund. Både Mattias och Madeleine Segerbrand arbetade i redovisningsbranschen för många år sedan. Efter en tid bestämde de sig dock för att testa något helt annat. För att göra en lång historia kort gav de sig in i restaurangbranschen. I samma veva startade de också ett företag och blev kaffegrossister.

– Det var riktigt roligt och givande, men när vi höll på med det märkte vi också att många av våra kunder hade behov av hjälp med sin redovisning så då startade jag lite redovisningsverksamhet parallellt med våra övriga verksamheter, berättar Madeleine Segerbrand.

Tiden gick och när barnen kom insåg paret att det blev allt svårare att kombinera nattarbete med tidiga mornar.

– 15 år i restaurangsvängen var kul men vi blev väl också äldre och klokare och bestämde oss för att det var Saldo Redovisning vi skulle satsa på. Vid den tidpunkten var det två som arbetade med Saldo, men vi växte till drygt tio på fem år, säger Mattias Segerbrand.

I dag håller man till i två kontor som nästan ligger mitt emot varandra på Upplandsgatan. På hyllorna trängs pärmarna med två högtalare som spelar musik och på det stora konferensbordet i den ena av lokalerna står en skål med godis tillsammans med några ljuslyktor. Intrycket är varmt och välkomnande.

Utvecklingen av Saldo Redovisning har varit en strapatsrik resa, konstaterar paret Segerbrand. För även om det på pappret ser ut som en spikrak framgångssaga har det funnits svårigheter längs vägen.

– Även om det går bra så finns det ändå tillfällen där det går upp och ner. Det är viktigt att komma ihåg när man utvecklar ett företag, säger Mattias Segerbrand.

– Det har varit en spännande resa, men samtidigt jobbigt. Vi har åkt på törnar och dragit på oss för mycket men nu har vi hittat en trygghet framför allt i Fortnox som vi valt att samarbete med, fortsätter han.

Med tanke på hur snabbt byrån vuxit har utmaningen bland annat legat i att få alla att jobba med gemensamma instrument. Efter att ha haft Hogia i många år valde Saldo Redovisning att byta till Fortnox och nu känner de att de har hittat rätt.

– Vi vill digitalisera vår verksamhet så mycket det bara går och följa utvecklingen. Med Fortnox har vi en bra dialog och de förstår våra behov, säger Mattias Segerbrand.

Madeleine och Mattias Segerbrand framhåller att digitaliseringen är framtiden och säger att ju mer man kliver in i den digitala världen, desto fler möjligheter ser man.

– De flesta av våra kunder är ju intresserade av att bli mer digitala men för många mindre företag är det en kostnadsfråga. Vi försöker hitta vägar även för de små företagen att kliva på tåget, säger Madeleine Segerbrand.

I och med utvecklingen i branschen och automatiseringen förändras redovisningskonsultens roll. Detta är dock inte något som skrämmer Saldo Redovisning. Tvärtom.

– Jag tycker att det som händer är roligt. Och det är egentligen bara ett nytt sätt att tänka, säger Mattias Segerbrand som jämför utvecklingen i branschen med att lära sig ett nytt språk.

– Om du bara har pratat svenska hela ditt liv, och flyttar till Italien, ja då måste du ju lära dig italienska. För vissa tar omställningen lite längre tid, medan det går snabbare för andra. Men det gäller att vara flexibel och landa i det som sker, säger han.

Flera gånger under intervjun återkommer Mattias och Madeleine Segerbrand till att man måste våga och att man inte får vara rädd. Är man rädd för utvecklingen och för förändringar går det inte att driva ett framgångsrikt företag. Kommunikation, med medarbetare och kunder, är också viktigt.

– När kunderna träffar oss måste de känna att vi kan samtala. Relationen är viktig. De måste känna att de förstår vad vi säger och framför allt att vi förstår dem, och där har vi en klar fördel med vår bakgrund och erfarenhet, säger Mattias Segerbrand.

Entreprenörserfarenheten kommer väl till pass och konsulterna och kunderna pratar samma språk.

– Vi vet hur det är att vara entreprenör och vilka frågor man ställs inför då vi själva startat och stoppat ett antal företag, konstaterar Madeleine Segerbrand.

För fem år sedan hade Saldo Redovisning främst små och mycket små företag som kunder. Nu har pendeln svängt och byrån får fler och fler förfrågningar från större företag, framför allt blir det vanligare att man lägger ut hela sin ekonomiavdelning på redovisningsbyrån.

– Det blir vanligare att man inser att man för samma kostnad som man har för att sköta ekonomin själv kan få det gjort av oss och samtidigt få tillgång till mer kunskap, säger Mattias Segerbrand.

Teknikutvecklingen är en starkt bidragande faktor till att Saldo Redovisning i dag kan ta emot kunder som inte var möjliga att säga ja till för tio år sedan.

– Men genomsnittsföretaget är ändå ett utvecklingsföretag som är på väg någonstans och som vill något nytt. Det är spännande kunder med mycket driv och där har vi som redovisningsbyrå mycket att erbjuda. Det handlar inte bara om debet och kredit utan vi hjälper kunden att växa, det är mycket stimulerande, säger Madeleine Segerbrand.

Byråns mål är att växa ytterligare, men att hitta rätt personal är svårt. Kampen om redovisningskonsulterna är hård och eftersom en felaktig rekrytering kan slå hårt mot en mindre byrå har Saldo Redovisning vid flera tillfällen haft praktikanter som de sedan valt att anställa. En av dem är Anna Nyberg, som i slutet av januari blev auktoriserad redovisningskonsult.

– Jag har varit på Saldo Redovisning i fem år och började som praktikant. Efter praktiken sökte jag jobb här, och den största skillnaden från skolan var att få ta eget ansvar, säger hon.

Anna Nyberg beskriver hur hon redan första dagen fick sina egna kunder.

– Det var en stor och rolig utmaning. Det som gör arbetet så roligt är att få se kunderna utvecklas och att ha kontakt med dem över tid, säger hon.

Madeleine Segerbrand säger att de gärna ger de anställda stort ansvar och att det är högt i tak. Det är också viktigt att våga dela med sig av den kunskap man har, samt att vara med i den dynamiska utvecklingen av gruppen.

– De som jobbar här ska få möjlighet att utvecklas och det är viktigt att man hittar kunder som man tycker om att jobba med, säger Madeleine Segerbrand.

Saldo Redovisning är en auktoriserad byrå och i nuläget är tre av de anställda auktoriserade redovisningskonsulter. Målet är att det ska bli fler.

Att byrån är auktoriserad är i sig är en kvalitetssäkring gentemot kunden, menar Mattias Segerbrand. Han framhåller också att det är viktigt att medarbetarna är stolta över det arbete som görs.

– Många gömmer sig bakom debet och kredit och sen tar det stopp. Men vi vill ge mer. Vi visar gärna hur vår byrå ser ut, där av våra stora fönster ut mot gatan, och vi är stolta över det vi gör. Branschen behöver färgstarka profiler som visar att redovisning faktiskt är lite rock’n roll, säger Mattias Segerbrand.

Text: Charlotta Marténg

 • Rapportering: ”Det är dags att ta i hand”

  2 juli, 2021 EU:s gröna omställning av ekonomin innebär att hållbarhetsexperterna och redovisningsspecialisterna nu måste samarbeta.

  Modernisering av bokföringslagen – viktigaste punkterna

  2 juli, 2021 En modernisering av bokföringslagen har länge varit på tapeten. Nu har utredningen lämnats till regeringen.

  RI:s nya chefsrevisor: ”Ska inte pilla i detaljer”

  1 juli, 2021 Anna-Karin Brusk Rönnqvist är ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen (RI) från 1 juli.

  ”Låt korttidsstödet komma till den nytta som avsågs från början”

  1 juli, 2021 Korttidsstödet har kantats av allvarliga problem - menar Åsa Lundvall och Karin Apelman från FAR.

  ISQM närmar sig – det här ska du ha koll på

  30 juni, 2021 ISQM innebär ett nytt sätt att hantera kvalitetsfrågor på revisionsbyråer.

   Upp