Foto: iStock

”När Norden pratar – då lyssnar hela världen”

18 augusti, 2017

I helgen träffar FAR:s ordförande Magnus Larsson och generalsekreterare Dan Brännström nordiska kollegor i The Nordic Federation of Public Accountants (NRF) i Trondheim för att diskutera aktuella frågor med de internationella branschledningarna.

Varje år roterar NRF platsen för var konferensen ska hålla hus – och i år är det alltså Norges tur. I natursköna Trondheim möter representanter från den nordiska branschorganisationen NRF ledningarna för Accountancy Europe (AE) och The International Federation of Accountants (IFAC).

Under mötet, som pågår fredag till söndag, ska deltagarna bland annat diskutera digitaliseringen i branschen och den omfattande undersökning de nordiska branschorganisationerna har gjort bland sina medlemmar.

Magnus Larsson, FAR:s ordförande, och Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare.

– Det är första gången resultatet kommer att presenteras. Vi ska diskutera med ledningarna för AE och IFAC om möjligheterna och utmaningarna i branschen i ett treårsperspektiv. Det ska bli fantastiskt intressant, säger Dan Brännström före avgång.

Läs mer: Nordiska branschkollegor sluter upp

Att ledningarna för de internationella organisationerna vill närvara, med AE:s chef Olivier Boutellis-Taft och IFAC:s ordförande Rachel Grimes i spetsen, ser Dan Brännström som ett fint betyg för det nordiska inflytandet i revisions- och redovisningsbranschen globalt.

– Det är ett uttryck för Nordens betydelse för drivet i branschen. När Norden pratar, då lyssnar hela världen, tillägger generalsekreteraren.

Vad ser du mest fram emot i mötet med branschkollegorna?

– Personligen har jag störst förväntningar på dialogen kring hur IFAC.s revisionsorgan IAASB går vidare med revisionen i mindre företag. Vid mötet kommer IAASB:s ordförande, professor Arnold Schilder, delta och ge oss senaste nytt, säger Dan Brännström och avslutar:

– Det som har triggat igång IAASB är det förslag till nordisk standard som NRF tog fram 2015, då vi gick ut på remiss. Det skakade om och satte IAASB under press. Nu får vi möjlighet att påverka igen.

Taggar: Accountancy Europe Dan Brännström FAR IFAC Magnus Larsson NRF

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Senareläggning av informationsplikt för skatterådgivare allt närmare

3 juni, 2020 Riksdagen öppnar upp för att skjuta på införandet av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang (DAC6).

RI: Revisorerna väntas få större ansvar för hållbarhet  

2 juni, 2020 Revisorer har låg kunskap inom hållbarhet anser specialister. RI är försiktig med att dra slutsatser.

”Ha inte för bråttom!”

29 maj, 2020 Testa dig fram! Det karriärtipsar Jessica Herrlin - byråledare Baker Tilly Halmstad.

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

 Upp