Katja Rangstam

När de egna vingarna bär

10 december, 2017

Funderar du på att lämna tryggheten och starta eget? Som att slänga sig ut ur ett flygplan utan fallskärm beskriver Pia Abramsson sitt beslut. Men hon har inte ångrat sig en sekund.

Den som söker auktoriserade redovisningskonsulten Pia Abramsson hittar henne antag­ligen inte på hemmakontoret i villan i Mölndal. Mer troligt är att hon är på språng.

– Skulle jag bara sitta hemma på kammaren och jobba skulle jag bli tokig. Det passar kanske vissa, men inte mig. Mitt råd till dem som vill driva eget är att skaffa sig ett bra nätverk och att se till att vara ute hos sina kunder, säger dalkullan som sedan många år till­baka är göteborgare.

Drömmen var att bli advokat och hon blev antagen till juristlinjen i Uppsala. Men livet ville annorlunda, plötsligt hade både Pia och hennes stora kärlek föräls­kat sig i Göteborg. Inom ett par veckor hade de fixat bostad och jobb i staden på Västkusten, och plugga ”det kan man ju göra sen”.

När ”sen” kom började Pia läsa på ekonomlinjen på Göteborgs universitet med avsikt att läsa marknadsföring men fastnade för redovisning. Efter sommar­jobb som controller på Volvo hamnade hon på Frejs Revisionsbyrå. Sedan bar det vidare via en mindre revisionsbyrå till KPMG, byrån hon blev trogen i lite mer än 14 år innan hon slutligen tog steget och vågade hoppa, som hon själv beskriver det.

Efter lite klurande döpte Pia Abramsson sitt företag till Abrekon AB Foto: Katja Rangstam

– Det var som att slänga sig ut ur ett flygplan utan fallskärm. Jag hade flera sömnlösa nätter innan jag kände att det här kommer gå bra, jag fixar det här. Det svåraste sedan var inte att starta bolag, det var lätt. Det svåraste med det är att hitta på ett bra namn, säger Pia Abramsson.

Efter lite klurande valde hon att döpa sitt företag till Abrekon AB. Hon vänder sig främst till fåmansaktiebolag och jobbar mycket med bokslut, årsredovisningar, deklarationer och fåmanskalkyler. Löpande bokföring säger hon nej till. De flesta kunderna är tjänsteproducerande företag samt handelsföretag. Några följde med från KPMG, men behöll revisionen där, men många är nya kunder.

– Fördelen som egen är att jag kan planera min tid och mina uppdrag. Jag jobbar nog mer nu än vad jag gjorde på KPMG men jag upplever det mindre stressigt. Jag tror att det beror på att jag styr min tid själv, säger Pia Abramsson.

Pia Abramsson har valt att jobba mycket med nät­verk för att som egenföretagare i en bransch som snabbt förändras vara kontinuerligt uppdaterad. Ge­nom ett av sina nätverk, som av en slump endast består av andra kvinnliga egenföretagare, får hon möjlighet att bolla svåra frågor, delta i gemensamma utbildningar och träffa andra kollegor i branschen.

Förtjänt av en ledig dag? Pia Abramsson bestämmer själv över sin tid. Foto: Katja Rangstam

Samtidigt har Pia Abramsson valt att sitta mycket ute hos kunderna hon jobbar med. Hennes framgångsrecept för ett bra bok­slut består av två saker: att fika med kunderna och att läsa kundernas avtal noga.

– Då får du veta precis allt du behöver för att kunna göra ett bra jobb och lära känna företaget, säger hon.

Men årsredovisningar och bokslut är inte det enda hon jobbar med. Pia Abramsson lägger också en stor del av sin arbetstid på att undervisa, bland annat är hon lärare hos FAR. Dessutom är hon en av FAR:s kvalitets-kontrollanter.

– Jag är så nyfiken, vill hela tiden lära mig mer och hålla mig ajour med vad som händer inom redovisningsområdet och i vår bransch. Då är det här ett jättebra sätt! Jag älskar förändring numera och att jobba digi­talt. Om vi ska lyckas i framtiden tror jag att vi måste ta till oss allt som underlättar vårt jobb. Då kan vi koncen­trera oss på det vi är bäst på – att lyfta våra kunder!

Texten är en förkortad version av reportaget När de egna vingarna bär, i Balans nr 10, 2017.

Taggar: Eget företag företagare småföretagare

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp