Åsa Pedersen är Auktoriserad Redovisningskonsult FAR och utvecklingsledare på BDO. Fotograf: Kristina Wirén

”Mycket handlar om tillfälligheter”

Faktaruta

Namn: Åsa Pedersen.

Ålder: 49 år.

Yrke och byrå: Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, utvecklingsledare, BDO.

Utbildning och erfarenhet: Humanistisk linje på gym­nasiet (läste även in ämnen som ingick i ekonomisk linje). Au pair och engelska­studier i London. Jobb på Tupperwares grossistlager i Ulricehamn. Sekreterare på juristfirma i Örebro och började sedan arbeta inom redovisning i övertagandet av dåvarande svärfars bolag. Flytt till Kalmar och jobb på liten revisionsbyrå. Civilekonomstudier. Ekono­miansvarig på ingenjörsfir­ma. Auktoriserad redovis­ningskonsult 2008. Sex år på Grant Thornton. På BDO i Kalmar sedan 2013.

Familj: Särbo. Son, 19 år.

Bor: Kalmar.

Fritid: Aktiv som person. Gil­lar löpning, cykling (både landsvägscykling och mountainbike), styrketrä­nar, spelar padel och åker skidor på vintern. Vandrar i fjällvärlden. Reser. Umgås med familj och vänner.

Karriärtipset: Skaffa dig bred er­farenhet. Våga visa framfötterna. Skaffa en bra mentor.

11 januari, 2021

Dörrar öppnas, det ena ger det andra. Det säger flexibla mångsysslaren Åsa Pedersen, Auk­toriserad Redovisningskonsult FAR, som tackat ja till de möjligheter som getts.

Åsa Pedersen har sin bas på BDO i Kalmar och tituleras utvecklings­ledare. Men i bagaget finns ett pärlband av erfarenheter från vitt skilda områden.

– Många känner stress när de inte vet vad de vill göra i yrkeslivet. Mitt tips är att gå in genom de dör­rar som öppnas. Är man am­bitiös och visar framfötterna blir man till slut uppmärksammad och nya möjligheter ges.

Efter ett gäng år där hon bytte stad och yrke flera gånger hamnade Åsa på en juristfirma i Örebro med en liten redovisningsavdelning.

– Jag tog chansen att bli upplärd och det var så den här karriären började.

När hon skulle bilda familj flyt­tade Åsa igen, denna gång till hemtrakterna i Kalmar. Efter barn, civilekonomstudier och en roll som ekonomiansvarig började hon sakna revisions- och rådgivnings­branschen. 2007 fick hon jobb på Grant Thornton, året därpå blev hon auktoriserad redovisningskonsult hos FAR och 2013 anställdes hon på BDO.

I rollen som utvecklingsledare på BDO, ansvarar Åsa bland annat för byråns webbaserade kundportal, driver utvecklingsfrågor och ser över digitala tjänster.

– Vi ska vara en digital byrå som ligger i framkant. I stället för att sitta med repetitiva moment kan vi jobba mer med rådgivning. Spännande att se hur vi styr om processen. Ingen dag är den andra lik!

Åsa pratar även varmt om BDO:s mentorsprogram för kvinnor, YOU, som hon hoppade på för något år sedan.

– Det är ytterligare en möjlighet att utvecklas.

Taggar: BDO min karriär

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Framtidens skattelöften banar väg för auktorisationen

  27 januari, 2021 Johanna Andersson och Joakim Sköld är två av branschens unga som brinner för skatterådgivarnas auktorisation.

  Programvarubolagens lista inför nya bokföringslagen – det här vill de

  26 januari, 2021 Flera programvaruleverantörer i gemensam skrivelse. Vi har listan.

  Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

  26 januari, 2021 Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framgår av Bolagsverkets hemställan.

  BDO:s VD ryter till efter jämställdhetsrapport: ”Missar kvinnors affärsidéer”

  25 januari, 2021 Drygt 30 procent av företagen i Sverige startas av kvinnor - en bottennotering.

  5 tips – tänk på det här inför kvalitetskontroll skatt

  21 januari, 2021 Har du blivit kallad till kvalitetskontroll skatt? Så här förbereder du dig på bästa sätt.

  ”Kvalitetskontrollerna hjälper både byrån och den enskilde”

  21 januari, 2021 Kvalitetskontrollerna hjälper alla att bli bättre. Intervju med Cecilia Arrhenius, kvalitetskontrollant skatt.

   Upp