Mutbrott – hur bryter vi trenden?

Faktaruta

I paneldebatten deltog:

Johan Andersson, riksdagsledamot och f.d. kommunalråd (S) i Motala kommun
Mats Williamsson, vice vd Skanska
Gunilla Grahn Hinnfors, politisk reporter Göteborgsposten
Alf Johansson, åklagare, Riksenheten mot korruption
Lars Bergsten, ordförande i Revisorskollegiet, (M), Göteborgs stad
Jennifer Rock-Baley, revisor EY
Pia Sehm, moderator

6 juli, 2016

Journalistik är den viktigaste upptäcktsfaktorn när det kommer till att avslöja korruption. Det framkom vid FAR:s seminarium Mutbrott- hur bryter vi trenden? baserat på Balans granskning.

2015 var ett rekordår när det gäller antalet anmälningar av mutbrott, och inget tyder på att det blir bättre i år. Det visar den granskning som tidningen Balans har gjort och som har legat till grund för det seminarium som FAR genomförde i Almedalen som en del i sin medverkan i kampanjen ”Tillsammans mot korruption”.

Att anmälningarna öka kan dock vara positivt – enligt vad som framkom bland paneldeltagarna kan det vara ett tecken på att utvecklingen går åt rätt håll.

-Det har skett en stor förskjutning i medvetandet om vad som är okej, konstaterade Gunilla Grahn Hinnfors, politisk reporter på Göteborgsposten.

Hon fick medhåll av bland andra Mats Williamsson, vice vd på Skanska, som betonade att den etiska ribban i samhället hela tiden höjs.

Media står bakom ett flertal avslöjanden om mutbrottsskandaler, exempelvis Motalaskandalen och Göteborgshärvan. Panelen var enig om att media även fortsättningsvis kommer att spela en avgörande roll i kampen mot mutbrott. Något som även Balans granskning visar och där det framkommer att det så kallade löpsedelstestet har en avskräckande verkan.

-Journalistiken är den absolut viktigaste upptäcktsfaktorn. Journalisterna ger sig aldrig, och det är en viktig egenskap när man ska utreda sådana här saker. Jag tror det har gjort att anmälningsbenägenheten har ökat, sa Alf Johansson, åklagare på Riksenheten mot korruption.

Men media är beroende av tips, påminde Gunilla Grahn Hinnfors. Hon uttryckte en oro över neddragningarna på lokalredaktionerna runt om i landet.

-I dag är journalistiken under en enorm press. I många kommuner finns det ingen dagstidning som bevakar vad som sker, sa hon.

Att ”tonen från toppen” är avgörande, var panelen enig om.

Byggbranschen är särskilt utsatt när det gäller mutbrott. Offentliga sektor köper tjänster och varor för 700 miljarder kronor om året, och just offentliga sektorn och byggbranschen är överrepresenterade när det gäller mutbrott. Ett av de företag som förekommit i mutsammanhang är Skanska. Mats Williamsson berättade om företagets arbete för att motverka mutbrott och skapa en gemensam värdegrund som genomsyrar hela verksamheten, från medarbetare till kunder och leverantörer.

-Vi ställer oss frågor som; var kommer kundens pengar ifrån? Har de varit i Panama och vänt? Det gjorde vi inte förr. I vissa fall har det lett till att vi fått lämna marknader, sa Mats Williamsson.

En av åtgärderna är en whistle blower-funktion, som Mats Williamsson menar varit mycket framgångsrik för att skapa en ny företagskultur.

Moderator Pia Sehm avslutade med att be panelen om en kort framtidsspaning:

-Jag tror att en ytterligare skärpning av den interna kontrollen är A och O. Gör som revisorerna säger, svårare än så är det inte, sa Lars Bergsten, ordförande i revisorskollegiet, (M), Göteborgs stad.

Riktigt så enkelt är det kanske inte, om man lyssnar på Johan Andersson, riksdagsledamot och före detta kommunalråd (S) i Motala kommun.

-Men det är viktigt att lyssna på revisorerna. Ribban höjs hela tiden och revisionen har en viktig roll, sa han.

Jennifer Rock-Baley, revisor på EY, menade att arbetsgivare måste prioritera den här typen av frågor för att attrahera kommande generationer.

-Det här måste stå högt på agendan. De yngre vill jobba där hållbarhet tas på allvar, sa hon.

 

Läs hela Balans granskning om mutbrott och korruption:

Mutor – det dolda hotet

Stadig ökning av anmälningar

Löpsedelstestet avskräcker

Revisorer har en viktig roll att fylla

”Vi accepterar inga övertramp”

Balans special #3 Mutor och korruption

 

 

Taggar: FAR korruption mutor näringslivet revision revisorer

Text: Pernilla Halling och Charlotta Marténg

Annons
Far Online

Återvänder till revisorsyrket: ”En nystart”

9 juli, 2020 Ola Almquist lämnade jobbet som revisor för en tjänst som ekonomichef. Nu har han återvänt.

Så får din byrå godkänd utbildningsplan

8 juli, 2020 Revisorsinspektionen uppdaterar sin vägledning om godkännande av utbildningsplan - för att underlätta för byråerna.

Förtroendet A och O i relationen med kunden

6 juli, 2020 "Auktorisationen tillför ett stort värde för kunden".

”Det är tuffa tider – men de gynnar oss”

3 juli, 2020 Auktoriserade revisorn Carl-Magnus Falk bakom nytt webbaserat boksluts- och årsredovisningsprogram som ska revolutionera redovisningen.

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

 Upp