Emilia Hillerström

Minskad risk för ny Prosolvia-dom

2 juni, 2014

Revisorskåren ska inte behöva uppleva en ny Prosolvia-dom. Det säger Olof Nilsson, advokat vid Hamilton advokatbyrå och BDO:s ombud.

 

BDO och Bertil Oppenheimer förlorade i tingsrätten och hovrätten, men Olof Nilsson var inte orolig inför HD:s prövning av fastställelsetalan.

– Vi ansåg att vi hade goda invändningar som skulle kunna erhålla mer omsorgsfull och kunnig prövning i HD. Denna kausalitetsbedömning som skulle göras erfordrar insikter i de affärsekonomiska sambanden som var aktuella, säger han.

Olof Nilsson menar att HD har den insikten genom de ledamöter som tidigare varit verksamma advokater. Två av dem ingick i sammansättningen som behandlade BDO-fallet, Kerstin Calissendorff och Stefan Lindskog.

– Den erfarenheten är en stor tillgång i HD. Tyvärr finns den kunskapen inte i underrätterna, vilket är ett bekymmer och sedan länge motiverat ett önskemål från affärsjuristerna om att inrätta en handelsrätt i Stockholm med domare som bara sysslar med affärsjuridiska tvister. Vår uppfattning var att tingsrätten och hovrätten i vårt mål inte gjort någon egentlig prövning av denna orsaksinvändning, säger Olof Nilsson.

Enligt honom betyder BDO-domen från HD att revisorskåren inte ska behöva uppleva en ny Prosolvia-dom. Han tror också att revisorerna kommer kunna undvika krav som tillhör gruppen ”går det så går det”.

– HD har i domen noga anvisat för underrätterna hur en bedömning ska tillgå. Domen är som en lärobok. Detta framgår bland annat där HD i säger att den hypotetiska prövningen i första hand ska vara objektiverad och därför oberoende av vad den skadelidande påstår om vad som skulle ha hänt. Till förekommande av missförstånd säger HD också att den så kallade Landskronadomen inte är någon vägvisare i detta sammanhang, vilket Prosolviadomen missuppfattade och trodde, säger Olof Nilsson.

– Genom denna dom är Prosolvia-domen överspelad och i fortsättningen endast ett beklagligt exempel på att domstolar kan komma fel i sin prövning, säger han.

 

Läs även:

Revisorns skadeståndsansvar begränsat – tydligt orsakssamband krävs

”Det har varit en jättejobbig process”

”En orolig väntan”

Text: Charlotta Marténg

 • Bolagsverket: ”Högt tryck på digitala lösningar”

  9 april, 2021 Nu har Bolagsverket lämnat in sin slutrapport om digital ingivning av årsredovisningar.

  Om Agoy-affären: ”Roligt, efterlängtat och väntat”

  8 april, 2021 "Startup-bolaget Agoy är en typisk uppköpskandidat för Fortnox." Balans har samlat flera röster om affären.

  Affär: Fortnox blir ny storägare i Agoy

  8 april, 2021 Fortnox köper 30 procent av molnbaserade periodavstämningstjänsten Agoy för 18,5 miljoner kronor. ”En struntsumma."

  Experten: 11 frågor och svar om kapitalförsäkring enligt K2 och K3

  6 april, 2021 Therese Hagström, redovisnings­specialist på Deloitte, reder ut vad som gäller.

  ”Kontrollanten och jag hade en bra dialog”

  31 mars, 2021 Jeanette Westerlund, Auktoriserad Lönekonsult FAR, blev kvalitetskontrollerad för första gången i höstas.

  Tänk på det här inför kvalitetskontroll lön

  30 mars, 2021 Är du Auktoriserad Lönekonsult FAR och ska bli kvalitetskontrollerad? Så kan du förbereda dig.

   Upp