iStock

Miljöhänsyn en prisfråga för småföretagarna

Faktaruta

Topplista – det här skulle öka småföretagens miljöhänsyn

1. Om priset på miljöprodukter var lägre (42 procent)

2. Om det fanns ett bredare utbud av miljöanpassade produkter (13 procent)

3. Om det vore enklare att förstå vilka produkter som är miljövänliga (13 procent)

18 december, 2016

Enligt Vismas Affärsbarometer tar mindre än hälften av Sveriges småföretagare hänsyn till miljön vid inköp till företaget. Det är en minskning med tre procent från i våras.

Från och med årsskiftet måste större företag börja hållbarhetsrapportera. Kraven berör runt 1 600 företag i Sverige. Men frågan är hur het hållbarhetsfrågan är hos de mindre företagen. Miljöfrågan verkar vara något som sjunker på småföretagarnas agenda just nu.

– Den brutna trenden överraskar verkligen eftersom miljöhänsynen ökat stadigt i våra tidigare undersökningar. Små och medelstora företags miljömedvetenhet är viktig och de har stor miljöpåverkan eftersom de utgör 99 procent av Sveriges alla företag, säger Henrik Salwén, vd på Visma Advantage.

Enligt Affärsbarometern tar mindre än hälften, 49 procent, hänsyn till miljön när de gör inköp till företag. En minskning med tre procentenheter jämfört med en undersökning som Visma gjorde i våras.

När småföretagarna får rangordna vilka kriterier som är viktigast vid företagsinköp hamnar miljöhänsyn sist. 48 procent anser att miljöpåverkan är det minst viktiga kriteriet, en ökning med fem procentenheter sedan förra undersökningen.

Resultaten i Affärsbarometern visar att miljöhänsyn är en prisfråga. Fler än fyra av tio småföretagare har uppgett att lägre pris skulle öka deras miljöhänsyn vid inköp till företaget.

Läs mer: Småföretagare tror på framtiden

Läs mer: Grant Thornton är Årets småföretagsrevisor

Läs mer: Leif Svensson, förbundsordförande i Småföretagarnas Riksförbund: ”3:12 ett sällsynt gediget magplask”

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: småföretagare

Text: Charotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp