Foto: Getty Images

Mentorskap: ”Jag vill göra skillnad”

17 april, 2020

Maria Jonasson är regionchef för BDO Väst och coach i byråns mentorsprogram YOU. Zahid Iedan är skatterådgivare på KPMG i Malmö och mentor åt en tonårskille som behöver stöd. Olika sorts mentorskap, men lika stort engagemang.

Som en betydelsefull del av jämställdhetsarbetet på BDO finns mentorprogrammet YOU, riktat till kvinnor som har kommit en bra bit i sin karriär och där en chef ser potential framåt. Genom programmet paras en adept med en mentor, där de sistnämnda alltid är partners på byrån. Mentorskapet handlar alltså både om personlig utveckling och om bolagets tillväxt.

Maria Jonasson är auktoriserad revisor, partner och regionchef i region väst på BDO. Hon är en av mentorerna i YOU och har i dag en adept på kontoret i Göteborg.

Maria Jonasson. Foto: BDO

Som partner och regionchef ser jag ett stort värde i att fler kvinnor blir partners. Att vi får fler kvinnor som är kundansvariga och hanterar vår kundstock, vilket är en stor del av det som i dag leder till partnerskap. Ett mer jämställt partnerskap handlar om vår framtida utveckling och relevans på marknaden, säger Maria Jonasson.

Mötena mellan mentor och adept inom YOU består av en strukturerad del; fyra möten på ett år med en tydlig agenda och där anteckningar förs. Sedan tillkommer en informell del; lunchmöten, ”tjöt i korridoren”, en spontan fråga om en fundering uppstår.

– För mig personligen är det viktigt att få in fler kvinnliga kollegor med inflytande och bestämmande. Nu har vi ett jämställt chefskap men inte ett jämställt partnerskap. Det är en brist och det var därför YOU bildades, påpekar Maria Jonasson.

För Zahid Iedan, skatterådgivare på KPMG i Malmö, ser mentorskapet annorlunda ut. Han valde att satsa efter att en kollega hade tipsat om Mentor Sverige, en ideell organisation som arbetar med mentorskap för ungdomar mellan 13–17 år. Sedan ett år är han mentor åt en tonåring i hemstaden.

Zahid Iedan. Foto: KPMG

– När jag började var min tanke att jag skulle kunna hjälpa till med jobb och kontakter, men också vara en kompis. Vi äter, går på bio och jag försöker ge honom verktyg för att han ska komma fram till vad han ska göra i livet. Många ungdomar famlar i blindo, säger Zahid Iedan.

Han och hans mentorungdom träffas en till två gånger i månaden. I bland har frustrationen varit stor, som när adepten kommit två timmar sent till ett möte eller inte svarat på meddelanden på flera dagar. Men det positiva i mentorskapet överväger alltid de tillfällen när det inte går lika smidigt.

– Jag anmälde mig som mentor för att jag ville göra skillnad. Jag pratar ofta med honom om olika jobb, vad det finns för möjligheter i branschen och försöker leda honom rätt. Att se en ung person som kanske har det jobbigt i livet börja le igen betyder allt, fortsätter Zahid Iedan.

Skatterådgivare på dagarna och småbarnspappa med fritidsintressen – samt mentor till en tonåring vissa kvällar och helger. Hur hinner han?

Mitt råd är: Sluta tänk – bara gör! Alla har något att bidra med. Men se till att det finns balans mellan jobb, familjeliv, fritid och mentorskap. Du måste ta det seriöst, säger Zahid Iedan.

En seriositet som leder till engagemang och som även Maria Jonasson på BDO kan skriva under på:

– Att lära känna en kollega bättre och stötta henne i utmaningarna är en av de största fördelarna med att vara mentor, säger Maria Jonasson.

Läs mer: Mentorskap: Så funkar det hos storbyråerna

Läs mer: Inte utan min mentor

Taggar: mentor mentorskap

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Rådgivning handlar om psykologi”               

  3 december, 2020 Revideco anlitar psykolog som ska hjälpa medarbetarna förstå rådgivningsbehovet hos kunderna.

  Revisorer måste bli vassare på penningtvättslagen

  2 december, 2020 I bekämpningen av penningtvättsbrott har revisorer en betydande roll. Men yrkesgruppen behöver bli bättre.

  ”Så jobbar vi med penningtvättslagen”

  2 december, 2020 En handbok för alla kontor och separata riskbedömningar. Baker Tillys arbete med penningtvättslagen ger frukt.

  Revisorsprovet genomförs januari 2021

  1 december, 2020 I samarbete med revisorsbranschen och FAR kommer RI kunna anordna examen på flera platser samtidigt.

  Fika med Mikael Fredstrand: ”Det ska vara kul att gå till jobbet”

  1 december, 2020 Sedan 1 oktober är Mikael Fredstrand ny VD för Mazars. Det här brinner han för.

   Upp