Foto: Omar Doughoz, revisor PwC. Foto: Privat

Mentorprogram öppnar dörrar: ”Integration gynnar byråerna”

20 november, 2020

Han har själv erfarenhet av hur hårt fördomar kan slå. Nu har PwC-revisorn Omar Doughoz engagerat sig i byråns mentorprogram för att hjälpa ungdomar i socialt utsatta områden komma i kontakt med branschen och näringslivet.

Egentligen ville Omar Doughoz hoppa på mentorsprogrammet PwC Include redan som nyanställd på Stockholmskontoret för ett år sedan. Men han valde att vänta till han hade mer kött på benen. Och nu under hösten var han slutligen redo.

– När jag kom tillbaka efter första mötet med vår klass var jag så otroligt upprymd. Jag trodde först att eleverna kanske inte hade varit så intresserade. Men när vi bad dem skriva ner sina förväntningar på samarbetet och ställa frågor, insåg man att de verkligen hade lyssnat, berättar han.

Läs mer: ”Vi är en bro mellan företag och nyanlända”

Mentorprogrammet grundades av Nasim Farshid Khosravi och Sleman Fadel i Stockholm år 2015, mitt under rådande flyktingkris. Sedan dess allt har fler skolor tillkommit och nu finns programmet även i Malmö och Göteborg.

Målet är att motivera gymnasieungdomar i socialt utsatta områden att plugga vidare och i förlängningen se revisionsbranschen och näringslivet som potentiella arbetsgivare. På samma gång får mentorerna från revisionsföretaget utvecklas på ett personligt plan genom mötet med eleverna. Förståelsen för betydelsen av inkludering och integration ökar åt båda håll. En klassisk win win, med andra ord.

– De här eleverna har inte någon som helst kontakt med näringslivet. Vi vill öppna deras dörrar och bredda perspektiven. Och det är något som också gynnar byråerna, säger Omar Doughoz.

Omar Doughoz, PwC. Foto: Privat

Eleverna ges case att arbeta med och mentorerna bistår med hjälp, både på plats och digitalt. I mentorskapet som sträcker sig i treårsintervaller ingår bland annat att eleverna arbetar med årsredovisningar och lanserar produkter. Mentorerna åtar sig även att hjälpa ungdomarna med deras UF-arbeten.

– På min avdelning jobbar vi ganska brett över nationsgränserna, med olika bolag och revisionsteam världen över. Det sker ofta kulturella krockar. Att förstå mångfald och olika kulturer gör att vi kan locka till oss andra typer av medarbetare, kunder och bolag än vad vi annars hade gjort, exemplifierar Omar Doughoz.

Läs mer: Från nyanländ till Big 4

Han kommer själv från en släkt som i tre generationer har flytt, flyttat och behövt integreras i nya samhällen. Mor- och farföräldrarna lämnade hemlandet Ryssland som tonåringar, efter att ha upplevt upprorsstämning och svårigheter då de tillhörde den muslimska minoritetsgruppen tjerkesser, och de bosatte sig i Syrien.

Ett par decennier senare var det deras barn, Omar Doughoz föräldrar, som valde att lämna Syrien på 1990-talet för att ge sina barn ett bättre liv i Sverige. De hamnade på landsbygden i skånska Hörby, där det vid den tiden bodde ytterst få familjer med annan bakgrund.

– Min uppväxt i Hörby var ganska komplicerad då jag befann mig parallellt i två kulturer. Personer från de olika grupperna hade sina egna uppfattningar om hur jag skulle tänka och agera. Något som ledde till att jag redan i ung ålder gick igenom flera identitetskriser. Men nu känner jag att det har gynnat mig. Jag har lärt mig förstå varför fördomar uppstår och hur man mest effektivt kan motarbeta dem, berättar Omar Doughoz på klingande skånska.

– Jag har länge funderat på hur jag ska kunna bidra till att lösa integrationsfrågan. Mitt personliga mål är att bli auktoriserad revisor och partner. Genom livet har jag konstant fått höra att allt jag har tagit mig an är så väldigt svårt – och ändå har jag gång på gång bevisat att det går. Jag hoppas kunna inspirera eleverna och visa dem vad hårt arbete kan leda till, och vilka fantastiska möjligheter som öppnas upp för dem som studerar vidare.

Mer om mentorskap på Balans webb:

Läs mer: Mentorskap – så funkar det hos storbyråerna

Läs mer: Mentorskap: ”Jag vill göra skillnad”

Läs mer: Inte utan min mentor

Taggar: mentor mentorskap revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Grant Thorntons VD hyllar medarbetarna: ”Dragit ett tungt lass”

  15 januari, 2021 Trots utmaningarna 2020 har det gått bra för GT. Nu hyllar VD Anna Johnson medarbetarna.

  På kundens villkor

  14 januari, 2021 På Varbergs Revisionsbyrå finns ingen färdig mall – fokus är på kundens individuella behov.

  Svidande kritik mot Tillväxtverkets effektutvärderingar

  13 januari, 2021 Riksrevisionen riktar skarp kritik mot tre myndigheter vars analyser i näringspolitiska insatser brister i tillförlitlighet.

  Vill göra skatterätt lättillgängligt

  12 januari, 2021 Det behövs en ny approach till det skatterättsliga materialet, menar skatterättsprofessorn Eleonor Kristoffersson.

  ”Mycket handlar om tillfälligheter”

  11 januari, 2021 Tacka ja när nya möjligheter ges. Det säger Åsa Pedersen, Auk­toriserad Redovisningskonsult FAR, om karriären.

  Skarpt läge för DAC6 – det här gäller

  8 januari, 2021 Nu börjar implementeringen av informationsplikt för skatterådgivare och revisorer gälla.

   Upp