Foto: Christian Gustavsson

Medlemsrådgivningen – ditt stöd i vardagen

Faktaruta

FAR:s medlemsrådgivning:

Återkoppling
Målet är att återkoppla inom 24 timmar. Under helgdagar, semestrar och vissa perioder kan svars­tiden dock bli längre.

Ärendeformulär
Frågor ställs via ­ett särskilt ärendeformulär som finns på far.se under Medlemssidorna/Mina sidor. På samma sida finns även hänvisning till mer information om FAR:s medlemsrådgivning.

Rådgivarna
Totalt arbetar sex personer med rådgivning på FAR, vid sidan av andra arbetsuppgifter.

1 december, 2015

Har du kört fast i en knivig fråga? Då kan du få hjälp av FAR:s medlems­rådgivning. Men kasta dig inte på telefonen. För att få bästa möjliga service ska du förbereda frågan noggrant och kontakta rådgivningen via far.se.

Som FAR-medlem har du möjlighet att ställa frågor till FAR:s medlemsrådgivning. Servicen är kostnadsfri och frågorna kan gälla redovisning, revision, juridik och Reko, men också frågor kring din yrkesroll. Ett undantag är skattefrågor, som inte omfattas av rådgivningen.

– Tanken är att vi ska vara ett bollplank i medlemmarnas vardag, säger Lars Egenäs, auktoriserad revisor och rådgivare på FAR.

Det kanske kan verka lockande att kontakta medlemsrådgivningen direkt när ett problem dyker upp. Men det är viktigt att börja i rätt ordning. För att rådgivarna ska kunna hjälpa dig går du in på far.se och skickar in din fråga via ett formulär på ”mina sidor”. Det kanske kan tyckas krångligt, men proceduren syftar till att kunna ge bästa möjliga service. Dels ger det rådgivaren möjlighet att skapa sig en bild av problemet innan han eller hon ringer upp, dels hamnar frågan i historiken, vilket gör att rådgivaren kan se vad en person eventuellt har frågat om tidigare, vilket också kan bidra till en bättre service.

– Innan vi ringer upp förbereder vi oss och ju mer genomtänkt frågeställningen är och ju mer information vi har, desto större möjlighet har vi att ge ett bra svar, säger Lars Egenäs.

Ett annat tips är att kontakta råd­givningen i god tid innan man behöver ett svar.

– När man sitter i bilen på väg till en kund är det definitivt för sent, säger Sofia Wallebom, auktoriserad redovisnings­konsult och rådgivare på FAR.

Målsättningen är att återkoppla inom 24 timmar, men under helger och i semester­tider kan det ta längre tid.

Vid alltför omfattande frågor är det inte alltid möjligt för rådgivarna att ge svar.

– Vi är generalister, inte specialister inom specifika ämnen, så det händer att vi måste hänvisa vidare till exempelvis en redo­visningsspecialist, säger Lars Egenäs.

– Men vi kan alltid hjälpa till med ­resonemanget, säger Sofia Wallebom.

Vid frågor av särskilt stort intresse för stora delar av medlemskollektivet kan rådgivarna dock avsätta mer tid, även när det gäller mer omfattande eller komplicerade frågor.

Lars Egenäs och Sofia Wallebom poäng­terar att rådgivningen ska fungera som stöd och att det alltid är den enskilde medlemmen som fattar beslut om hur han eller hon ska agera.

Det är också viktigt att känna till att rådgivarna på FAR har tystnadsplikt.

– Kvalitetskontrollanter eller andra på FAR får inte veta vem som ringer, utan bara vi som jobbar med rådgivningen, säger Sofia Wallebom.

Vilka är de vanligaste frågorna?

– Under våren har det varit mycket redovisningsfrågor, ofta konverteringsfrågor om K2 och K3. Annars är det många frågor som rör Reko i samband med att man blivit osams med sin kund. Man vill veta hur man ska agera som konsult om man till exempel har upptäckt stora slarvfel i redovisningen eller annat som gör att man vill avsluta samarbetet, Lars Egenäs.

 

Steg för steg:

* Förbered dig noga.
* Skicka alltid in din fråga via formuläret på ”mina sidor”.
* Bifoga information om bolaget frågan rör, till exempel typ av bolag och aktuellt regelverk – K2 eller K3?
* Ring aldrig upp en rådgivare. Inte ens om du tidigare har varit i kontakt med honom eller henne. Gå alltid via ”mina sidor”.

Text: Pernilla Halling

Annons
Far Online

Fika med Jan Söderqvist: Byråer behöver rusta för ökad efterfrågan på rådgivning

4 juni, 2020 Coronakrisen har lett till ett massivt sug efter rådgivning. Balans digitalfikar med branschexperten Jan Söderqvist.

Senareläggning av informationsplikt för skatterådgivare allt närmare

3 juni, 2020 Riksdagen öppnar upp för att skjuta på införandet av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang (DAC6).

RI: Revisorerna väntas få större ansvar för hållbarhet  

2 juni, 2020 Revisorer har låg kunskap inom hållbarhet anser specialister. RI är försiktig med att dra slutsatser.

”Ha inte för bråttom!”

29 maj, 2020 Testa dig fram! Det karriärtipsar Jessica Herrlin - byråledare Baker Tilly Halmstad.

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

 Upp