Visma

Med uppdrag att coacha till lönsamhet

5 april, 2018

Redovisningsbyråerna måste förstå vikten av rådgivning och ändra sin affärsmodell för att klara konkurrensen. Det säger branschexperten Jan Söderqvist.

Nyligen utsåg Visma Spsc Jan Söderqvist till ny branschexpert inom revision och redovisning. Hans uppgift blir att hjälpa Sveriges redovisningskonsulter öka lönsamheten samt utveckla affärerna för Sveriges småföretag. På meritlistan kan Jan Söderqvist stoltsera med 20 års erfarenhet av att arbeta med rådgivning åt små och stora redovisningsbyråer i Norden.

Missionen? Att få byråerna som hittills inte varit mogna att verkligen förstå vikten av rådgivning.

– Redovisningsbranschen är ineffektiv i Sverige. Det är lätt att fördubbla vinsten på en redovisningsbyrå genom att bara förändra några saker. Det är inte mycket som behöver göras, men många ägare har svårt att få ihop det, säger Jan Söderqvist när Balans ringer upp.

Många tänker alldeles avancerat kring rådgivning, menar han. Men det är inte svårt. Vad byråerna behöver inse är att rådgivning handlar om kommunikation med kunderna. Att träffa och prata med kunderna, för att förstå dem och deras behov.

Jan Söderqvist. Foto: Privat

Hur ska du coacha redovisningskonsulterna?

– Jag är otroligt intresserad av branschen, det upptar all min vakna tid. Jag ska förklara för redovisningsbyråerna hur man ska ställa om verksamheten via digitalisering och automation. Hur man ska bli en relevant byrå genom sina kunder.

Vad möter du för typ av tveksamheter när du åker till byråerna?

– På de mindre byråerna vill man träffa kunderna oftare men hinner inte. De måste börja med att förändra sin affärsmodell och lämna timmarna bakom sig. När du digitaliserar till 100 procent blir det inte automatiserat samma dag som du digitaliserar. Automationen smyger sig på. Jobbar du på timmar försvinner intäkter. När de försvinner måste du jobba mer och ha fler kunder. Vet man inte vad kunden vill med sin affärsverksamhet är det svårt att agera rådgivare.

Hur ska den villrådiga byråägaren komma över tröskeln och börja jobba på det här viset?

– Det handlar om överlevnad. Vi kommer att se mer och mer av paketeringar på marknaden. Standardtjänster som löpande bokföring, avstämningar, bokslut, årsredovisningar och bolagsdeklarationer kommer att prispressas hårt eftersom de blir paketerade. Byråerna måste låsa sina priser och gå bort från timmodellen för att ha en säkrad intäkt. För då kommer automationen skapa marginaler i form av tid och lönsamhet. Tid som kan läggas på att träffa kunderna. Kan man inte erbjuda kunderna det så blir man inte kvar i branschen.

Läs mer: Byrån måste våga ta proaktiva beslut

Rådgivning – den rätta vägen för byråledaren. Foto: iStock

Jan Söderqvist pekar vidare på att standardtjänsterna i dag utgör 80 procent av intäkterna hos en redovisningsverksamhet. Framöver behöver redovisningskonsulten göra en helomvändning och räkna med att rådgivningen tar 80 procent av tiden.

Om man själv inte lockas av att ta sig an rådgivarrollen är det ändå inte helt hopplöst, påminner experten. Det man behöver göra då är att anställa en person på byrån som kan agera rådgivare istället. Någon som kan ”prata med kunderna och är fantastisk på det sociala”.

– Oavsett vilken byråstorlek det handlar om ska man ha anställda som kan kommunicera och kunna ta människor. Man behöver inte vara en vass ekonom, konsult eller revisor; kommunikation är det viktiga. Har man inte en sådan person, kommer man att konkurreras ut av de andra på marknaden, säger Jan Söderqvist.

Vad får du för mottagande när du träffar byråledarna?

– Jag pratar sällan teknik utan jag frågar om vad de vill med sitt liv och sin byrå. Alla jag möter känner att de inte hinner med sina kunder som de borde. Det beror mycket på digitaliseringen som sker. Men det blir inte bättre om de inte gör något.

– Det finns byråägare som jobbar 3 000 timmar per år men inte tjänar pengar. Då frågar jag: Var detta vad du hade tänkt dig? Omställningen handlar inte så mycket om teknik, utan till syvende och sist handlar det om liv och livsval.

Taggar: rådgivare rådgivning redovisningsbranschen redovisningskonsult revision

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp