Foto: PwC

Med rätt att kalla sig auktoriserad skatterådgivare

1 juni, 2018

Efter tio år som skatterådgivare på PwC blev det dags att jaga auktorisationen. Något Annika Svanfeldt klarade på första försöket.

I mitten av maj genomförde skatterådgivaren Annika Svanfeldt, PwC, FAR:s muntliga auktorisationsprov. Redan samma dag fick hon svaret hon hoppades: Du har blivit godkänd.

– Det är klart att man ska auktorisera sig. Dels är det en kvalitetsstämpel som uppmuntras i branschen, dels är det viktigt internt på byrån. Som skatterådgivare förväntas man auktorisera sig när man har möjlighet. Och på många byråer är det ett krav för att ta nästa steg i karriären, säger Annika Svanfeldt till Balans.

Annika Svanfeldt. Foto: PwC

Läs mer: Fem nya auktoriserade skatterådgivare i maj

Den nyblivna auktoriserade skatterådgivaren har varit knuten till PwC i tio år och jobbar med entreprenörer och ägarledda bolag.

– Att vara skatterådgivare är ett otroligt varierande jobb. Det beror ju på vad som händer i kundernas verksamhet. Vi hanterar många löpande frågor, mejl och möten, både direkt från kunder och från revisorerna. Vi kommer exempelvis ofta in när det handlar om transaktioner i företaget, säger Annika Svanfeldt.

– Jag vet aldrig vad jag gör från en dag till en annan och har på ett sätt svårt att planera mina dagar. Men det är kul att det inte är ett inrutat jobb!

Hans Peter Larsson. Foto: PwC

Hans Peter Larsson är ny skatteansvarig på FAR och auktoriserad skatterådgivare. Han säger med bestämdhet att auktorisationen är en kvalitetsstämpel.

– Den höjer servicenivån gentemot kunden och är en del i företagens hållbarhetsarbete. När styrelser diskuterar hur skattefrågor bedömts och hanteras kan de referera till auktorisationen hos sina rådgivare. Auktorisationen har ett växande värde, menar Hans Peter Larsson.

Läs mer: Skatterådgivaren som vågar ta debatten – FAR rekryterar Hans Peter Larsson

Inför jakten på auktorisationen behövde Annika Svanfeldt fräscha upp kunskaperna genom att läsa på ordentligt. Ett ypperligt sätt att få stärkt grepp kring bestämmelserna.

Samtidigt påminner hon att auktorisationsexamen för skatterådgivare inte är lika materiellt upplagd som proven för andra yrkesgrupper i revisions- och rådgivningsbranschen.

– Skatterådgivarnas auktorisation handlar mer om etik och moral. Vad gäller med tystnadsplikten? Hur ska vi hantera intressekonflikter? Efter några år i branschen har man en känsla för frågorna. Men det behövdes ändå en del pluggande så att det gick att hänvisa var någonstans olika bestämmelser finns. Till exempel, vilken grund har jag att hävda: Här kan jag bryta tystnadsplikten och här kan jag inte det.

Vilka är de hetaste skattefrågorna just nu?

– Det pratas mycket om de nya ränteavdragsbegränsningarna. Och vad som händer efter valet i höst. Så det är lite avvaktande från politiskt håll i väntan på utgången. För mina kunder är dessutom 3:12-reglerna ständigt aktuella, svarar Annika Svanfeldt.

Och vad händer nu framöver?

­ – Jag ska få barn i slutet av juni, så jag är i avvecklingsfasen. Det var verkligen fantastiskt skönt att få godkänt på auktorisationsprovet på första försöket.

Taggar: auktoriserad skatterådgivare FAR skatterådgivare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Grattis ARK till tio år

7 december, 2018 2008 öppnade FAR upp för auktoriserade redovis­ningskonsulter som medlemskategori. Balans söker upp två ursprungsmedlemmar.

”Det handlar om revision – inte liv och död”

6 december, 2018 Efter operation, cellgifter och strålning fick Lina Andersson ett nytt mål: starta egen revisionsbyrå.

Experten: 8 frågor och svar om stiftelser och K-regelverk

5 december, 2018 Kerstin Fagerberg svarar på frågor rörande stiftelsers tillämpning av regelverken.

”Våga vara dig själv”

3 december, 2018 I centrala Göte­borg arbetar Nathalie Trang på Bokio - där fokus är att se framåt.

Halmstadbyrå vinner internationellt pris: ”Började stamma”

30 november, 2018 Revisionskonsulterna med bas i Halmstad har vunnit The PAC Awards i San Diego.

Nyheter inför bokslutet 2018

28 november, 2018 För artonde året i rad skriver Carina Edlund Nyheter inför bokslutet för Balans.

 Upp