Foto: KPMG, Getty Images

Månadens medlem: Vladimir Marica

Faktaruta

Vladimir Marica

Yrke: Auktoriserad skatterådgivare KPMG Malmö.

Ålder: 33

25 september, 2019

Vladimir Marica blev i våras auktoriserad skatterådgivare, är specialiserad inom personbeskattning på KPMG och gillar hemstaden Malmö för dess mångkulturella smältdegel.

Varför är skatt roligt att jobba med?

– Det händer så mycket. Eftersom skatt ständigt är aktuellt jobbar Skatteverket aktivt med att ändra lagar utifrån utmaningarna de ser i dagens samhälle. Som skat­terådgivare måste man vara uppdaterad. Det är en levande form av juridik, man kan inte bara luta sig tillbaka.

Hur ser arbetsdagarna ut?

– Jag är specialiserad inom personbeskattning, det som vi på KPMG kallar för Global Mobility. Kärnverksamheten är personalförflyttning, alltså utländska företag som skickar arbetskraft till Sverige eller tvärtom. Eftersom jag är baserad i Malmö, jobbar jag också mycket med våra dans­ka kollegor.

Hur tacklar du högsäsongen?

– Vår högsäsong pågår från mars till slutet av juni och då blir det en del pusslande med jobb och hemmalivet med en liten grabb. Det viktigaste är att arbeta effektivt med den tid man har. Det är superkul att jobba med personbeskatt­ning, men det är lite trist att vi har som absolut mest att göra när våren börjar komma.

I våras blev du auktoriserad. Vad betyder det för dig?

– Även om jag blev nervös och inte gillar att plugga, så tycker jag ändå att det var en rolig utmaning. Auktori­sationen är en bekräftelse och en kvalitetsstämpel. Ur ett karriärsperspektiv har vi märkt att fler och fler kunder efterfrågar auktoriserade skatterådgivare.

Vad är det bästa med Mal­mö?

– Jag gillar mångkulturen. Själv har jag en pappa från Rumänien, mamma från Ung­ern och en fru med ursprung från Iran. Det finns många bra restauranger här. Malmö är en vacker stad, nära till vattnet, till Köpenhamn och till resten av Europa.

Taggar: KPMG månadens medlem

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online
Annons

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

WeAudit – framtidens revisionsbyrå tar för sig

20 maj, 2020 Med kärnvärden som modiga, i framkant och innovativa strävar WeAudit efter att revolutionera branschen.

Hallå där… Petra Örjegren – ny ledamot i insynsrådet för SWEDAC

18 maj, 2020 Auktoriserade redovisningskonsulten Petra Örjegren ny ledamot i insynsrådet för Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. 

 Upp