Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Foto: Getty Images
Karriär

2020.11.19

Luften går ur efter inställt revisorsprov: ”Går aldrig att få igen all förlorad tid”

Besvikelsen är enorm efter dagens besked att Revisorsinspektionen (RI) ställer in revisorprovet 23–24 november. ”Känns svårt att göra avkall på all fritid i ytterligare ett halvår”, säger Elvira Stehn på Grant Thornton.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

På fredag skulle Elvira Stehn, Senior Associate på Grant Thornton i Luleå, ha befunnit sig på ett plan för att åka till Stockholm, i god tid inför att skriva revisorsprovet 23–24 november.

Efter Revisorsinspektionens besked om att provet ställs in fick hon i stället tillbringa ena halvan av torsdagen åt att försöka avboka flight och hotell (det var inte återbetalningsbart) och andra halvan åt att prata med kollegor och andra tentander som också fick se auktorisationsdrömmen krossad med kort varsel. Nästa provtillfälle blir om sex månader, i maj 2021.

− Beskedet kom verkligen som en smäll, jag trodde aldrig att Revisorsinspektionen skulle ställa in så nära inpå provdatumen. Det har blivit många sms och samtal med branschkollegor i samma sits under dagen. Alla är upprörda och besvikna, säger hon.

Själv hade Elvira Stehn tagit ledigt hela november från Grant Thornton, för att kunna koncentrera sig på att plugga inför examen. Värst är, säger hon, all förlorad tid som inte går att få tillbaka.

Elvira Stehn. Foto: Grant Thornton

− Jag har pluggat sedan första semesterdagen i somras. Sedan har jag fortsatt med studierna i princip varje dag efter jobbet och på helgerna. Jag har missat en hel del tid med barnen och familjen det här halvåret. Och jakten, som är mitt stora intresse, har jag helt lagt åt sidan för att plugga under hösten. Inget av det går att få igen.

Det Elvira Stehn ställer sig mest kritisk till är att Revisorsinspektionen inte har lyckats få till en digital lösning för att genomföra revisorsexamen. Och hon är inte ensam. På Både RI:s och FAR:s LinkedIn ger andra branschröster uttryck för samma frustration.

”Enligt publicerad statistik har det framgått att det är svårt att behålla revisorer kvar i yrket och med sämre provresultat på de senaste proven, ökar ju knappast motivationen när ytterligare ett prov ställs in. Snälla, tänk om och tänk digitalt nu och lös det med att ha tentamensvakter på kontoren istället.”, är en kommentar.

− Jag hade önskat att RI hade kunnat ställa om. Vi och andra branschbyråer har varit villiga att hjälpa till med lokaler med rätt avstånd, tentavakter, och vi hade gärna använt munskydd och visir för att minimera risken för riskspridning. Jag hade haft förståelse för att flytta fram provet lite för att kunna ordna med restriktionerna. Men det verkar inte ha funnits någon sådan ambition från RI:s sida, säger Elvira Stehn.

Per Johansson, chef för Revisorsinspektionen, medger i ett mejlsvar till Balans att myndigheten diskuterat det som en lösning på kort sikt, men att det inte har varit möjligt att ”genomföra provet utan att hamna i konflikt med de rekommendation som lämnas av regering, Folkhälsomyndigheten och regionerna”.

Per Johansson. Foto: Christian Gustavsson

Nu försöker Elvira Stehn samla kraft efter dagens besvikelse.

− Det känns svårt att göra avkall på all fritid i ytterligare ett halvår. Det finns också en stor inneboende press efter det senaste provet, där inte ens hälften av de som gjorde provet fick godkänt, säger Elvira Stehn och fortsätter:

− Det är en stor psykisk påfrestning att ha pressen och stressen hängande över sig ytterligare sex månader. Hela branschen har ställt om i sin dagliga verksamhet under pandemin och börjat jobba mer digitalt, då senaste vårprovet ställdes in, för att ha bättre beredskap under den rådande pandemin.

Under torsdagen fick Balans svar på ett par frågor mejlledes från RI-chefen Per Johansson. En av frågorna handlade om det inställda revisorsprovet kopplat till branschens attraktionskraft, ett kärt ämne för myndigheten som anordnat seminarier om hur man ska locka revisorer att stanna kvar i yrket. Men den frågan fick Balans inget svar på.

Vad är det som gör att provet inte kan skrivas digitalt?

”Dagens upplägg och provets form är inte anpassat för detta i dagsläget. Myndigheten har jobbat intensivt under senaste året med att införa digitala tjänster som kontinuerligt införts. Vi har även ett projekt som avser provet. Vi kommer fortsatt att jobba med detta. Det är dock svårt i dagsläget att säga ange något slutdatum.”, skriver Per Johansson.

Vad har RI för tips till de tentander som nu måste hitta ny ork att satsa och som behöver vänta ytterligare sex månader på att skriva provet?

”Har full förståelse för att det blir en stor besvikelse bland tentanderna som lagt ner mycket jobb på förberedelser. Jag hoppas att det finns förståelse för att samhället befinner sig i en enormt allvarlig och svår situation där vi alla måste göra allt som står i vår makt för att minska smittspriden och minska antalet döda.”

Det finns inga garantier på att det går att samla många tentander för att skriva provet i en lokal i maj 2021. Hur säkrar RI att inte heller maj-provet blir inställt?

”Myndigheten kommer att tillsammans med examensrådet diskutera formen för revisorsprovet och vad som kan göras för att så långt det är möjligt genomföra vårprovet. Även den situationen att pandemin kan bli långvarig måste vägas in i diskussionen.

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på  samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

 

Läs mer:

Missa inget!

Med Balans nyhetsbrev får du varannan vecka det senaste från revisions- och rådgivningsbranschen.

Du behöver godkänna cookiepolicyn för att kunna se formuläret.

utgiven av

Ansvarig utgivare