Foto: LRF

Därför får LRF Konsult ny majoritetsägare

13 mars, 2018

På måndagen meddelade LRF att de säljer 75 procent av LRF Konsult till riskkapitalbolaget Altor. Balans intervjuar Katarina Klingspor, vd LRF Konsult.

Det var genom en omfattande analys som LRF kom fram till att LRF Konsult behöver både mer kunskap och kapital och påbörjade därmed leta efter en samarbetspartner för ett halvår sedan. Någon att hålla i handen på väg in i den digitala omstrukturering som LRF Konsult måste ta sig an. Och denne någon blev riskkapitalbolaget Altor.

Genom att behålla 25 procent får LRF en position som långsiktig minoritetsägare. Något som var ett önskemål från båda sidor, enligt LRF:s ordförande Palle Borgström på presskonferensen.

Katarina Klingspor, vd LRF Konsult, tillade:

– Med kombinerad ägarstruktur får kunder möjligheter som de inte hade haft annars och medarbetare kan växa i bredd och djup, genom exempelvis specialisering. Vi skapar förutsättningar för de nästkommande 100 åren.

Pressträff. Fr.v: Stefan Linder, partner Altor, Katarina Klingspor, vd LRF Konsult, Anders Kjellström, vd LRF, Palle Borgström, ordförande LRF. Foto: LRF

LRF Konsult har omkring 1 400 anställda och 130 kontor i hela Sverige, som bistår 75 000 företagskunder med hjälp inom bland annat rådgivning och redovisning.

När Balans får tag på Katarina Klingspor för en enskild intervju har det blivit kväll och hon är på väg till en middag med ledningen.

LRF Konsult behöver alltså komma in i den digitala arenan. Hur kommer det sig att ni är så sent på bollen?

– Vi har löpande gjort investeringar och jobbar med automatisering. Småföretagare har en mängd administrativa tjänster och vi måste ständigt identifiera vilka processer som kommer att effektiviseras, ersättas eller försvinna. Men utvecklingstakten ökar och vi behöver komplettera vårt tjänsteutbud med ytterligare tjänster och funktionalitet, säger Katarina Klingspor.

Något som kan innebära att det öppnas fler kontor, men kanske också att något kontor behöver stängas. Samtidigt betonar vd:n att de många kontorens lokala närvaro och det personliga mötet är rådgivarnas USP.

– Det som särskiljer oss är våra rådgivare och konsulter och det är den kompetensen som tar hand om småföretagarnas problem i vardagen. Det som är unikt är inte närhet till kunden utan relationen till kunden. Digitala tjänster ska vi nyttja men det är relationen och förtroendet som är det unika. Det fysiska mötet är oslagbart.

Fysiska mötet = rådgivarens bäste vän. Foto: iStock

Några uppsägningar till följd av det nya samarbetet med Altor är inte planerade. I vardagen kommer det inte att märkas en omedelbar skillnad jämfört med tidigare, enligt Katarina Klingspor. Personal och ledning blir alltså kvar, likaså vd:n.

Nu fortskrider affärsplanen för 2018 och årets aktiviteter. I det långa perspektivet – från 2019 och framåt – ska ägarna tillsätta en ny styrelse som ska ”spänna bågen” tillsammans med ledningen, framhåller Katarina Klingspor. De kommande åren kommer därför att bestå av analys, förberedelser, tester och pilotprojekt. LRF Konsult ska också växa med medarbetare och på sikt kan det behövas andra kompetenser.

Tendensen i branschen är att ju mer digitaliserat det blir, desto mer krävs det av kunden. Gäller det även hos er framöver?

– Jag tror att kunderna ska få välja utifrån vad de är intresserade av. Vi kommer också att erbjuda självbetjäning. Det vi i dag gör manuellt eller halvmanuellt kan vi automatisera. Det skapar inget mervärde för kunden. Jag tror att vi måste frigöra tid. Längre fram kommer rådgivningsbranschen att påverkas av AI, men kanske inte inom de närmaste tre åren, säger Katarina Klingspor.

– Vi ska bli snabbare, billigare, smartare och ha en helt annan nivå av tillgänglighet. I dag är traditionen att jobba kl. 09-17. Men en företagare kan ha kunder över hela jordklotet och som behöver service och hjälp under andra tider. Då måste vi anpassa oss efter det. Vi behöver sätta oss ner och titta på detta.

Arbetstider mellan kl. 09-17 behöver ses över. Foto: iStock

För bara en månad sedan berättade PwC att de säljer av hela redovisningsverksamheten till riskkapitalbolag. Vad tror du, kommer fler i branschen att följa efter?

– Det finns mer än 25 000 redovisningsbyråer idag. Det är en bransch som är relativt mogen och där konsolidering och automatisering är helt naturligt. Om det blir fler aktörer eller om fler aktörer blir större, det kan jag inte säga något om,  säger Katarina Klingspor och tillägger:

– Men man kan snegla på de anglosaxiska länderna. Det gör vi i vår omvärldsanalys. Den svenska samhällsstrukturen ser annorlunda ut, så vi får gå i takt med den utveckling som pågår.

Prislappen för affären har parterna kommit överens om att hålla hemligt. Transaktionen sker i mitten av maj och efter godkännande från Konkurrensverket.

Läs mer: LRF säljer till riskkapitalbolag

Taggar: LRF Konsult

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Ökad efterfrågan på auktoriserade redovisningskonsulter

17 april, 2019 Allt fler kreditgivare ställer krav. Saknas revisor i bolaget ska det finnas en auktoriserad redovisningskonsult.

Interna diskussioner på KPMG om vd-posten

12 april, 2019 Arbetet med att utse en ny vd på KPMG fortsätter. Ordförande Björn Hallin kommenterar.

Uppsats om IFRS 3 får pris

11 april, 2019 Jasmina Fredelind och Matilda Hellman: Dessa faktorer påverkar valet av goodwill-metod i europeiska företag.

Hallå där… Gunilla Eklöv Alander

9 april, 2019 Forskaren Gunilla Eklöv Alander har skrivit nyutkomna En bok om revision. Balans intervjuar författaren.

Inte utan min mentor

4 april, 2019 Hon var toppstudenten, han den aktade redovisningsspecialisten. Intervju med Pernilla Lundqvist och mentorn Sten-Eric Ingblad.

Experten: Rättvisande bild enligt K2

3 april, 2019 Så ska du tänka för att kunna uppfylla kravet på rättvisande bild enligt K2.

 Upp