Sandra Bergström Shutterstock

Löpsedelstestet avskräcker

5 juli, 2016

Media spelar en viktig roll för upptäckten av korruptionsbrott. Och kanske bidrar media även förebyggande. ”Löpsedelstestet” – det vill säga riskerar ditt agerande att hamna på löpsedlarna? – är vanligt förekommande inom både näringsliv och politik.

Ejendals arena, Leksand, lördagen 21 februari 2009. Molly Sandén och EMD har vunnit tredje deltävlingen i Melodifestivalen och gått vidare till final i Globen. Även på genrepet kvällen innan var stämningen god enligt lokaltidningen. Bland publiken i den fullsatta arenan satt några tjänstemän från Falu kommun, deras fruar och fyra personer från Peab. Kvällens nota för sällskapet stod Peab för. Och det var inte enda gången som Peab stod för notan för kommunala tjänstemän.

I juli 2011 börjar Dalarnas tidningar rulla upp det som kom att kallas Peab-affären, och som slutade med att sex personer åtalades. Fyra av dem var tjänstemän på Falu kommun som åtalades för att ha tagit emot mutor och belöningar från två Peab-anställda. De båda Peab-anställda åtalades för det som enligt dåvarande lagstiftning kallades bestickningsbrott. Enligt kvitton som redovisas i förundersökningen har företrädarna för Peab vid flera tillfällen bjudit tjänstemän på nöjen. Den sammanlagda summan i de redovisade kvittona uppgår till 70 000 kronor och av dessa har cirka 30 000 kronor lagts på alkohol till de kommunala tjänstemännen och de Peab-anställda.

Falu tingsrätt fällde de åtalade, och fem av dem valde att överklaga till Svea hovrätt. I maj förra året meddelade hovrätten att den delade tingsrättens bedömning och därmed fastställdes tingsrättens dom.

Ovanstående är bara ett av många exempel på medias roll när det handlar om korruptionsbrott.

Fokus_nr7_infografik4 åtal

– En av fem förundersökningar initierar vi utifrån att media har lyft frågan. Ser jag eller mina kollegor en artikel kan vi, om den innehåller tillräckligt konkret information rörande en till synes brottslig företeelse, inleda en förundersökning utifrån den. Det händer också att journalister kontaktar oss för en kommentar om huruvida ett visst anonymiserat beteende är brottsligt. Om jag då har åsikten att det kan vara brottsligt så kan jag emellanåt inleda en förundersökning efter den mer fullödiga publiceringen, säger Alf Johansson, chefsåklagare på Riksenheten mot korruption.

Åsa Elfving, är gruppchef för nationella korruptionsgruppen inom polisen. Hennes känsla är att mutbrott uppmärksammas mer och mer medialt.

– Oavsett nivån på mutbrotten gör journalister ett mycket bra och viktigt jobb. Den grävande journalistiken hjälper oss i vårt arbete och fungerar även brottsförebyggande eftersom det handlar om en typ av brott där anmälningsbenägenheten är låg, säger hon.

Fokus_nr7_infografik8 webb

Det finns inte så mycket forskning i Sverige kring hur medias skildring av mutbrott eller korruption i övrigt utvecklats över åren. Vad som däremot står klart är att journalistiken rent generellt blivit mer och mer fokuserad mot kriminalitet och brottslighet. Man ska dessutom komma ihåg att medias roll som den tredje statsmakten också påverkar benägenheten att lyfta frågor som rör oegentligheter och korruption.

I år fyller en av de grundlagar som reglerar tryckfriheten 250 år, tryckfrihetsförordningen. Den kom till för att säkra en motmakt gentemot den offentliga makten och för att skydda mediernas roll i samhället. Tryckfrihetsförordningen säkrar förbudet att efterforska källor, offentlighetsprincipen och meddelarskyddet. Alla viktiga delar för medias arbete med att granska den offentliga makten.

Och just medias granskning fungerar i många fall preventivt när det gäller att förhindra mutbrott och korruption. På företag och inom offentlig sektor, på kurser i mediehantering och i krishanteringsutbildningar förekommer det så kallade ”löpsedelstestet”. Det vill säga fundera på om ditt agerande håller eller om det riskerar att hamna på löpsedlarna. Eller som Upsala Nya Tidnings chefredaktör Charlotta Friborg uttryckte det i samband med ett seminarium om korruption:

”Mitt enkla tips är att inte göra något som man inte kan stå för”.

Att medias roll är viktig i både avslöjandet av korruption och det förebyggande arbetet är många överens om. Men det finns också en oro inför framtiden i en tid då allt fler redaktioner slimmas och resurserna minskar.

– Media har en lång tradition av att avslöja ekobrott, och en viktig roll att spela när det kommer till att upptäcka missförhållanden. Men som tidningsläsare undrar man ju lite hur det kommer att bli framöver nu när det går dåligt för många medier. Om man fortsätter banta redaktionerna är risken stor att det är den undersökande journalistiken som får stryka på foten, säger Lars Korsell, forskare på BRÅ.

Hans farhågor delas av Helena Sundén på Institutet mot mutor, IMM.

– Journalistiken, och framför allt den lokala, grävande journalistiken, är otroligt viktig i arbetet mot korruption. Det ser vi exempel på hela tiden. Vem minns inte Motala-skandalen och Göteborgs-härvan? I arbetet mot korruption, både mutor och vänskapskorruption, behövs media, slår hon fast.

Helena Sundén, Institutet mot Mutor. Intervjuas av Henrik Frölich.

 

Läs hela Balans granskning om mutbrott och korruption:

Mutor – det dolda hotet

Stadig ökning av anmälningar

Revisorer har en viktig roll att fylla

”Vi accepterar inga övertramp”

Extramaterial

Balans special #3 Mutor och korruption

Taggar: FAR korruption media mutor näringslivet revisionsbranschen revisorer

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp