Foto: iStock

Lönekonsult – därför ska du auktorisera dig

Faktaruta

Lönekonsulternas auktorisation på FAR hösten 2017

  • 10 oktober förberedelsekurs
  • 8 november tentamen
12 september, 2017

I våras blev tio lönekonsulter på FAR branschorganisationens första auktoriserade lönekonsulter. Nu väntar nästa kull på att föra traditionen vidare.

Anna Hedberg Eriksson har arbetat åtta år på Wennberg & Blennå i Hudiksvall och var en av de historiska tio lönekonsulter som skrev och klarade examen under våren. Gänget var dessutom de första på FAR som skrivit auktorisationsprov digitalt. Nu delar hon med sig av vad auktorisationen inneburit.

Läs mer: Vad gör en lönekonsult + FAQ

Anna Hedberg Eriksson, auktoriserad lönekonsult. Foto: Philippe Rendu

1) Det är en kvalitetsstämpel

En auktorisation är en kvalitetsstämpel i min yrkesroll. Det är en kvalitetssäkring för både mig och kunden men även för byrån.

2) Genererar goda framtidsutsikter

Många företag outsourcar lön och vi har många förfrågningar på löneuppdrag. Det är inte alla kunder som vet vad en auktorisation innebär, så man får förklara. Men på sikt tror jag att auktorisationen kommer att bli mer uppmärksammad.

3) Trygghet i yrkesrollen

Med auktorisationen känner jag mig tryggare i min roll. Eftersom jag inte jobbar med redovisning hade jag inte arbetat fullt ut med Reko innan jag skrev provet, men då en del av frågorna handlade om Reko läste jag på ordentligt. Nu kan jag använda hänvisningar och arbeta med uppdrag och checklistor på ett helt annat sätt än tidigare.

4) En chans att fräscha upp kunskaperna

Jag gick förberedelsekursen innan jag skrev provet i våras och det var kanon, den var jättebra uppbyggd och innehöll praktiska case. Jag visste var jag var och vad jag kunde, men jag hade ju ingen aning om hur provet skulle vara upplagt. Efter förberedelsekursen kände jag att det här fixar jag! Sen fick jag ändå plugga på. Men det var en bra indikator på vad som väntade och vad man skulle tänka på.

5) Du får ett fint diplom 

Mitt diplom ligger i en mapp på kontoret. Jag ska kanske rama in det, men jag har inte kommit dit än. Om inte annat så finns det fotograferat på sociala medier.

Läs mer: Lönekonsult – auktorisation och utbildning

Och slutligen Anna Hedberg Eriksson, vad har du för tips till de lönekonsulter som satsar på att få sin auktorisation i höst?

– Gå förberedelsekurser, det är A och O. Då får man lite check på sig själv. Man ska komma förberedd på provet som är uppdelat på fyra delprov. Jag tyckte tiden räckte, jag satt alla sex timmar och passade på att gå igenom mina svar ordentligt.

Läs mer: Lönekonsultexamen och anmälan – det här behöver du veta

Taggar: auktoriserad lönekonsult lönekonsult

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

”Yrkesstolthet är viktigt”

16 september, 2020 Sofia Berglin driver enmansbyrå: Lägga tiden på rätt saker efter egen planering de största fördelarna.

 Upp