iStock

Lönekonsult – därför ska du auktorisera dig

Faktaruta

Lönekonsulternas auktorisation på FAR hösten 2017

 • 10 oktober förberedelsekurs
 • 8 november tentamen
12 september, 2017

I våras blev tio lönekonsulter på FAR branschorganisationens första auktoriserade lönekonsulter. Nu väntar nästa kull på att föra traditionen vidare.

Anna Hedberg Eriksson har arbetat åtta år på Wennberg & Blennå i Hudiksvall och var en av de historiska tio lönekonsulter som skrev och klarade examen under våren. Gänget var dessutom de första på FAR som skrivit auktorisationsprov digitalt. Nu delar hon med sig av vad auktorisationen inneburit.

Läs mer: Vad gör en lönekonsult + FAQ

Anna Hedberg Eriksson, auktoriserad lönekonsult. Foto: Philippe Rendu

1) Det är en kvalitetsstämpel

En auktorisation är en kvalitetsstämpel i min yrkesroll. Det är en kvalitetssäkring för både mig och kunden men även för byrån.

2) Genererar goda framtidsutsikter

Många företag outsourcar lön och vi har många förfrågningar på löneuppdrag. Det är inte alla kunder som vet vad en auktorisation innebär, så man får förklara. Men på sikt tror jag att auktorisationen kommer att bli mer uppmärksammad.

3) Trygghet i yrkesrollen

Med auktorisationen känner jag mig tryggare i min roll. Eftersom jag inte jobbar med redovisning hade jag inte arbetat fullt ut med Reko innan jag skrev provet, men då en del av frågorna handlade om Reko läste jag på ordentligt. Nu kan jag använda hänvisningar och arbeta med uppdrag och checklistor på ett helt annat sätt än tidigare.

4) En chans att fräscha upp kunskaperna

Jag gick förberedelsekursen innan jag skrev provet i våras och det var kanon, den var jättebra uppbyggd och innehöll praktiska case. Jag visste var jag var och vad jag kunde, men jag hade ju ingen aning om hur provet skulle vara upplagt. Efter förberedelsekursen kände jag att det här fixar jag! Sen fick jag ändå plugga på. Men det var en bra indikator på vad som väntade och vad man skulle tänka på.

5) Du får ett fint diplom 

Mitt diplom ligger i en mapp på kontoret. Jag ska kanske rama in det, men jag har inte kommit dit än. Om inte annat så finns det fotograferat på sociala medier.

Läs mer: Lönekonsult – auktorisation och utbildning

Och slutligen Anna Hedberg Eriksson, vad har du för tips till de lönekonsulter som satsar på att få sin auktorisation i höst?

– Gå förberedelsekurser, det är A och O. Då får man lite check på sig själv. Man ska komma förberedd på provet som är uppdelat på fyra delprov. Jag tyckte tiden räckte, jag satt alla sex timmar och passade på att gå igenom mina svar ordentligt.

Läs mer: Lönekonsultexamen och anmälan – det här behöver du veta

Taggar: auktoriserad lönekonsult lönekonsult

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Rapportering: ”Det är dags att ta i hand”

  2 juli, 2021 EU:s gröna omställning av ekonomin innebär att hållbarhetsexperterna och redovisningsspecialisterna nu måste samarbeta.

  Modernisering av bokföringslagen – viktigaste punkterna

  2 juli, 2021 En modernisering av bokföringslagen har länge varit på tapeten. Nu har utredningen lämnats till regeringen.

  RI:s nya chefsrevisor: ”Ska inte pilla i detaljer”

  1 juli, 2021 Anna-Karin Brusk Rönnqvist är ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen (RI) från 1 juli.

  ”Låt korttidsstödet komma till den nytta som avsågs från början”

  1 juli, 2021 Korttidsstödet har kantats av allvarliga problem - menar Åsa Lundvall och Karin Apelman från FAR.

  ISQM närmar sig – det här ska du ha koll på

  30 juni, 2021 ISQM innebär ett nytt sätt att hantera kvalitetsfrågor på revisionsbyråer.

   Upp