iStock

Lönekartläggning – allt du behöver veta

26 maj, 2017

Lönekartläggning – ett nödvändigt ont eller ett verktyg som lyfter din verksamhet? Nu har lagen skärpts så att alla företag med tio anställda eller fler årligen måste göra en lönekartläggning.

Det finns två vägar att gå –bocka av som ett nödvändigt ont, eller använda för att styra ditt företag. Kom ihåg att det lönekartläggningen inte är en ren HR-fråga, utan något som bör förankras i ledningen.

Vad är en lönekartläggning?

Lönekartläggningen är till för att arbetsgivare och fack ska upptäcka eventuella osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, så att de kan åtgärdas. Reglerna som styr hur lönekartläggningen ska göras finns i Diskrimineringslagen. Syftet är att säkerställa.

Hur ofta måste jag göra en lönekartläggning?

Från och med 1 januari 2017 är en lönekartläggning något alla arbetsgivare, med tio eller fler anställda, måste göra en gång om året. Tidigare gällde vart tredje år. Arbetsgivare med minst tio anställda måste även dokumentera kartläggningen.

Vems löner ska kartläggas?

Samtliga anställda ska ingå i lönekartläggningen, alltså även säsongsanställda och vikarier. I vissa fall kan den högsta ledningen undantas.

Handlar det bara om löner?

En noga genomförd lönekartläggning genomlyser även arbetsmiljöfrågor och ledarskapsfrågor. Har alla samma möjligheter och förutsättningar att prestera, oavsett kön? Hålls det kvalitativa löne- eller utvecklingssamtal? Finns det osynliga hinder som skapar ojämlikhet?

Vad händer om jag inte gör lönekartläggningen?

Diskrimineringsombudsmannen, DO, är tillsynsmyndighet och kan kontrollera att arbetsgivaren följer lagen. Om arbetsgivaren struntar i lagen kan det leda till ett vite.

Läs mer: 5 steg till en lyckad lönekartläggning

Det här vinner du på lönekartläggningen

• Med en bra lönekartläggning som underlag får du kontroll över lönestrukturen och därmed ett bra underlag för lönesättning och lönerevision.
• Lönekartläggningen är också en grund i marknadsföringen av ditt företag i samband med rekrytering. En väl genomförd lönekartläggning visar att ditt företag arbetar med löne- och jämställdhetsfrågor, något som blir allt viktigare vid nyanställningar.
• Dessutom slipper du som arbetsgivare att riskera vite, vilket arbetsgivaren kan dömas till om hen inte uppfyller lagens krav.

Läs mer: www.do.se

Texten har tidigare publicerats i Resultat, nr 4, 2017.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: lön lönekartlägning

Text: Nina Quist och Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Bolagsverket: ”Högt tryck på digitala lösningar”

  9 april, 2021 Nu har Bolagsverket lämnat in sin slutrapport om digital ingivning av årsredovisningar.

  Om Agoy-affären: ”Roligt, efterlängtat och väntat”

  8 april, 2021 "Startup-bolaget Agoy är en typisk uppköpskandidat för Fortnox." Balans har samlat flera röster om affären.

  Affär: Fortnox blir ny storägare i Agoy

  8 april, 2021 Fortnox köper 30 procent av molnbaserade periodavstämningstjänsten Agoy för 18,5 miljoner kronor. ”En struntsumma."

  Experten: 11 frågor och svar om kapitalförsäkring enligt K2 och K3

  6 april, 2021 Therese Hagström, redovisnings­specialist på Deloitte, reder ut vad som gäller.

  ”Kontrollanten och jag hade en bra dialog”

  31 mars, 2021 Jeanette Westerlund, Auktoriserad Lönekonsult FAR, blev kvalitetskontrollerad för första gången i höstas.

  Tänk på det här inför kvalitetskontroll lön

  30 mars, 2021 Är du Auktoriserad Lönekonsult FAR och ska bli kvalitetskontrollerad? Så kan du förbereda dig.

   Upp