iStock

Livet som småföretagare lockar unga

20 februari, 2017

Varannan svensk i åldern 18-29 drömmer om ett liv som småföretagare – enligt en färsk undersökning från Sifo.

För ungdomar under 30 år hägrar drömmen om ett liv som småföretagare. Det kan Visma konstatera efter att ha gett Sifo uppdraget att granska frågan närmare.

Enligt undersökningen vill var tredje svensk, 35 procent, starta eget företag. I ålderskategorin 18–29 år är andelen som lockas av småföretagarlivet ännu större: varannan, 49 procent, drömmer om att bli egen företagare.

Läs mer: Så når du framgångsrikt företagande

Undersökningen som är baserad på online-intervjuer med 2 300 svenskar visar att ungefär lika många kvinnor som män är intresserade av att starta och driva företag.

− Tack vare digitaliseringen är det smidigare än någonsin att starta och driva företag – det enda man behöver är en dator, surfplatta eller smart mobiltelefon. När ett par miljoner svenskar drömmer om att driva eget innebär det en enorm potential för nya jobb som måste tas tillvara, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

I Sverige finns cirka en miljon företag, där huvudparten har en eller ett fåtal anställda. Fyra av fem nya arbeten skapas i de små och medelstora företagen. I fjol startades omkring 69 000 nya företag i landet.

Läs mer: Kombinatör – det nya sättet att driva företag

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Eget företag småföretagare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp