Sofia Hadjipetri Glantz

Lisa Axelsson är Sveriges yngsta auktoriserade revisor: ”Jag har aldrig tråkigt på jobbet”

9 maj, 2017

1 maj blev hon den första 90-talisten i Sverige som får titeln auktoriserad revisor. Nu ska Lisa Axelsson fundera på nästa steg hos arbetsgivaren PwC.

Mitt under bokslutssäsongen med sena dagar hos kund gick 27-åriga PwC-revisorn Lisa Axelsson och väntade på sitt besked. Skulle hon lyckas få sin auktorisation redan på första försöket? Så kom då mejlet från Revisorsinspektionen.

– Det var ett neutralt mejl. ”Hej, här kommer ditt besked”, med en PDF bifogad. Och så lyckades min dator hänga sig precis när jag skulle öppna PDF:en! Så jag fick starta om datorn. När jag läste vad det stod tog det en stund innan jag förstod. Är jag verkligen godkänd? Det var en fantastisk dag. Att bli auktoriserad revisor har varit en milstolpe, ett mål sedan jag kom till PwC, berättar Lisa Axelsson.

Vi träffas på revisions- och redovisningsbyråns huvudkontor i Vasastan i centrala Stockholm. Här har Uppsalastudenten Lisa Axelsson jobbat sedan i början av 2012, efter att ha gått byråns praktikprogram PwC Insight parallellt med sista årets universitetsstudier.

– Man vet inte hur dagen ser ut när man kommer till jobbet, det är väldigt varierande och utvecklande. Det är jätteroligt att få arbeta med en massa olika människor och lära sig nya saker varje dag. Jag har aldrig tråkigt på jobbet, berättar hon vidare.

Lisa Axelsson. Sveriges första auktoriserade revisor född på 1990-talet. Jobbar på PwC. Fick sin auktorisation 170501. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Lisa Axelsson. Auktoriserad revisor sedan 170501. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Lisa Axelsson arbetar mestadels med mellanstora bolag och förutom att bolla klientarbete, sitta hos kund vid bokslut och granska årsredovisningar, är den nybakade auktoriserade revisorn även coach åt nya medarbetare.

Vilka tycker du är de största utmaningarna i yrket?

– Att försöka fånga upp alla nyheter. Dels nyheter inom redovisning, dels att vara uppdaterad inom just den kundens bransch. Det kan vara utmanande. Det finns många olika informationskällor. Man vill gärna förekomma kunden – och komma med nyheter till dem.

Du är 27 och har redan blivit auktoriserad revisor – och då undrar man ju: Vad är nästa mål?

– Nu försöker jag mest fundera kring hur jag vill att min karriär på PwC ska se ut. Vilket som blir mitt nästa steg och min nästa roll. Jag har fokuserat så mycket på att få auktorisationen att jag inte har tänkt på vad som ska hända sen.

Taggar: auktoriserad revisor PwC

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp