Foto: Getty Images

Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

26 januari, 2021

Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framkommer av Bolagsverkets hemställan till justitiedepartementet.

Efter att ha finslipat på hemställan till justitiedepartementet i flera månader, lämnade slutligen Bolagsverket in den i dagarna. I den föreslår myndigheten att digitalt inlämnade årsredovisningar för aktiebolagen ska bli obligatoriskt från 1 juli 2021.

− Vi vill att det ska vara enkelt att vara företagare i Sverige och att lämna in årsredovisningen digitalt är det enklaste, snabbaste och säkraste sättet. Vi vill underlätta för företagaren både i rollen som ingivare och användare av finansiell data, säger Lena Munther, chef för årsredovisningsavdelningen på Bolagsverket, i en kommentar.

I grannländerna Danmark och Norge finns sedan flera år redan kravet att bolagen ska ge in årsredovisningen digitalt. Förklaringarna är flera till att Sverige har släpat efter. Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket, trodde i en intervju i Balans i höstas att en av orsakerna kan vara att myndigheterna i de andra länderna styrs annorlunda.

Nina Brede. Foto: Anders Thorsell

Hon nämnde också att benägenheten för digital ingivning successivt har ökat i Sverige sedan 2016, då myndigheten kortsiktigt fick uppdraget att skapa en frivillig digital inlämning av årsredovisningar och långsiktigt verka för att den digitala ingivningen blir obligatorisk.

− Vi ser en ökad acceptans för den digitala ingivningen, kanske har coronapandemin bidragit till att företag och ombud blivit ännu mer digitaliserade, sa verksamhetsutvecklaren på Bolagsverket.

2020 nåddes dessutom för första gången målet på 100 000 digitalt inlämnade årsredovisningar, att jämföra med knappt 40 000 året dessförinnan. Nina Brede sa att hon personligen hoppades att siffran från förra året fördubblas, gärna tredubblas, när 2021 når sitt slut.

− Målet är att ännu fler ska välja digitalt först, underströk Nina Brede i intervjun.

Nu närmar sig sommarens obligatorium med stormsteg.

Läs mer på Bolagsverket: Hemställan om att göra digital ingivning av årsredovisning obligatorisk för aktiebolag

Taggar: Bolagsverket digital årsredovisning digitalisering

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp