Foto: iStock

Låga ingångslöner väcker debatt

7 februari, 2017

Förra veckan släppte Civilekonomerna sin lönestatistik och de låga ingångslönerna på revisionsbyråer har vållat debatt. Beror det på att studenterna går ut med otillräckliga kunskaper eller är det ett strukturellt problem i branschen?

”Något annat än lön lockar unga medarbetare till revisions- och rådgivningsbranschen. Branschen placerar sig i bottenskiktet i Civilekonomernas lönestatistik över ingångslöner”, skrev vi förra veckan.

”Men är det så konstigt egentligen? När en nyutexaminerad kandidat- eller magisterekonom söker jobb på en revisionsbyrå har man lång teoretisk utbildning bakom sig, dock inte praktisk erfarenhet av det som vi arbetar med”, skriver Helena Adrian i ett debattinlägg som väcker känslor.

I kommentarsfältet går en student till försvar för sin utbildning:

”En kandidat mot revision innehåller minst 30 poäng inom området samt uppsats på ytterligare 15 poäng. För att möta RN:s behörighetskrav ska även revisorsjuridik på 15 poäng läsas till. Inom samtliga av dessa kurser berörs ofta dessa ämnesområden. I det fall detta inte är tillräckligt kan ett till års heltidsstudier genom en master- eller civilekonomexamen ge ytligare kunskap inom området.”

”Det hade nog inte hjälpt mig om jag hade haft mer ISA erfarenhet för att få en högre lön”, skriver en annan person och fortsätter:

”Löneproblematiken ligger inte i kunskapen hos studentetern utan det är snarare ett strukturellt problem i branschen. Det handlar om utbud och efterfrågan. Det råder prispress och det råder partnerskap i branschen samt en massa ekonomistudenter som vill börja på byrå. Detta bäddar för ett ömsesidigt utnyttjande av ny-exade och högpresterande studenter. Studenterna jobbar häcken av sig för att få erfarenhet och oftast ett varumärke i ryggen för att sedan hoppa till ”andra sidan” och i utbyte får ”ni” god lönsamhet och ett bra resultat (utdelning). Det blir en win-win situation och som ingen dessutom verkar vilja lösa.”

Vad tycker du? Fortsätt skriv i kommentarsfältet till Helena Adrians debattartikel eller hör av dig direkt till vår debattredaktör: Rakel Lennartsson.

Taggar: lön rådgivning revision

Text: Rakel Lennartsson

rakel.lennartsson@far.se
Far Online

Ny HD-dom om mutbrott – var går gränsen?

1 april, 2020 HD har avgjort ett uppmärksammat mål om mutor. IMM samt auktoriserade revisorn Helena Adrian kommenterar.

Välj livsstil – sedan jobb

31 mars, 2020 Roger Zinders har inte låtit jobbet styra hur han lever eller var han bor.

REDO för delat ledarskap

30 mars, 2020 Arbetar nästan helt digitalt och har vuxit från tre till fjorton personer på tre år.

Tillfällig lag ska underlätta bolagsstämmor

26 mars, 2020 Regeringen agerar nu för att bolags- och föreningsstämmor ska kunna genomföras.

Revisorsprovet i maj skjuts fram

25 mars, 2020 Vårens revisorsexamen senareläggs till 18-19 augusti 2020. Det meddelade RI i dag.

Informationsplikt för skatterådgivare kan senareläggas

24 mars, 2020 Införandet av rapporteringsplikt för skatterådgivare kan skjutas fram på grund av coronaepidemin.

 Upp