iStock

Låga ingångslöner väcker debatt

7 februari, 2017

Förra veckan släppte Civilekonomerna sin lönestatistik och de låga ingångslönerna på revisionsbyråer har vållat debatt. Beror det på att studenterna går ut med otillräckliga kunskaper eller är det ett strukturellt problem i branschen?

”Något annat än lön lockar unga medarbetare till revisions- och rådgivningsbranschen. Branschen placerar sig i bottenskiktet i Civilekonomernas lönestatistik över ingångslöner”, skrev vi förra veckan.

”Men är det så konstigt egentligen? När en nyutexaminerad kandidat- eller magisterekonom söker jobb på en revisionsbyrå har man lång teoretisk utbildning bakom sig, dock inte praktisk erfarenhet av det som vi arbetar med”, skriver Helena Adrian i ett debattinlägg som väcker känslor.

I kommentarsfältet går en student till försvar för sin utbildning:

”En kandidat mot revision innehåller minst 30 poäng inom området samt uppsats på ytterligare 15 poäng. För att möta RN:s behörighetskrav ska även revisorsjuridik på 15 poäng läsas till. Inom samtliga av dessa kurser berörs ofta dessa ämnesområden. I det fall detta inte är tillräckligt kan ett till års heltidsstudier genom en master- eller civilekonomexamen ge ytligare kunskap inom området.”

”Det hade nog inte hjälpt mig om jag hade haft mer ISA erfarenhet för att få en högre lön”, skriver en annan person och fortsätter:

”Löneproblematiken ligger inte i kunskapen hos studentetern utan det är snarare ett strukturellt problem i branschen. Det handlar om utbud och efterfrågan. Det råder prispress och det råder partnerskap i branschen samt en massa ekonomistudenter som vill börja på byrå. Detta bäddar för ett ömsesidigt utnyttjande av ny-exade och högpresterande studenter. Studenterna jobbar häcken av sig för att få erfarenhet och oftast ett varumärke i ryggen för att sedan hoppa till ”andra sidan” och i utbyte får ”ni” god lönsamhet och ett bra resultat (utdelning). Det blir en win-win situation och som ingen dessutom verkar vilja lösa.”

Vad tycker du? Fortsätt skriv i kommentarsfältet till Helena Adrians debattartikel eller hör av dig direkt till vår debattredaktör: Rakel Lennartsson.

Taggar: lön rådgivning revision

Text: Rakel Lennartsson

rakel.lennartsson@far.se
 • Bolagsverket: ”Högt tryck på digitala lösningar”

  9 april, 2021 Nu har Bolagsverket lämnat in sin slutrapport om digital ingivning av årsredovisningar.

  Om Agoy-affären: ”Roligt, efterlängtat och väntat”

  8 april, 2021 "Startup-bolaget Agoy är en typisk uppköpskandidat för Fortnox." Balans har samlat flera röster om affären.

  Affär: Fortnox blir ny storägare i Agoy

  8 april, 2021 Fortnox köper 30 procent av molnbaserade periodavstämningstjänsten Agoy för 18,5 miljoner kronor. ”En struntsumma."

  Experten: 11 frågor och svar om kapitalförsäkring enligt K2 och K3

  6 april, 2021 Therese Hagström, redovisnings­specialist på Deloitte, reder ut vad som gäller.

  ”Kontrollanten och jag hade en bra dialog”

  31 mars, 2021 Jeanette Westerlund, Auktoriserad Lönekonsult FAR, blev kvalitetskontrollerad för första gången i höstas.

  Tänk på det här inför kvalitetskontroll lön

  30 mars, 2021 Är du Auktoriserad Lönekonsult FAR och ska bli kvalitetskontrollerad? Så kan du förbereda dig.

   Upp