Publishing priset badge
Hitta artiklar

Sök efter artiklar i din yrkesroll

Lönekonsult

Redovisningskonsult

Revisor

Skatterådgivare

Annons
Post banner
Anna Svanberg och Sofia Götmar-Blomstedt.
Foto: EY, PwC
Karriär

2020.10.06

Kvinnor som leder Big 4: ”Vi måste säker­ställa förebilder”

Två av de fyra största revisionsbyråerna har kvinnor i främsta ledet. Nu delar Sofia Götmar-Blomstedt, VD PwC, och Anna Svanberg, VD EY, sina tankar om framtidens karriäristas i branschen.

text:

Sofia Hadjipetri Glantz

1 februari 2020 blev Anna Svanberg VD för EY i Sverige och 1 juli tillträdde Sofia Götmar-Blomstedt formellt VD-rollen för PwC Sverige efter att ha lotsats in i ledarskapet under vintern.

Som Balans jämställdhetsundersökning 2020 kunde konstatera har branschen tagit stora kliv för att få det jämställt på VD-nivå. Men mycket finns kvar att göra på delägarnivå.

– Mitt mål i dag är att relationen ska vara 40/60 eller 60/40 åt endera hållet och att vi ska vara där inom några år, men det krävs en fundamental förändring. Vi måste säkerställa förebilder, att det blir rätt i processerna och i coachningen – det kanske behöver se annorlunda ut för tjejer, säger Sofia Götmar-Blomstedt på civilekonomen.se.

Sofia Götmar-Blomstedt. Foto: PwC

Anna Svanberg framhåller i samma intervju öppenhet, nyfikenhet och en genuin passion för att jobba med människor, som sina egna främsta egenskaper som tagit henne långt.

– Jag har tagit ett år i taget, men det har bara blivit roligare och roligare. När du blir uppflyttad får du mer ansvar, vara med i styrelsearbete och nya möjligheter. Jag har aldrig bara sagt ja utan även tackat nej till erbjudanden ibland, säger Anna Svanberg.

– I partnerprocessen fick jag otroligt bra stöd, när jag fick frågan om att ta över VD-skapet var jag lite förvånad. Först tänkte jag “jag?” men sedan “Varför inte jag, när andra kan?”, fortsätter hon.

Förra året gjorde EY gjorde ett rekorddåligt inval och backade en procentenhet i Balans jämställdhetsundersökning 2020.

Invalet styrs inte bara av vilka kan­didater som är redo för delägarskap, utan också hur de olika affärsom­rådena utvecklas och var behoven finns, förklarade Anna Svanberg. En annan faktor är vilka delägare som försvinner och därmed behöver ersättas.

– Självklart kan vi göra mer, men det kommer att ta flera år, sade hon till Balans.

Anna Svanberg. Foto: EY

Sofia Götmar-Blomstedt tror att en analys på detaljnivå är A och O, betonar hon på civilekonomen.se.

– Jag tror att det handlar om hårt jobb, om att gå ned i detaljerna i utvärderingarna för att förstå varför det blir som det blir och få dem som jobbar med detta att förstå. Jag tror anledningen finns i att lika väljer lika men inte inser det, säger Sofia Götmar-Blomstedt.

– Jag vill se mångfald, men tror att man bör börja med jämställdhet, det är lättare att frigöra sig när man kan relatera.

Balans kommande jämställdhetsundersökning publiceras under våren 2021.

Läs även

Annons

utgiven av

Ansvarig utgivare