Foto: Christian Gustavsson

Kvalitet är den röda tråden

Faktaruta

Åsa Lundvall

Yrke: Auktoriserad revisor och partner på EY.

Ålder: 49 (fyller 50 i vinter).

Bor: Åkersberga, Stockholms län.

Familj: Sambo och två barn (21 och 18 år).

Aktuell som: FAR:s nya ordförande. Valdes vid stämman 17 september och sitter på ett mandat på två år.

9 oktober, 2020

Stärkta yrkesroller och vässade medlemserbjudanden. Det är två av frågorna där FAR:s nya ordförande Åsa Lundvall hoppas göra avtryck. Men hon tror inte på någon quick fix utan snarare långsiktigt arbete och fortsatt fokus på kvalitet.

Åsa Lundvalls plan efter avslutade universitetsstudier var att ta ett jobb på en revisionsbyrå, arbeta några år för att lära sig nya saker och sedan gå vidare i karriären. Så blev det inte. 1994 tackade hon ja till sitt första arbete på EY och sedan dess har hon blivit kvar. Det som har fått henne att vara företaget trogen har varit möjligheten att växa och utvecklas på arbetsplatsen. Och att det inte är två dagar som är lika i jobbet som revisor. I sin tjänst har hon arbetat mot både små och stora bolag och på senare år mot statliga och noterade bolag.

− Som så många andra visste jag inte riktigt vad revisor var för typ av arbete. Men jag kom in på EY och upplevde ett mänskligt företag och en bra gemenskap, det var det som var avgörande. När jag väl började jobba möttes jag av en variation av kunder och branscher och olika samarbeten. Jag har aldrig ångrat att jag valde EY, säger hon.

Vid FAR:s årsstämma 17 september valdes du till ny ordförande i FAR. Hur ser ditt FAR-engagemang ut?
− Jag har ”bara” suttit i styrelsen i två år. Jag kom in som förste vice ordförande på EY:s mandat och får erkänna att innan dess hade jag inte alls varit engagerad i FAR. Jag var en vanlig medlem som tog del av FAR:s nyhetsbrev, tidningen Balans, FAR Online, men jag har aldrig varit FAR-aktiv innan mitt styrelseuppdrag.

Var det något som överraskade dig när du tog steget in i styrelsen?
− Jag inser att jag har fått upp ögonen för branschen på ett helt annat sätt. Som FAR-aktiv får man en bredare blick på branschen, vad händer hos konkurrenterna, vad är på gång internationellt och i Sverige och så vidare. Och jag skulle verkligen vilja rekommendera alla att ta chansen att någon gång vara FAR-aktiva för det nätverk man dessutom får med sig på köpet är väldigt bra att ha.

Åsa Lundvall. Foto: Christian Gustavsson

Tvekade du inför rollen som ordförande i FAR?
− När min chef på EY föreslog mig till valberedningen ställde jag mig de klassiska frågorna. Hinner jag med det här? Hur mycket tid kommer det att ta? Och det typiskt kvinnliga – tror du att jag klarar av det? För mig är det viktigt att känna att jag har tid med det jag tackar ja till. Ordförandeskapet låg bra i tiden för mig då jag precis avslutat mina uppdrag i två noterade bolag och roterat av nu under våren. Där frigjordes tid som jag kan använda till ordförandeskapet. Sedan går det ju aldrig att veta exakt hur mycket tid vi talar om. Våren är ett bra exempel på att det kan hända saker som gör att nya frågor dyker upp.

Ja, coronapandemin har ju påverkat hela världen och självklart även revisions- och rådgivningsbranschen. Efter ett halvår med corona vilka skulle du säga är de största utmaningarna för branschen i relation till de ovissa tiderna?
− Relaterat till corona har branschen fått navigera många förändringar och att mycket händer snabbt och har en stor påverkan på kundernas verksamhet, inklusive likviditet och redovisning. FAR:s medlemmar har fått vara ett stöd för företagen och revisorerna har samtidigt ett granskningsansvar, den rollen är en balansgång som jag tycker att branschen verkar ha klarat bra.

− Men det är inte bara revisorerna som är viktiga under krisen utan även redovisningskonsulter- och lönekonsulter spelar en stor roll för att företagen ska få rätt underlag till sina ansökningar om stöd. Sedan skiljer det sig ju rätt mycket åt mellan branscherna. Vissa branscher har känt av effekterna av corona kraftigt, andra har klarat sig något bättre. Våra medlemmar ligger nära kunderna och hjälper dem att komma rätt och ta sig igenom den här pandemin.

Vilken är FAR:s roll i det här?
− FAR har självklart en viktig roll. Vi hjälper till att upplysa våra medlemmar och deras kunder om vad som gäller, berättar om stödpaket, tolkar besked från myndigheter och förklarar de olika besluten som fattas. Jag tycker att FAR har gjort ett mycket bra arbete inom kommunikation där vi verkligen har visat på medlemsnytta. FAR tog tidigt ett bra initiativ runt kommunikationen kring corona genom information i nyhetsbreven, på far.se och i FAR:s tidningar Balans och Resultat. FAR har också hela tiden haft en aktiv dialog med berörda myndigheter, politiker och organisationer i näringslivet.

FAR.s nya ordförande trivs bra både i stan och på landet där hon vuxit upp. Foto: Christian Gustavsson

Just medlemsnytta är en fråga som alltid är i fokus. FAR har fyra medlemskategorier som har olika behov. Hur ska FAR bemöta detta?
− Vi ska fortsätta att jobba medvetet och långsiktigt med våra medlemserbjudanden och vässa dem. Det är viktigt att navigera sig fram bland medlemmarna, vi har stora och små medlemsbyråer, medlemmar i storstäder och ute i landet. Deras vardag kan se olika ut och vi ska lyssna på dem. Men man ska komma ihåg att när det handlar om den här typen av frågor finns inga quick fix utan det krävs ett långsiktigt arbete.

Stärkta yrkesroller och kvalitet är områden som FAR ofta pratar om. Dina tankar kring detta?
− Grunden i FAR:s arbete är god kvalitet inom alla områden. Där fyller auktorisation av yrkesroller och kvalitetskontrollen en viktig funktion. Med god kvalitet kommer också stärkt självkänsla och ett ökat egenvärde. Allt kanske inte handlar om att kommunicera ut till kunden, eller vinna fler kunder. Det finns också ett värde i att själv känna vad man står för och att ens personal upplever ett egenvärde. Sådant skapar positiva effekter.

Hur ser du på branschens attraktionskraft?
− En mycket viktig fråga, som hänger ihop med stärkta yrkesroller och kvalitet. Våra roller behövs i samhället. Jag vill också säga att det är yrken som är bra att kombinera med livet i övrigt då det går ganska lätt att anpassa dem. Det finns många förebilder och ledarskapet är viktigt. Att säga något är en sak, men man måste visa att man gör det också. Sedan vill jag komma tillbaka till det här med engagemanget inom FAR. Alla vi som är aktiva kan bidra till ökad attraktionskraft genom att visa vad vi gör. Vi som är engagerade måste berätta för andra om vad det innebär att vara FAR-aktiv. Vi kan inspirera andra, tillsammans kan vi lära oss av varandra och det är både värdefullt och roligt.

När du inte arbetar på EY eller lägger din tid på FAR-engagemang, vad gör du då?
− Jag älskar att träffa släkt och vänner, gå på bio, teater, restaurangbesök och att resa! Men nu när vi har fått lägga detta åt sidan ett tag är jag tacksam att vi har vår sommarstuga med trädgård och växthus. Både min sambo och min dotter odlar och det är roligt att följa. Själv får jag ägna mig åt gräsklippning och vedhuggning efter bästa förmåga. Eftersom jag har vuxit upp på landet kommer jag alltid att ha det med mig – så jag trivs väldigt bra med att bara vara ute i naturen eller på landet.

− På vintern tycker jag om att åka skidor, både på längden och utför. Alla har vi ju fått ställa om med anledning av corona. Vi skulle gjort vår drömresa till Australien och Nya Zeeland tillsammans med min tvillingsyster och hennes familj när hon och jag fyller 50 i vinter, men just nu känns det avlägset. Det får antagligen bli vid ett senare tillfälle.

Åsa Lundvall vill jobba långsiktigt med FAR:s medlemserbjudande. Foto: Christian Gustavsson

Karriären i korthet

1989 – Träffar min sambo Peter. Vi har hållit ihop sedan dess. Det har varit viktigt att vi delat på ansvaret för familjen.

1994 – Börjar på EY. Superglad att få jobb, 90-talskrisen nästan över.

1999 – Vår son Jakob föds. Föräldraledig, men jobbar under högsäsongen.

2002 – Blir auktoriserad revisor och vår dotter Ebba föds.

2005 – Jakob sjuk och opereras. Bra stöd från EY under en jobbig period.

2008 – Partner på EY, mitt i finanskrisen.

2013 – Blir huvudansvarig revisor på H&M. Viktigt och roligt uppdrag för mig.

2017 – Ledamot i EY:s styrelse. Lär känna hela vår verk­samhet bättre.

2018 – Ledamot i FAR:s styrelse. Nya insikter och spän­nande frågor!

2020 – Väljs till ny ordförande för FAR.

Taggar: Åsa Lundvall FAR

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
ANNONS
ANNONS

Mötesfria onsdagar och hemarbete – så resonerar storbyråerna

30 oktober, 2020 Onsdagar utan möten - och hemarbete kontra att vara på kontoret - diskuteras flitigt.

Hållbarhetsrapportering – tummen ner för svenska bolag

29 oktober, 2020 Bolagen har en bra bit kvar för att möta kraven på den lagstadgade hållbarhetsrapporteringen.

Så funkar storbyråernas skatterådgivning på distans

28 oktober, 2020 Att ge skatteråd digitalt fungerar bättre är förväntat. Men det finns även gott om utmaningar.

Krishantering och återstarten av ekonomin – det säger skatteexperterna

28 oktober, 2020 Landets skatterådgivare har tvingats ställa om. Hur har det varit – och vad händer härnäst?

Fika med Sara Uhlén: ”Intressant förflyttning för både lön och redovisning”

27 oktober, 2020 Sara Uhlén är ny ordförande för Strategigruppen Redovisnings- och Lönekonsulter FAR.

Nytt direktiv om visselblåsarskydd – så påverkas revisorer

26 oktober, 2020 En ny lag som ger visselblåsare bättre skydd föreslås träda i kraft nästa år.

 Upp