KPMG lyssnar in kunden

Faktaruta

En podcast är en webbdistribuerad radio. I grunden är det en ljudfil som laddas upp på en webbsida. För att underlätta spridning finns ett antal plattformar som erbjuder publicering och lyssning, exempelvis: Itunes och Acast.

KPMG Mervetenheten spelas in i en studio med professionell programledare och klippare, men en podcast kan produceras med betydligt enklare medel.
KPMG:s podd: i genomsnitt ca 10 000 nedladdningar per avsnitt

KPMG:s kundtidning: 7000 exemplar i upplaga

9 maj, 2016

Podcasten har visat sig vara den perfekta kanalen för att nå morgondagens kunder. Distributionen sker organiskt och KPMG:s nya kanal har redan större publik än kundtidningen.

Första avsnittet kom ut i september 2015. Åtta månader senare har KPMG:s podcast Mervetenheten laddats ned över 65000 gånger, utan någon köpt marknadsföring eller spridning.

– Det är roligt att vi fått så positivt gensvar och att alla medverkande har varit så nöjda. Programmen blir ju också en marknadsföring för intervjupersonerna, som hjälper till med spridningen genom sina nätverk, säger Lina Lindkvist, redaktionellt ansvarig på KPMG.

En podcast kan delas obegränsat mellan alla som har en webbläsare vilket gör att distributionen är i princip gratis. Planering och produktion är det som kostar, men Lina Lindkvist är övertygad om att det är väl investerade pengar:

– Det som ser till synes lätt ut ligger det ofta mycket arbete bakom och man ska inte underskatta vikten av god research.

Efter bloggboomen kom podcast-explosionen. Det är redan flera år sedan, men i näringslivet har podd-titlarna hittills inte varit så många. Så när KPMG diskuterade en ny mediesatsning var podcasten ett givet alternativ. Lina Lindkvists bakgrund som radiojournalist och hängiven podcast-lyssnare var en avgörande faktor.

– Ett sådant här projekt kräver både tid och engagemang, så därför tror jag att det är viktigt att bygga vidare på medarbetarnas erfarenhet och driv, säger kommunikationsdirektör Björn Bergman.

KPMG bestämde sig tidigt för att de inte ville producera ännu en ”klubben för inbördes beundran”. I stället ligger fokus på den allmängiltiga berättelsen, oftast gestaltad genom en entreprenör, medan revisionsbyråns specialister finns i kulisserna. Expertkommentarer klipps in i intervjun, lite som ett reklamavbrott, men får aldrig bereda ut sig.

– Vi utgår från berättelsen och då blir företagaren, det vill säga kunden, huvudpersonen. De är ofta spännande personer som har spännande historier att berätta. De har gjort en resa och som revisorer och rådgivare är vi med på den resan, fastän vi kanske inte tänker på det, säger Björn Bergman.

Det strategiska syftet med podcasten är att sätta KPMG:s kunskap på kartan och i förlängningen sälja mer tjänster.

– Bland våra kunder är vi redan kända, men bland potentiella kunder behöver vi göra en kännedomsresa för att visa vad vi kan och vad vi har att erbjuda och där verkar podden fylla en viktig funktion, säger Björn Bergman.

 

Taggar: KPMG pod

Text: Rakel Lennartsson

rakel.lennartsson@far.se
Annons
Far Online
Annons

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

WeAudit – framtidens revisionsbyrå tar för sig

20 maj, 2020 Med kärnvärden som modiga, i framkant och innovativa strävar WeAudit efter att revolutionera branschen.

Hallå där… Petra Örjegren – ny ledamot i insynsrådet för SWEDAC

18 maj, 2020 Auktoriserade redovisningskonsulten Petra Örjegren ny ledamot i insynsrådet för Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. 

 Upp