iStock

”Måste rensa alla fallgropar och genvägar inför auktorisationsprovet”

21 juni, 2017

I höst skriver Karin Conradzon auktorisationsprovet för lönekonsulter. Men redan nu har tävlingsnerverna börjat ge sig tillkänna.

Balans har tidigare berättat om Karin Conradzon, lönekonsult och kundansvarig på PwC i Umeå, som har som sikte att skriva och klara FAR:s auktorisationsprov för lönekonsulter hösten 2017.

10 oktober är datumet satt för det första momentet; förberedelsekursen.

– Det känns som ett smart val att gå förberedelsekursen. I och med att det bara har varit ett auktorisationsprov innan är det bra att ha ett hum om vad som väntar på tentamensdagen, i fråga om moment och upplägg. Det är bättre än vara förberedd än att komma helt blank, säger Karin Conradzon.

Karin Conradzon. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Det är bråda dagar för yrkesgruppen nu precis innan midsommar då allas löner ska betalas ut. Dessutom kickar många semestrar igång efter den svenskaste av helger. Under de kommande månaderna ska den tävlingsinriktade lönekonsulten dock varva fem veckors uppdelad semester med plugg.

– Man kan tycka att auktorisationsprovet är långt bort, men snart smäller det till och man är där. Det kan bli en del läsning på semestern. En blandning av formella böcker på förmiddagen och deckare på kvällarna, haha!

För Karin Conradzon, som varit i branschen i 16 år och på sin nuvarande arbetsplats på PwC i ett av dessa, är utmaningarna givna. En viss jävlar anamma har alltid funnits där, nu gäller det att komma ihåg att tänka bort genvägarna i arbetet som lönekonsult.

Läs mer: Lönekonsulternas auktorisationsdag – ett steg i rätt riktning

– Jag har tävlingsinstinkten i mig och en viss anspänning kan ju visa sig när allt måste ner på pränt. Och jag måste nog rensa alla fallgropar och genvägar jag har lagt till. Det är sådant man lägger till dels för att tidsoptimera, dels för att alla kunder är olika. De kreativa kunderna måste man fortfarande få in i systemen, säger Karin Conradzon.

Så tillägger hon:

– Det känns kul att alla som skrev första auktorisationsprovet klarade sig. De som går upp har haft rätt förutsättningar. Då kanske man själv också klarar det, tänker jag.

Läs mer: Succé för lönekonsulterna på FAR

Under hösten kommer Balans att följa Karin Conradzon; från förberedelsekurs till tentamen – med slutmålet att bli auktoriserad lönekonsult.

Taggar: auktoriserad lönekonsult FAR lönekonsult

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Rapportering: ”Det är dags att ta i hand”

  2 juli, 2021 EU:s gröna omställning av ekonomin innebär att hållbarhetsexperterna och redovisningsspecialisterna nu måste samarbeta.

  Modernisering av bokföringslagen – viktigaste punkterna

  2 juli, 2021 En modernisering av bokföringslagen har länge varit på tapeten. Nu har utredningen lämnats till regeringen.

  RI:s nya chefsrevisor: ”Ska inte pilla i detaljer”

  1 juli, 2021 Anna-Karin Brusk Rönnqvist är ny chefsrevisor på Revisorsinspektionen (RI) från 1 juli.

  ”Låt korttidsstödet komma till den nytta som avsågs från början”

  1 juli, 2021 Korttidsstödet har kantats av allvarliga problem - menar Åsa Lundvall och Karin Apelman från FAR.

  ISQM närmar sig – det här ska du ha koll på

  30 juni, 2021 ISQM innebär ett nytt sätt att hantera kvalitetsfrågor på revisionsbyråer.

   Upp